Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • bkercso

    nagyúr

    válasz denesdr #36010 üzenetére

    Nagyságrendileg nem változik. 40-50%-os változás itt nem tragésia, mert az LC-szűrőt kell csak csillapítani a keresztezési frekvencián - a tekercs ellenállásával együtt. Az is változik 10-20%-ot a hőmérséklettel, meg a szkin-hatástól is függ az ESR, szóval a jósági tényező is változik relatíve ennyit, de ez nem tragédia.
    Ugye az LC-szűrő csillapítása: Q=gyök(L/C)/R ; ahol R az összes soros ellenállás. Q<0,7 a cél, hogy a szűrő ne rezonáljon. Az, hogy Q pl. 0,7 vagy 0,3, már olyan sokat nem számít a gyakorlatban.

    shalafi66:
    Használt elkók ESR-jét méregetni ilyen készülékkel pl. biztos nem sok jóra vezet. :D Mivel csak egy-két frekvencián vesz mintát, (gyakran) hülyeségeket mutat.
    Persze, minden függ mindentől, csak kérdés, hogy mit érdemes csinálni és mire mennyire kell figyelni. A linkelt műszer 10kHz-en mér - ahol még a használt elkok is bőven kondiként viselkednek -, a hangváltók meg pár kHz-en kereszteznek, szóval szerintem ez egy jó gyakorlat lehet. Mindenképp jobb, mint vakon kicserélni a 0,5ohm ESR-ű elko-t egy 0,05ohm ESR-ű fóliára - pedig az is hozhat a hangon. Ha ilyenkor beraksz egy 0,47 ohm ellenállást, már jól jártál el.

    [ Szerkesztve ]

    Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

Új hozzászólás Aktív témák