Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ozzy711

    őstag

    válasz shalafi66 #36098 üzenetére

    Már bocsánat de pont te hivatkoztál korábban az egyik magassugáróval kapcsolatban, hogy te gyártod!
    Innentől milyen plusz nyilvánosságra hozatalról beszélsz? Ezt pont te tetted meg, ezt bárki megtalálhatja!
    Mire föl ez a nagy tiltakozás, inkább lennél büszke rá, hogy mekkora ász vagy, te hangszórót is gyártasz!

    Egyébként ezzel nem is lenne semmi gond, ha gusztustalanul nem húznál le minden esetben ( mint az istenek a fejükre estekben az orrszarvú aki tüzet lát, azonnal eloltja ) egy valaki által belinkelt hangszórót a már linkelt oldalon szereplő hangszórókra hivatkozással, hogy azok mennyivel jobbak!
    Ezzel kb. végleg hiteltelenné váltál a számomra.

  • Bici

    félisten

    válasz shalafi66 #36092 üzenetére

    Mondjuk érzésre akkorát, mintha 2 helyett 4 db HA20-569 lenne. Jobb híján azt terveztem beépíteni, de sajna húzódik, így van időm jobb megoldáson agyalni.

    Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

  • shalafi66

    veterán

    válasz ozzy711 #36101 üzenetére

    Én ilyet nem csinálok, és nem is csináltam sosem. És régóta nem gyártok hangszórót. Valamit félreérthettél. :) Igazából nem is értem, mire gondolsz.

    A személyes adataimról csak én dönthetek, ez a lényege a dolgoknak.

    Az, hogy te hogyan vélekedsz hitelességgel kapcsolatban, szerintem nem túl lényeges. főleg, ha ilyen, vagy hasonló, alaptalan információk alapján vonsz le következtetéseket. Valószínűleg rosszul emlékszel ezekre a dolgokra. :)

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • shalafi66

    veterán

    válasz Bici #36102 üzenetére

    2 db azonos mélyközép +3dB érzékenység, 4 darab +6dB. Max .hangnyomásban ettől több, mert a terhelhetőség is kétszer akkora lesz.

    De ha két hangszórót építesz be, akkor azoknak kétszer akkora térfogat is kell. Illetve a hangváltó tervezése is bonyolódik, valószínűleg a kétutas megoldás nem fog működni.

    Megpróbálok utánaszámolni. Ez egy hosszabb átgondolást igényel.

    A húsz liter térfogat rögzített? Vagy az is változhat?

    #36099killbull
    Nem tudom, kire gondolsz. Nincs olyan, hogy "nekünk". Legalábbis nekem ezekhez a dolgokhoz semmi közöm nincs.

    És bizonyíthatóan nincs igazad.
    A Zafír HA20/12K mélyközép hangszórója mély- és középtartományban is rosszabb gumi membránszéllel, mint a későbbi gyártású HA20-484 vagy 569 műanyaghab membránszéllel. Konkrét méréseim vannak mindegyikről. Egyébként utóbbiból is ezerféle anyag és technológia létezik, és lehet gumihab alapú, nem bomló membránszélt is készíteni. Én értem, hogy a hozzáértés hiánya miatt szűkíted le ennyire az egész dolgot, gumi vagy nem gumi membránszélekre. De a hangszórók és a paramétereik nem így működnek. T-S, kis- és nagyjelű paraméterek, vagy hangnyomásválasz mérésekor egyik műszer sem kérdezi meg, hogy milyen anyagból van a membránszél. Azért mert ez nem paraméter. Vagy ha akarod, ez a kirakatparaméterek egyike. Lényegtelen a hangszóró működése szempontjából.

    Kár ezen vitatkoznunk. Tényleg. Mérésekkel bizonyítható, amit írok.

    A szubjektív tapasztalataid jó dolgok, de nem jelentenek műszaki szempontból semmit. Akkor lehetne kezdeni valamit a véleménnyel, ha konkrétan meg tudnád mutatni, mérésekkel, hogy mit tapasztaltál másféle hangszóróval/hangsugárzóval. :) Így csak egy fórumos vélemény. Annak viszont így is tökéletes. :)

    Gumiperem nem létezik. :) Gumi membránszél esetleg. De hogy a hangszórók tulajdonságain semmit nem javítana, az biztos. :) Az élettartamot megnövelhetné.

    Az általad idézett példa, egyébként pont az ellenkezőjére bizonyíték, mint amit te írsz :DDD Ha jobban elolvasod.
    Az a helyzet, hogy az idézett rész pont azt írja, hogy a helyettesítőnek ajánlott, (felismerhetően) távol-keleti gyártású SAL mélyközép hangszóró, ami gumi membránszéllel készül, meg sem közelíti az eredeti habszélű VT hangszóró hangját. :D Tehát hiába a gumi membránszél, a hangszóró nem jó. :)

    Hibásak egyébként az ilyen ajánlások a helyettesítésekre, és általában a mérhető paraméterei is sokkal rosszabbak a SAL vagy egyéb import helyettesítő hangszóróknak.

    Hogy kinek mi a szempont, azt majd mindenki eldönti sajátmaga. Neked a gumiszél számít, van akinek az eredetiség, van akinek a szükséges paraméterek. Rengeteg igény van, és mindenki megtalálja azt, amire szüksége van. :) Szerintem. Fölösleges erről beszélni, ez egy szabad piac, a felhasználó szabadon választhatja ki az elérhető opciók közül a neki tetszőt. :) Kár ráerőltetni bárkire is bármit.

    #36100killbull
    :)

    Örülök, hogy voltak ilyen hangsugárzóid. :)

    A hangváltót nem teszi jóvá az egyszerűsége. A pontos és átgondolt tervezés viszont igen.

    :) A Videoton dóm magashangszórók hibáit semmiféle kondenzátor nem tudja megjavítani. Egyszerűen nem ott vannak a hibák. A HG2,5 magashangszóró lineáris és nemlin. torzításait egy soros kondenzátor nem változtatja meg. Nem is teheti, hiszen nem így működik a sorosan kapcsolt kapacitás.
    Ehhez a magashangszóróhoz egyébként kevésbé jó az elsőrendű szűrés, inkább további problémákat okoz a hangszóró tulajdonságai miatt.

    Örülök, hogy jónak hallod a te megoldásoddal, de ez illúzió, műszaki tények nem igazolják.

    A zárófedél tölcséres kialakítása miatt biztosan nem visít a HG2,5. :) Ugyanúgy lehet azzal tölcséres zárófedéllel is egyenletes frekvencia-hangnyomás választ létrehozni. Ez tévedés. Valamit félreérthettél.

    A Subvoice-os hangsugárzót ugyanolyannak nevezni mint a Zafírt. :D Hát erős túlzás. :D Másrészt ott még Subvoice sem volt a helyzet magaslatán, a forgalmazó félig sem igaz méréseiből dolgozott. Az egy másik korszak. :) Régen volt. Túlhaladott.

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • Bici

    félisten

    válasz shalafi66 #36104 üzenetére

    Köszi!

    Sajna a 20 liter téglába van rögzítve. :U

    Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

  • killbull

    aktív tag

    válasz shalafi66 #36104 üzenetére

    [https://logout.hu/tema/orion_videoton_erositok_hangsugarzok/hsz_708-708.html]

    Itt van pont te linkelted a vastag gumist meg a habszéles HA 20 at, és a mély tartománya egyformán látszik hogy semmi különbség ugyan úgy esik csak az érzékenység más. A 85 vs 90 db 100 hz en meg pont jó mert anno a hangtechnikus itt Kecskeméten úgy tanította hogy jobb ha 3 db el érzékenyebb a magas sugárzótól a magas, és ami tartományon szól a dome, pont ehez jó érzékenységben mert 85 és 88 db körül hullámzik a frekvenciaátvitel. Az a kis beesés 200 és 500 Hz között pont nem lényeges mert te lehet műszerrel hallgatsz zenét de más meg nem, meg én se. (erre úgy is ráakarsz cáfolni de a gumiperemet bárkit rákérdezel a gumist fogja választani az időtállóság miatt nem pedig a rohadó habszivacsot)

    Szóval pont nem jobb mély tartományban hanem egyforma, csak a tiéd szétrohad, az enyém meg 40 éve nem akar szétrohadni. Pont azért kérsz felárat mert ezt vésni kell hogy szétszedd olyan szinten tartós és pusztíthatatlan a ragasztás. Gyanítom hogy a habszivacsra ráönteném a hígítót és elengedné a ragasztást.

    A propagandádra hogy minden szar amit nem te találtál ki és nem te javítottad meg már immunis vagyok.

    Sorry ez van! Ezért nem reagálok már csomó hozzászólásodra mert csak mantra hogy boldog legyél hogy megint megmondtad, a tények meg full más!

    " A Videoton dóm magashangszórók hibáit semmiféle kondenzátor nem tudja megjavítani. Egyszerűen nem ott vannak a hibák. "

    De pont ott mert ha elolvastad volna Subvoice cikkét pont a 12 Khz en vágott megoldás oldja meg a kiemelő közép tartományt!

    [ Szerkesztve ]

  • killbull

    aktív tag


    Itt van kiszámolva oktávonként a vágás 2,7 mikrós kondival. A HA20 gumiperemesnél látod hol lép be a dome görbéje.


    A magason meg látod hol vág a 2,7 mikrós kondi 14500 Hz en indítva a 6db/oktávos vágás. 7500 Hz en van az első 6db es csillapítás és mint írtam pont a mélyhez illesztve 85 és 88 db körül hullámzik a magas, és az a púp 93 db körül kb 90 db re van lehúzva, így van szép csilingelős magasa mert nem használok hangszínszabályzót!

    De tudom ez is szakbarbárság meg kókány meg nem te csináltad, és kemény 3000 ft ból megoldottam 2 Jantzen kondenzátorral ami minőséget megérdemel ez a hangfal, nem 40 éves elrohadt remix kondit!

    Az én fülemnek tökéletes, elemezd ki csámcsogj rajta de nem érdekel hol hibás ez a megoldás! :DDD

    [ Szerkesztve ]

  • killbull

    aktív tag

    válasz killbull #36107 üzenetére

    Ezt kellett volna elolvasnod cikket, de szokás szerint nem létezik amit nem te találtál ki, közben még is működik csak csorbítja az egód: [https://subvoice.hu/hangdobozepites/artix/]


    Itt van a lényeg a frekiátvitel fölött olvasd el!

  • killbull

    aktív tag

    válasz killbull #36106 üzenetére

    Ezt elírtam de a trash fórum nem enged rendesen javítani: A 85 vs 90 db 100 hz en meg pont jó mert anno a hangtechnikus itt Kecskeméten úgy tanította hogy jobb ha 3 db el érzékenyebb a mélysugárzótól a magas, és ami tartományon szól a dome, pont ehez jó érzékenységben mert 85 és 88 db körül hullámzik a frekvenciaátvitel.

  • shalafi66

    veterán

    válasz Bici #36105 üzenetére

    Akkor abba csak egy darab 20 centis hangszóró fér el.

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • shalafi66

    veterán

    válasz killbull #36106 üzenetére

    A subvoice cikknek semmi köze a HG2,5-hez. :)

    A HA20/12K rosszabb hangszróró, mint a HA20-484 vagy -569. Nincs összefüggés a hab- vagy gumiszél és a hangszóró jó/rossz tulajdonságai között.

    :)

    #36107killbull
    Ezek a mérések nem a te hangszóróidról készültek, itt, most nem használhatók. A számításod nem jó, szűrők működését nem így kell modellezni. Olvass Subvioce-nál, ott le van írva hogyan kell csinálni. :)

    #36108killbull
    Én jól ismertem Subvioce-ot régen, dolgoztunk közös projekten párszor. :) Én ellenőriztem a blogját is az elején szakmai szempontból. :)
    Ez a cikk nem a te hangszóróidról szól. :) És nem releváns a tartalma most.

    #36109killbull
    A hangtechnikus tanítását nem lehet érteni. Az a jó, ha teljes hallható tartományban egyenletes a hangnyomás-frekvencia válasz. Ne hallgass ilyen tanításokra. :)

    És még egyszer. A te hangszóróidról nincs semmilyen mérés, amiből ki lehetne indulni, ennyi infó alapján nem lehet hangváltót "tervezni" :)

    #36110killbull
    Már régen is sokan félreértettek dolgokat. :)

    Az idézett részben senki nem ír hab- vagy gumiszélről ezt csak te tetted hozzá. :)

    A H2000 hangszóróknak nem a hab membránszél az elsődleges problémájuk. :D Gumival sem lenne jobb, egy fokkal sem. :D
    De van aki ez alapján választ hangszórót/hangsugárzót. :) Hát lelke rajta. Mindenesetre, ez nem egy ésszerű hozzáállás. Nagyon leegyszerűsíted a dolgokat. :) És hozzáértés hiányában azt gondolod, hogy a gumi jó, a hab rossz :D De ez borzasztóan egyszerű gondolkodásmód, és nem is igaz. :)

    Korábban arra hoztál példát, hogy a gumiszélű SAL helyettesítő hangszóró nem jó, meg sem közelíti a régi VT hangját. :) Akkor most melyik lenne a "jó" vélemény? :)

    Az a helyzet, szerintem, hogy olyan dolgokba próbálsz beleszólni, amire semmiféle ráhatásod nincs, ez egy magánvállalkozás működése, amin egyikünk sem tud változtatni. Mindenesetre, ahogy látom, már 28 éve működnek valahogy, valószínűleg megvannak a fórumozók tanácsai nélkül is. :) Gondolom.

    Értem én, hogy van egy szubjektÍv véleményed, ez fontos dolog, de nagyon elfogult, és műszaki szempontból nem megalapozott. Így én nem is tudok kezdeni vele semmit. :) Az meg teljesen fölösleges, hogy ismételgessem, a korábbi válaszaimat. Elvesztegetett idő. Mindkettőnknek. Amíg nem tanulsz és fejlődsz a témában, addig nem tudunk előrejutni igazából. :)

    #36111killbull
    xD mikor volt már ez, 13 éve. :D Sehol nem írja senki, hogy nekem bármi közöm lenne a Hangszóró 2000 Kft. gyártásához. És tényleg nincs, meg akkor sem volt. :) Én lennék a legboldogabb, ha lenne. :)
    Szerintem értelmetlen ilyen dolgokat keresgélned. :) Sokkal hasznosabb lenne elektroakusztikai témában tanulnod. Ha már ilyen fórumba szeretsz írni. :) De végülis te döntöd el, hogy mit szeretnél csinálni.

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • killbull

    aktív tag

    válasz shalafi66 #36113 üzenetére

    A "subvoice cikknek semmi köze a HG2,5-hez. :)" mondatot semmilyen kontextus nem kíséri, és nem magyarázod meg, hogy miért állítod ezt. Ennek eredményeként nem érthető, hogy miért tartod ezt fontosnak vagy miért kritikáznád.

    A "HA20/12K rosszabb hangszóró, mint a HA20-484 vagy -569. Nincs összefüggés a hab- vagy gumiszél és a hangszóró jó/rossz tulajdonságai között. :)" mondatban azt állítod, hogy a HA20/12K hangszóró rosszabb, de nem magyarázod meg, miért. Ugyancsak kimondod, hogy nincs összefüggés a hab- vagy gumiszél és a hangszóró jó/rossz tulajdonságai között, de nem részletezed, miért gondolod így. Hiányoznak a hozzáértést vagy az adott témában való tájékozottságot alátámasztó érvek.

    Az "#36107killbull" válaszban azt állítod, hogy az adott mérések nem a felhasználó hangszóróiról készültek, és ezért nem használhatók. Ezt követően kijelented, hogy a felhasználó számítása nem jó, de nem magyarázod meg, miért. Ajánlod, hogy olvassa el a Subvioce oldalát, de nem vázolod fel, hogy miért tartod azt releváns forrásnak. A mondat kritikát tartalmaz, de nem nyújt meggyőző érveket vagy információkat.

    Az "#36108killbull" válaszban elmondod, hogy ismered a Subvioce-ot és dolgoztál velük közös projekten. Ugyanakkor azt is állítod, hogy a cikk nem releváns a felhasználó hangszórói szempontjából. Hiányoznak azonban a részletek és az érvek, amelyek alátámasztanák a relevancia hiányát.

    Ott vannak a frekvenciagörbék kiszámolva oktávonként, és külön cikk ami mutatja mi oldotta meg azt a csodálatos Videoton domeot amit 30+ éve nem sikerült egyenletes átvitelre alakítani. Vicces ahogy állandóan fényezed magad de semmi konstruktív válasz nincs egyik hozzászólásodban se.

    Szokásos időskori mantra hogy senki semmihez nem ért csak te. A Tények meg ott van az összes képen és a válaszaidban még meg is erősíted hogy önimádó hozzáálláson kívül nem jó semmire, kb ugyan az a szint mint ott 13 éve és sokadjára olvassuk el te mennyire értesz mindenhez, más meg nem.

    [ Szerkesztve ]

  • shalafi66

    veterán

    válasz Bici #36105 üzenetére

    Megnéztem a dolgokat.
    Valami ilyesmi hangszórót kellene keresned, nem feltétlenül ezt, de hasonlót.
    [link]

    Azt írtad a HA20-hoz képest kétszeres maxSPL-re lenne szükséged, hasonló mélytartománnyal.
    Elméletileg ebből összejöhet több is. Attól függ, mennyire terheled Xlin értéken túl, és mekkora THD növekedést engedélyezel, de az érzékenység alapból 3dB-vel nagyobb, és akár 150W max. terheléssel is lehet számolni a HA20 55W-ja helyett (persze nem folyamatosan, egyiknél sem).

    Ez így együtt kb +6-7dB összesen.

    Amit elvesztesz, az a viszonylag szép középtartomány, és a zárt doboz mélytartománya. De ennek ez az ára. Illetve sokkal drágább a hangszóró. :) Én kb. ennyit tudok segíteni szerintem.

    #36114killbull
    Szerintem ez jelenleg értelmetlen. :)

    Már megmagyaráztam. Subvoice nem dolgozott HG2,5-lel, nem mérte meg az adott hangszórókat sem, csak a forgalmazó méréseit használta, és ez nagyon régen volt, akkor még ő sem állt a mai szinten, ez nem egy jó megoldás, nem egy jó példa, és nem a te hangszóróidról szól.
    Azt is meg kell magyarázni, hogy más hangszórók, más tulajdonságok, másféle viselkedés? Vagy azt, hogy a Subvoice-os példa nem kidolgozott jó megoldás, csak egy tizenx évvel ezelőtti lenyomata az akkori tudásának, lehetőségeinek?
    Mit kellene még szerinted megmagyarázni? :D

    Világosan látszik a mérésekből, a felsorolt HA 20-as hangszórók viselkedése, tulajdonságai. Nekem megvannak ezek a mérések, megnéztem. nem kell minden bizonyítékot bemutatnom. :) Ez fórum, nem iskola, vagy bíróság.

    Ezt a választ a ChatGPT írta amúgy? xD Kb. olyan hangulata van.

    Minden meg lett magyarázva, illetve, a "felhasználó" tudásának hiányát én nem pótolhatom. Nem ez a célja egy fórumtopiknak. Subvoice oldal, hangdobozépítés, nullától az utolsó bejegyzésig, ha azon átrágtad magad, és megértetted, érteni fogod azt is, hogy miért írtam, hogy nem releváns egy teljesen különböző hangszóróról írt hiányos megoldásból kiindulni, a te, teljesen eltérő hangszóróidnál. :) Vagy miért rosszak a piros pöttyökkel jelzett "számításaid". :)

    Nem vagyok idős. :DDD Jézusom. Miket gondolsz te. És nem fényeztem magam egyszer sem. :) Miért ez a személyeskedés? Ezek mennyire észérvek? :D Még talán egy nyelvi AI modellnek sem azok.

    #36115killbull
    :) Ha bekeretezve jobban tudatosul benned, akkor oké. :) Tényleg nem gyártok hangszórót Székesfehérváron, és különösebb hatásom sincs rá. :) Sokadjára írom le. :) Tévedés, amikor valaki másképp gondolja.

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • Bici

    félisten

    válasz shalafi66 #36116 üzenetére

    Köszi szépen! :R

    Este megvizsgálom. :K

    Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

  • tamasgal

    senior tag

    Kedves moderátor! Ugyan semmi közöm az itt zajló dolgokhoz de kár volt törölni azt a pár posztot ami az egyik itt tevékenykedő “mindenkinél” értsd pl: vifa, ,scan spekak + az összes hangfalgyártó cég tervező gárdájánál is, jobban tudok mindent mert x éve ezzel foglalkozom hozzáállású tag ról sokat elárult sőt kontexusba helyezte a hozzászólásait. Szóval sajnálom, mert mint eddig emiatt fabatkát sem ér ez a fórum, csak topogunk egyhelyben. Nem kötekedésből vagy rosszból írom ez tény! Sajnálom, marad a színvonal ahol volt, senki nem fog semmit készíteni az itt beszerzett információkból mert egyszerűen a fura stílus miatt nem engedi oda kifutni a dolgokat. Viszont pontosan tudni, hogy csak a habszélű, lemezkosaras rém a nyerő. Hagyjuk már ezt… bocs évek óta probléma ez, legyen már vége!

  • Donki Hóte

    veterán

    válasz tamasgal #36118 üzenetére

    Killbullt banolták?

    Várható volt, megfogta Shalafit, mint Floki a lábtörlőt és szájzárat kapott, nem tudta elengedni.

    Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

  • bkercso

    nagyúr

    válasz tamasgal #36118 üzenetére

    Eddig se változott, mitől változna? Nem ez az egyetlen topik sajna, ahol ez megy... :((( Végtelen energia, idő és karakter megy a topik leuralására, miközben nulla info derül ki a hangfalépítésről, váltótervezésről.

    Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

  • shalafi66

    veterán

    válasz Bici #36117 üzenetére

    Nézz szét te is, hátha látsz jobb ajánlatot ettől. De valami hasonló paramétereket kell keresned, szerintem. Próbáltam a budget kategóriából választani, valószínűleg ettől olcsóbban csak használt hangszórót lehet venni, ilyesmi paraméterekkel.

    #36118tamasgal
    Szerintem ez nem történt így, sokszor ajánlok SS, Vifa, Peerless, stb. jó hangszórókat, de látom a problémáikat is, ez így kerek egész. Az érv sosem az, hogy én mióta foglalkozom ezzel, hanem az, hogy láttam, mértem, értem. Mi a probléma azzal, hogy jelzem, ha valamivel, hangszóróval, gondolatmenettel, stb. gond van? Ez lenne az első lépés ahhoz, hogy tovább lehessen lépni. A másik dolog, hogy konkrét és egy átlag beeső fórumozóhoz viszonyítva felmérhetetlenül több információt és tapasztalatot miért kellene kidobni a kukába? Ezeket felhasználni/megfontolni érdemes inkább.

    Itt egyébként nagy márkanevekről, azok tervezőgárdáiról, vagy valami misztikus magasabb rendűségről álmodozni nem lehet már régen. Egyrészt világos és látható hibák nagyon sok hangszórónál vannak (pl. rosszul tervezett ScanSpeak mozgórészek, emiatt pár év alatt beülő pillék, hibás ragasztások, rossz rezonáns rendszerek), másrészt alapvetően nincs ilyen hozzáértőbb, vagy jobban dolgozó "tervezőgárda". Rég nincs erről szó. Lényegében alkatrészösszerakásként működnek ezek a márkanevek, jelenleg már főleg távol-keletről beérkező alkatrészek vannak - saját alkatrészgyártásuk régen, évtizedek óta nem volt, mindent a Kurt Müller nevét viselő vállalkozástól vettek, ma már ez is nagyon korlátozott - amiknek egy jelentős részét már nem európában szerelik, de látszat miatt van még Dániában ScanSpeak gyár, minimális (ha még egyáltalán ez a része megvan) volt dolgozói tulajdonnal, de az egészet felvásárolta Tymphany néven egy/néhány befektető, a gyártás szinte teljes egészében elköltözött, a termékek megváltoztak, stb.
    Harmadrészt, a levegő és a hangfrekvenciás rezgések mindenkinél ugyanúgy működnek, nincs kivétel, amivel a nagy márkaneves tervező többet/jobbat tudhat létrehozni, nála is pont ugyanazok a szabályok érvényesek, mint másoknál, ugyanúgy lehet megmérni/értékelni a kész terméket.
    A negyedik elem, hogy ezek üzleti vállalkozások, bevétel- és profitmaximalizálás az elsődleges cél, minden más ennek van alárendelve, így hozzák létre a termék- és árkategóriákat, piaci igényeket akarnak és tudnak kiszolgálni, ebből kell élniük.

    Én biztos nem írtam olyasmit, hogy a lemezkosár és a műanyaghab membránszél csak a jó, vagy ez a legjobb. :) Tök világosan megmagyaráztam, hogy technológiai sajátosságok vannak, és bizonyos hangszóró össztömeg fölött sokkal költségesebb egy megfelelően stabil lemezkosár gyártása, a technológia, mélyhúzás korlátai miatt, és ott megéri az öntött verzió, és az az értelmes választás. De ez alapvetően nem jelenti azt, hogy ne lehetne egy jól működő mélyhúzott acél lemezkosarat készíteni, vagy hogy azzal ne lehetne jó hangszórót gyártani, ne lehetne jó paramétereket elérni mély- és középtartományban. Vagy hogy a hab alapú membránszéleknek ne lennének pozitív tulajdonságai (tömeg, engedékenység, maradó forma, hiszterézis, belső szerkezet, súrlódás, terjedési sebesség terén) a várható öregedés, és élettartam mellett (de ma már, jó anyagválasztásal, új technológiákkal ez is meghosszabbítható), ami miatt ezeket is van értelme használni.
    Annyit írtam, hogy csak ez alapján értelmetlen választani, egy átlagos mélyközép hangszórónál nem ez a lényeges, nem ezen múlik, hogyan működik, hogy szól.
    Amit mindig ajánlok, hogy fel kell mérni, mivel állsz szemben, és értékelni, hogy megfelel-e a felhasználási céljaidnak. Kész. Ettől se többet, se kevesebbet nem szoktam.

    #36120bkercso
    Mi a kérdésed hangsugárzóépítéssel kapcsolatban ami foglalkoztat és nem kaptál rá választ? :) Esetleg segíthetek valamiben neked?

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • ozzy711

    őstag

    válasz shalafi66 #36121 üzenetére

    Az érv sosem az, hogy én mióta foglalkozom ezzel, hanem az, hogy láttam, mértem, értem.

    Mint a korábban mellékelt Bliesma és Purifi igaz? Biztos vagyok benne, hogy egyiket sem mérted!
    Másik: általánosítottál a Focal hangszórókkal kapcsolatban, hogy mind sz@r, gondolom mérted az össze típust igaz?
    Megkockáztatom, nem hogy nem mérted, de még nem is hallgattál túl sokat a fenti típusokból, márkákból legalábbis olyan körülmények között, hogy abból releváns következtetéseket le lehessen vonni! ( ha igen arról biztosan van dokumentációd, amit belinkelsz nekünk igaz? )
    És igenis a drágább hangszóróknak bizony van olyan tulajdonságuk, hogy valóban jobban szólnak a pár ezer forintos tucat termékektől, még ha ez az adatlapon nem is látszik! Miért is kéne látszania? Ezeket hallgatni kell, nem bogarászni a grafikonjaikat!
    Nyilván a váltó beállításához szükséges minden paraméter, de miután beállítottad a megfelelő váltót, onnantól már a meghallgatás teszt a lényeg, hiszen pl. két azonos frekvenciamenetű ( és még egyéb tulajdonságokban is azonos ) hangdoboz nagyon nem fog egyformán szól, pusztán csak ettől.

    Nem hallottam ( linkelhetnéd ha van ) olyan beszámolót, amiben az általad favorizált, készített dobozok meghallgatásáról készített volna valaki, összehasonlítva pl. egy gyári dobozhoz képest, mondjuk egy hasonló árú, illetve egy többszörös árúhoz képest ( hiszen azt vallod, hogy a drága hangszóró csak pénzkidobás.

    Tehát jó lenne már a való világból, meghallgatásról tesztekről olvasni, végül is ez egy hangfalépítési topik, aminek a végeredménye egy jó doboz kell legyen, amit beteszünk a szobánkba és hallgatunk, nem a grafikonjait nézegetjük.

    Más: megint sikerült egy hangszóró gyártót alaposan lehúznod! ( Scan Speak ) Miért baj az, hogy távol-keleti az alkatrész, attól már nem is lehet jó?
    Szerinted, ha ennyire gagyi lenne, ( mint amennyire nem az ) nem terjedne futótűzként, hogy a fenti gyártó termékei sz@rok? Pillanatok alatt lehúzhatnák a rolót!
    Nem értem miért kell ezt a zsigeri gyűlöletet sugároznod minden hangszóró gyártó irányába ( Vifa-Perlees talán kivétel, de gondolom az egyfajta példakép nálad ), alaptalan fikciókon alapuló dezinformációkkal.
    Itt ha valaki túl akarna lépni a tizen ezres kategóriás hangszórókon és valami komolyabb hangdobozt akarna tervezni, azt gyorsan leoltod, hogy csak parasztvakítás a drága hangszóró, majd ajánlasz neki egy pl. egy jó kis BC 25-öst 12. k-ért. [link]
    Föl sem merül benned, hogy valaki esetleg hajlandó lenne többet is áldozni pl. egy tweeterre, ami egy kategóriában hozzá illő közép-mély hangszórókkal már meg tudja ütni egy akár kétszer-háromszor annyiba kerülő gyári doboz színvonalát, hiszen erről szól a diy ( ami a topik lényege lenn ugye ).
    Ilyen irányú ( a habszélű lemezkosaras közép-mély hangszórókon túli világ ) törekvéseket, még nyomokban sem látok nálad!

    Ez az ami súlyos probléma itt a topikban és ez a te "érdemed"!

    [ Szerkesztve ]

  • bkercso

    nagyúr

    válasz shalafi66 #36121 üzenetére

    Nem hiszem, hogy tudnál segíteni. Számomra az volna hasznos, ha az általam is látogatott fórumon szakma menne, nem általánosságok puffogtatása és egózás. Számok, egyenletek, irodalomajánló, mérések, konkrét tapasztalatok. Esetleg konkrét összefüggések szavakkal leírva. Mindez hiányzik...

    Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

  • shalafi66

    veterán

    válasz ozzy711 #36122 üzenetére

    Vannak független mérések Purifi és BlieSMA hangszórókról. Ott a harmadik opció lép be, az, hogy értem. De világosan leírtam, hogy mit gondolok. És köze nem volt ehhez, amit te írsz. Ez kb. csak rossz szájízű fikció. Nézd meg nyugodtan még egyszer. [link] A hangszóró alkatrészeinek fizikai méreteiről írok, az ezekből következő adatokról, és problémákról, illetve az elérhető információkból következő tényekről, geometriai hibák, fr-SPL válasz stb.

    :) Amit írtam a Focal hangszórókról az igaz. Ehhez a megállapításhoz nem kellett végigmérni az összeset. Illetve itt megint rengeteg független mérés van, és jelzem is az egyik hozzászólásban, hogy ezeket ér, és érdemes használni. :)
    A Focal-JMLab is belesüllyedt a saját védjegyeibe. A jellemző membránok üvegszórt/kompozit, a jellemző és nem annyira jól működő magashangszóró konstrukció, a jellemzően rosszul tervezett hangváltók, amikor egy ohmos minimumimpedanciával adják ki a nagyon drága 8 ohmosnak nevezett hangsugárzójukat. :)
    Javítottam, mértem is ilyen hangsugárzókat/hangszórókat.

    Amúgy Focal magashangszórók javításából kezd egyre több lenni, mert ők is hab membránszélt használnak ezekhez. :DDD Micsoda véletlen... És azok mostanában nagy mennyiségekben érik el a tíz éves kort, és bomlanak. Én meg meg tudom javítani ezeket. :D
    Most akkor ezek a magasak sem jók szerinted, mert habszélűek? :D

    Az adatlapokon egyébként nem sok látszik, mert nagy részük nem is igaz. :) Erről is rengeteg mérésem van, de több órát venne igénybe feldolgozni, és megmutatni mindent. Mi haszna lenne? Nyilvánvaló tény azok között, akik ezzel foglalkoznak. A Google a barátod, meg fogod találni a neten az én és mások méréseit is erről. :)

    Amelyik tulajdonsága nem mérhető, ma az elektrodinamikus átalakítóknak, az nagyon nagy valószínűséggel nem létezik, és attól nem is szólhat jobban a hangszóró. :)

    Vedd úgy, kérlek, hogy ezek vélemények. Úgy, ahogy a tiéd is.
    "És igenis a drágább hangszóróknak bizony van olyan tulajdonságuk, hogy valóban jobban szólnak a pár ezer forintos tucat termékektől, még ha ez az adatlapon nem is látszik! Miért is kéne látszania? Ezeket hallgatni kell, nem bogarászni a grafikonjaikat!"
    Mert műszaki szempontból ez a gondolat sem helytálló, csak szokásos HiFi-s mellébeszélés. :) Kérlek bizonyítsd be, hogy igaz. :) Vagyis ezt kérném, ha olyasmit szeretnék írni, mint te. De nem hiszem, hogy szükség lenne erre. Mindenkinek megvan a saját hitvilága, én ebbe nem szeretnék beleavatkozni, nem is tartozik rám ez a dolog. Csak kézzel fogható műszaki kérdésekkel foglalkozom már nagyon hosszú ideje ebben a témában. :)

    "Nyilván a váltó beállításához szükséges minden paraméter, de miután beállítottad a megfelelő váltót, onnantól már a meghallgatás teszt a lényeg,"
    A meghallgatás nem teszt, legfeljebb olyan szempontból, hogy szól-e az adott hangsugárzó, és hogy éppen akkor, abban a pillanatban a meghallgató személyre milyen hatással van az amit hall (nem csak a hangsugárzó).
    Hangváltót pedig nagyon nem így tervezünk, ahhoz nem "minden paraméter" szükséges, hanem a hangszórók, környezet, felhasználási célok teljes ismerete. Ezekből egyik sem látszik az adatlapokon. Abból még normális hangváltót sem lehet tervezni.

    "hiszen pl. két azonos frekvenciamenetű ( és még egyéb tulajdonságokban is azonos ) hangdoboz nagyon nem fog egyformán szól, pusztán csak ettől."
    :) Elég ritka, két azonos frekvencia-hangnyomás válaszú hangsugárzó még az azonos típusok között is. Meghallgatás "teszt" előtt szokás kiválogatni a gyártási szórások végeiről származó példányokat is, vagy azok attól függetlenül egyformán szólnak, hogy már az fr. SPL diagramjuk sem egyezik meg, de az áruk, gyártójuk, típusszámuk igen? Esetleg meghallgatásos "teszteken" ez is ki szokott derülni? :) Szerintem ezek inkább szeánszok, ahogy anno a HFM-ben DL fogalmazott. Nem műszaki tesztek. Összejövetelek, szabadidős programok, de nem műszaki értékelések.

    "Más: megint sikerült egy hangszóró gyártót alaposan lehúznod! ( Scan Speak ) Miért baj az, hogy távol-keleti az alkatrész, attól már nem is lehet jó?"
    Tévedsz, nem húztam le egyetlen gyártót sem. És ezt például, már nagyon, nagyon régen megírtam, sokszor, sok helyen. Például itt is volt egy, [link] de azóta többször is találkoztam ehhez hasonló tervezési hibával az SS-től. :)
    A tapasztalat azt mutatta, hogy miután megtörtént a váltás, és távol-keleti lett az adott alkatrész/hangszóró, nem lett jó, annyira, mint előtte volt. Nem is voltak képesek reprodukálni a Vifa mélyközepek egyikét sem, a régi német alkatrésszel azonos formában. Arrafelé nem tudnak normális mélyközép membránokat gyártani.
    Pl. Láttam, mértem a valaha volt legolcsóbb Vifa mélyközép M21 újragyártásait, 36 000,- HUF /db áron, és semmi köze nincs a régihez, sajnos. Erre is fel szoktam hívni a figyelmet, hogy kár megvenni, ha valaki eredeti hangszórót szeretne pótolni vele.

    "Nem hallottam ( linkelhetnéd ha van ) olyan beszámolót, amiben az általad favorizált, készített dobozok meghallgatásáról készített volna valaki, összehasonlítva pl. egy gyári dobozhoz képest, mondjuk egy hasonló árú, illetve egy többszörös árúhoz képest ( hiszen azt vallod, hogy a drága hangszóró csak pénzkidobás."
    Szokásos felvetés, ha valamibe bele kell kötni. Nem készítek dobozokat. Nem végzek famunkát. Azt meg nem tudom, hogy lehetne dobozok meghallgatásáról beszámolni, mert a dobozok, amiket te említesz, önmagukban nem is szólnak. :)
    Hangsugárzókat sem készítek piacra, eladásra, és jelenleg hangszórókat sem. :) Elméleti kérdésekkel foglalkozom inkább. Én ezt jobban szeretem. Nem kell meghallgattatnom senkivel. :DDD Mert önmagában is igaz.

    "Szerinted, ha ennyire gagyi lenne, ( mint amennyire nem az ) nem terjedne futótűzként, hogy a fenti gyártó termékei sz@rok? Pillanatok alatt lehúzhatnák a rolót!"
    Én biztosan nem írtam, hogy "gagyi". Olvasd el légyszíves még egyszer, mert nem azt érted, amit én írok.
    :) Egyébként ezen a szinten árulhatsz bármit, a márkanév eladja. A felhasználók 95%-a nem tudja, és nem is akarja ellenőrizni az általa kedvelt gyártó termékét, pont az ilyen hozzáállás miatt mint amit most te képviselsz. Szerintem ez egy hangsugárzóépítéssel foglalkozó fórumrészen kifejezetten káros.

    "( hiszen azt vallod, hogy a drága hangszóró csak pénzkidobás."
    Ezt sem vallottam. :)
    De tök véletlenül találtam egy ilyet: [link] :))

    "Nem értem miért kell ezt a zsigeri gyűlöletet sugároznod minden hangszóró gyártó irányába ( Vifa-Perlees talán kivétel, de gondolom az egyfajta példakép nálad ), alaptalan fikciókon alapuló dezinformációkkal."
    Sosem írtam fikciókat és dezinformációkat, ha tudsz ilyet, akkor kérlek bizonyítsd. Ha nem, akkor légyszíves ne írd ezt. Kellemetlen ez az egész, amit csinálsz.
    Alapvetően a hozzáértés és információk hiánya amit látok nálad. Most is. Nagyon régen nincs olyan, hogy Vifa-Peerless, és sosem gondoltam példaképnek.
    Történelmi szempontból úgy fest a dolog, hogy a Vifa-Peerless-ScanSpeak már évtizedek óta egy és ugyanaz a vállalat volt. Már a DST megalapítása előtt is, hiszen minden lágyrészt ugyanonnan szereztek be, de a Typmhany-s vásárlás után mindenképp, pénzügyileg is egyek lettek. Ma ez a három márkanév ugyanazt a nagyvállalatot jelenti.
    De én nem hiszek hangszórómárkákban, és nem is vagyok elfogult márkanevekkel szemben. :) És nem táplálok érzelmeket hangszórók vagy gyártók iránt. Szerintem ez fura lenne, sosem jutott eszembe ilyesmi. :) Abszolút érzelemmentesen nézek ezekre a termékekre, maximum használom ezeket. :) De gyűlölni. :) Jézusom. Még embert sem szoktam, nemhogy hangszórót. Butaság lenne szerintem.

    "Itt ha valaki túl akarna lépni a tizen ezres kategóriás hangszórókon és valami komolyabb hangdobozt akarna tervezni, azt gyorsan leoltod, hogy csak parasztvakítás a drága hangszóró, majd ajánlasz neki egy pl. egy jó kis BC 25-öst 12. k-ért. [link]"
    Szerintem ez nem történt meg sosem, és nem is gondolok ilyesmiket. Írni meg végképp nem írtam le. Ez tényleg kitalált történet, fantasy. :) Szeretem, de inkább izgalmasabb témákban, és jobb íróktól. :)
    Amúgy a linkeden a DX25 van, nem a BC.

    "Föl sem merül benned, hogy valaki esetleg hajlandó lenne többet is áldozni pl. egy tweeterre, ami egy kategóriában hozzá illő közép-mély hangszórókkal már meg tudja ütni egy akár kétszer-háromszor annyiba kerülő gyári doboz színvonalát, hiszen erről szól a diy ( ami a topik lényege lenn ugye )."
    :) Énbennem nagyon sokminden fölmerül, de mindig egy adott kérdésre próbálok jó választ adni, ha már személyeskedsz. Ez is szerintem marha cringe dolog. Kellemetlen, hogy olyasmiket írsz, amit csak így valószínűleg egy félreértésből kitalálsz.
    A DiY alapvetően sokmindenről szólhat. Többnyire nem üzleti befektetés amit te említesz, nem költségcsökkentés és gyári hangsugárzóktól (nem dobozoktól, mert azok még mindig nem szólnak) jobb hangsugárzó készítése a cél olcsóbban. Ez egyébként teljesen lehetetlen dolog, mert a folyamathoz szükséges tanulás, idő, és ráfordított pénz (eszközök, kísérletek, alkatrészek stb.) végül jóval több lesz, mint amibe a gyári, esetleg használt hangsugárzók kerülnek. :) A DiY egy út, ahol egy általad kedvelt tevékenység a cél, a saját fejlődésed, önmagad továbbképzése a területen, és az, hogy megmutasd, képes vagy rá. A teremtés öröme, büszkesége, a teljesített feladat önbizalomnövelő hatása. :) Ez a DiY. Ma legalábbis.
    Persze van még százezer variáció, a muszájtól a céltalan pénzkidobásig, ez szerintem emberenként változó, hogy ki mit ért alatta, és mit vár el ettől az egésztől.

    A hangszórók/hangsugárzók tulajdonságai nincsenek összefüggésben az árcédulájukkal. :) A membránszélek vagy a kosár anyagával sem. :) Ez megint valami nem túl okos általánosítás.
    "a habszélű lemezkosaras közép-mély hangszórókon túli világ"
    Erre a "világra" gondolsz? :)
    Audio Note AN-E - Sound Odyssey
    Szerintem ilyen világ, amit említesz, nem létezik. Ezek lényegtelen dolgok egy műszaki területen. A hangszóróknak vannak konkrét lényeges tulajdonságaik, amik meghatározzák, hogyan működnek. A membránszél és a kosár anyaga nem ilyenek. Ez legfeljebb figyelemelterelésnek lehet jó. :) Kirakatparaméterek.
    Egyébként mértem ilyen hangsugárzókat is. :D És ezek sem a pontos reprodukcióra lettek tervezve. :D

    "Ez az ami súlyos probléma itt a topikban és ez a te "érdemed"!"
    Én nem hiszek ezekben a kosár-membránszél elvekben, és a súlyos probléma inkább az, ha egy műszaki témában valaki még a 21. században ezeket szeretné terjeszteni. Azt tudom ezzel kapcsolatban ajánlani, amit korábban is írtam, és ezt is gondolom:

    "Amit mindig ajánlok, hogy fel kell mérni, mivel állsz szemben, és értékelni, hogy megfelel-e a felhasználási céljaidnak. Kész. Ettől se többet, se kevesebbet nem szoktam."

    #36123bkercso
    Hát, talán akkor nem kellene fölösleges offenzív támadásokkal széttrollkodni valakinek mindig a topikot. Mert így csak csacsi felvetésekre próbálok megalapozott válaszokat adni. :) Ez tényleg nem használ senkinek. Nekem időpazarlás, akinek írom, azt meg nem érdekli, nem is foglalkozik vele.
    Mindenesetre neked sincs konkrét kérdésed. Így akkor hogyan lehetne értelmes dolgokról (is) beszélgetni? :)

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • bkercso

    nagyúr

    válasz shalafi66 #36124 üzenetére

    jajjnemár... :)
    Volt itt kérdés az elmúlt évekből. Nemrég pl. hangváltóban kondicsere ügyben. Jó nagy ködösítés, ESR függ mindentől de amúgy se az számít és társai.

    Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

  • shalafi66

    veterán

    válasz bkercso #36125 üzenetére

    Semmi ködösítés nem volt. Csak szóltam, hogy az egy mintavételi frekvenciával dolgozó műszer, amit ajánlottál, nem mutatja meg helyesen az ESR értéket, mert erre nem képes, illetve, nem azt írtam, hogy az ESR nem számít, hanem azt, hogy önmagában nem csak ez lényeges, mindig a teljes képet kell figyelni szűrőtervezésnél.

    Olvasd vissza nyugodtan. Ha a pontos válaszból ennyi jut át, hogy ködösítés, akkor tényleg nem tudom mit lehetne még tenni, amitől úgy éreznéd, hogy választ kaptál. :) Nem csak a megerősítő válasz a válasz.
    Szóval igen. Egyetértünk. "jajjnemár... :)" :)

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • bkercso

    nagyúr

    válasz shalafi66 #36126 üzenetére

    Nem csak ennyi volt. Én is leírtam, mit miért írtam, de semmi érdemi reakció nem érkezett rá. Leírtam pl. azt is, hogy az adott műszerrel kimérhető az elkok adatlapi értéke - amit az adatlap 100kHz-re ad meg, a műszer meg 10kHz-en mér - vagyis annyit azért nem változik az ESR.
    Azt is leírtam, hogy az ESR az LC-szűrők csillapításában játszik szerepet --> a) a váltási frekvencián van szerepe, ahol még nem változik sokat és b) nagyságrendileg számít, nem kell pontosnak lennie.
    Ez 100%-kal több annál a semminél, ami részedről elhagzott. Azon túl persze, hogy "nem jó".

    Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

  • denesdr

    addikt

    "Re: Stamped vs. Cast driver baskets.

    Cast frames are stiffer, which allows for tighter manufacturing tolerances and the ability to use heavier magnets without warping. That is what can allow better performance, not aluminum versus steel."
    [link]

    Bár itt úgyis meg lesz magyarázva, hogy ez miért nem igaz, meghát a gyártók, akik a drágább modelljeiket öntvénykosárral szerelik csak a kirakat miatt teszik ezt. Ezért szeretem ezt a topikot. :N

    [ Szerkesztve ]

  • ozzy711

    őstag

    válasz shalafi66 #36124 üzenetére

    A hangszóró alkatrészeinek fizikai méreteiről írok, az ezekből következő adatokról, és problémákról, illetve az elérhető információkból következő tényekről, geometriai hibák, fr-SPL válasz stb.

    Erről beszélek ezekből a következtetésekből kb. semmilyen mértékben nem lehet következtetni a hangszórók hangminőségre, mindössze rosszindulatú csúsztatások, a potenciális vásárlók elriasztására, hogy még véletlenül se próbálják ki, nehogy csalódjanak.
    Erről szól az egész munkásságod amit most megint csak bebizonyítottál.

    Amit írtam a Focal hangszórókról az igaz. Ehhez a megállapításhoz nem kellett végigmérni az összeset.
    Ez is csúsztatás, vannak jól és rosszul sikerült hangszórók, hangdobozok, de ez általánosságban hazugság! Én is mértem, szereltem és hallgattam már párat ( használok is kb. 20 éve ) és egyáltalán nem ez a véleményem, na akkor most mi van?

    Szerintem ez nem történt meg sosem, és nem is gondolok ilyesmiket. Írni meg végképp nem írtam le. Ez tényleg kitalált történet, fantasy. :) Szeretem, de inkább izgalmasabb témákban, és jobb íróktól. :)

    Most is csúsztatsz, pont te írtad, a Bliesmánál, hogy a BC vagy Bg 25-ös sokkal jobb, linkeljem vagy visszaolvasol?
    A Vifa-Perlees összefüggés itt kb. lényegtelen.

    Ez egyébként teljesen lehetetlen dolog, mert a folyamathoz szükséges tanulás, idő, és ráfordított pénz (eszközök, kísérletek, alkatrészek stb.) végül jóval több lesz, mint amibe a gyári, esetleg használt hangsugárzók kerülnek. :) A DiY egy út, ahol egy általad kedvelt tevékenység a cél, a saját fejlődésed, önmagad továbbképzése a területen, és az, hogy megmutasd, képes vagy rá. A teremtés öröme, büszkesége, a teljesített feladat önbizalomnövelő hatása. :) Ez a DiY. Ma legalábbis.

    Ezzel egyetértek, te pont ennek fekszel keresztbe rendszeresen a totál felesleges irreleváns mindenek felett álló tudálékosságoddal.

    Erre a "világra" gondolsz? :)
    Az Audio Note vonal pont nem az én világom, kivételek mindig vannak.

    A hangszórók/hangsugárzók tulajdonságai nincsenek összefüggésben az árcédulájukkal.

    Nyilván ez sem igaz általánosságban, ( lehetnek irreálisan drága, rossz minőségű termékek, de nem ez a jellemző ) agyártók szerinted annyira debilek, hogy egy 10-15 ezres hangszóró szintjét képviselő ( igenis számít az áraktegória, bár ezt neked hiába magyarázza is bárki, gondolom szerinted egy 4-5 millós hangdoboz is úgy szól, mint pl. egy 200.000-es. Hogyne számítana az árkategória, az egy minőségi szintnek kell, hogy legyen, másként mi értelme lenne, a lehúzás? Megint csak visszatérek arra, hogy gagyi minőségű, de drága terméket a vásárló ( a piac ) beárazza és bezárhat a bolt.

    Szóval most sem lettünk előrébb, sebaj, majd legközelebb.

    [ Szerkesztve ]

  • bkercso

    nagyúr

    válasz ozzy711 #36129 üzenetére

    Nem beszélve arról, hogy a legtöbb DIY-er ma két dolgot tesz: vagy feltölti a netre, amit sikerült elérnie (mérésekkel!), vagy a neten talált leírás alapján utánépít. Nagyon sokszor ezek a tervek a gyári kispórolós, igénytelen, tökkelütöttmérnök által tervezett sz@rokhoz képest sokkal jobbak tudnak lenni.

    Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

  • ozzy711

    őstag

    válasz bkercso #36130 üzenetére

    Igen, de ide feltölteni valamit ( nekem is lennének, mérések, grafikonok, a hangváltó alkatrészek értékeinek változtatása, a hangra gyakorolt hatásai stb. )?
    Szerinted mi lenne belőle?
    Dénesnek is van szerintem nem kevés tapasztalata ez ügyben, arra is kíváncsi lennék.

  • bkercso

    nagyúr

    válasz ozzy711 #36131 üzenetére

    Tedd fel DiyAudio-ra, vagy a magyar AudioDIYers-re! Vagy blogba. Itt? Egózás, mi más? :U

    Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

  • Bici

    félisten

    Sziasztok!

    Mennyire gond, ha az első szetelitek nem azonos távolságra vannak a hallgatótól, mint a center, hanem kb. egy vonalban a falnál?

    Kössz!

    [ Szerkesztve ]

    Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

  • denesdr

    addikt

    válasz Bici #36133 üzenetére

    A távolságkülönbséget tudja kompenzálni az AVR/HM proci/PC-s korrekció (pl Cavern + EQ APO).

    [ Szerkesztve ]

  • Bici

    félisten

    válasz denesdr #36134 üzenetére

    Köszi a választ! :R

    Közben észrevettem, hogy rossz topikba írtam.
    (Kissé zötyög a BKV busz, mellényomhattam.)

    Sorry. :B

    [ Szerkesztve ]

    Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

  • Venyera7

    senior tag

    válasz bkercso #36123 üzenetére

    Egyetértek. A hangfal megjavításához szeretttem volna infót, hogy milyen ragasztót használjak... Érdemi választ nem kaptam rá (Pattexet ajánlottak :((( ), tipikus magyar mentalitás.

  • Donki Hóte

    veterán

    válasz Venyera7 #36136 üzenetére

    Hát, hangfal javításához csak faragasztót érdemes használni, van belőle Pattex gyártmányú is.

    Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

  • bkercso

    nagyúr

    válasz Venyera7 #36136 üzenetére

    Pedig mintha kaptál volna választ: a mester vett belőle egy vödörrel 20 éve, az a jó.
    [link]
    [link]

    [ Szerkesztve ]

    Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

  • shalafi66

    veterán

    válasz bkercso #36127 üzenetére

    Értem, de rossz következtetést vonsz le egy hiányos tapasztalatból. Sokkal nagyobb eltéréseket mutat a C+R modellből számolt ESR érték még hangfrekvenciás sávon belül is, ha nem csak egy f értéket nézel meg. :) Ezt meg én láttam minden egyes elkó mérésén.

    Rendben van, tudjuk mit csinál, egy soros ellenállás, de önmagában lényegtelen, szűrő tervezésénél mindig a teljes képet kell nézni, és pontosan mérni, ez lenne a 100%, amit te írsz, az a 0, vagy inkább a -20, a nemtörődömség miatt. :) Az én szubjektív százalékaim szerint legalábbis. :)

    #36128denesdr
    Ebben mi a meglepő, pár hsszel ezelőtt írtam, hogy a technológia korlátai miatt, egy bizonyos hangszóró össztömeg fölött sokkal könnyebb és olcsóbb a célnak megfelelő öntött kosarat létrehozni, mint mélyhúzottat.

    De ettől még nem szól jobban egy hangszóró sem, tehát a többi része nem igaz. A nagyobb és nehezebb mágnes egyet jelent, nagyobb tömeget. :) Jó esetben nagyobb légrés energiatartalmat (de ez sem biztos).

    #36129ozzy711
    "Erről beszélek ezekből a következtetésekből kb. semmilyen mértékben nem lehet következtetni a hangszórók hangminőségre, mindössze rosszindulatú csúsztatások, a potenciális vásárlók elriasztására, hogy még véletlenül se próbálják ki, nehogy csalódjanak."
    Igen. :) Ez egyáltalán nem igaz, minden általam leírt következtetést le lehet vonni az elérhető adatokból. :) Legalábbis a műszaki paraméterekre vonatkozóan. :) A hangminőség nem paraméter, azzal kapcsolatban én nem írtam semmit, azt általában meghagyom a HiFi-zőknek.
    Kedves vagy, hogy ekkora hatást tulajdonítasz nekem. :DD De szerintem semmiféle befolyásom nincs egyetlen hangszórógyártó eladásaira sem. :DD Nem is szeretném feltétlenül, ha lenne, nem én vagyok a tulajdonosuk. Én úgy gondolom, hogy tévedsz ezekkel a dolgokkal kapcsolatban, ráadásul senkinek sem akarok rosszat. :) Igyekszem objektív válaszokat adni, és ez többnyire sikerül is.

    "Ez is csúsztatás, vannak jól és rosszul sikerült hangszórók, hangdobozok, de ez általánosságban hazugság! Én is mértem, szereltem és hallgattam már párat ( használok is kb. 20 éve ) és egyáltalán nem ez a véleményem, na akkor most mi van?"
    A vélemények megférnek egymás mellett. Engem nem bánt, ha te másképp gondolod. :) Szerintem szabad.
    De tényleg gyakori náluk a hangváltó nem elég körültekintő tervezése, és nem csak impedanciaviszonyokra nem figyelnek. Bár az a gyártó, amelyik kiad, csak egy, ennyire nem szabványon belüli terméket, az szerintem eleve nem vehető túlzottan komolyan. A magashangszóró ötletük tényleg butaság, ezerféle jobb megoldás van ettől ma már, de ragaszkodnak hozzá. Ez meg üzlet, mivel a védjegyükké vált, így tudják eladni a termékeket. Szerintem egyszerű képlet. De ettől még te azt gondolsz, amit szeretnél. :D Meg én is.

    "Most is csúsztatsz, pont te írtad, a Bliesmánál, hogy a BC vagy Bg 25-ös sokkal jobb, linkeljem vagy visszaolvasol?"
    Én nem csúsztatok, nincs rá semmi szükségem. Egyszer sem írtam, hogy a BC25-ös sokkal jobb, linkeld nyugodtan, ha megtalálod, nem volt ilyen. Azt írtam, hogy konkrét paraméterekben milyen, sokkal kisebb a lin torzítása, a THD szint hasonló, és sokkal nagyobb az elektromos terhelhetősége. Ez meg igaz. :) Hogy ebben a két paraméterben szerintem jobb, abban teljesen biztos vagyok, de ez ránézésre is megállapítható. Ettől többet én nem írtam. Nem is akartam. Árához képest, ez a BlieSMA szerintem nem jól sikerült tervezés. Ezt írtam még.

    "A Vifa-Perlees összefüggés itt kb. lényegtelen."
    Az sosem lényegtelen. :D Legalábbis történeti hűség szempontjából semmiképp. De a gyárak eladásainak vételének van hatása a hangszórók hangjára is. :D Sajnos.

    "Ezzel egyetértek, te pont ennek fekszel keresztbe rendszeresen a totál felesleges irreleváns mindenek felett álló tudálékosságoddal."
    Szerintem pont ezt segítem, pontos, fontos és megbízható információkkal. És a meghallgatásokban, gyártókban, marketingszövegekben, HiFi ideológiákban, árcímkékben hívő, áltudományos hitvilág az, ami hátráltatja, és akadályozza a normális DiY tevékenységet, legalábbis hangsugárzóépítésben.

    "Az Audio Note vonal pont nem az én világom, kivételek mindig vannak."
    Lehet, hogy azért van ez, mert ők is habszélű és adott esetben mélyhúzott kosarú hangszórókat használnak tradicionálisan, és nem hajlandók módosítani az elképzelésüket (mert ők meg így tudnak többet eladni, ha ragaszkodnak ezekhez a "védjegyekhez")? :DDD Vagy náluk már más oka van, hogy nem kedveled, mert ha nem szólok, lehet, hogy ez a része fel sem tűnik neked..

    "Nyilván ez sem igaz általánosságban, ( lehetnek irreálisan drága, rossz minőségű termékek, de nem ez a jellemző )"
    Szerintem nagyon is jellemző, rengeteg drága és rossz hangszóró van a piacon. :) Általában a HighEnd-nek nevezett vonal tartalmazza ezeknek a nagy részét. :) Tulajdonképpen majdnem az összes elektromosan egyutas szélessávú hangszóró ilyen, de sok a nehezen használható értelmetlen tervezés SEAS-Tymphany vonalon is. Nincs összefüggés, véletlenszerű esélye van, hogy a drágább hangszóró jobb is lesz.
    Mondjuk talán a professzionális vonal kivétel, ott tényleg van valami hatása ha több pénzt kérnek egy termékért, stúdiótechnikában, hangosításban valamit adni kell az elkért árért. :)

    "Szóval most sem lettünk előrébb, sebaj, majd legközelebb."
    Szerintem ez nem is szerepelt a céljaid között. Ha jól értem. :) De talán legközelebb tényleg fog. :) Majd kiderül.

    #36131ozzy711
    :) Tényleg nem mindegy, hogy mit hogyan mérsz meg.

    #36136Venyera7
    Szerintem kaptál infót, pont én szóltam neked, hogy a faragasztó nem lesz jó, ha nem teszem, nem biztos, hogy észrevetted volna első körben. Azt is írtam, hogy ettől többet nem tudok segíteni, mert én ipari mennyiségekkel dolgozom, azt eladni sem biztos, hogy fogják neked, vagy ha igen, fölösleges, mert sosem használod el, másrészt nincs meg a szükséges technológiád hozzá, így nem fog jól működni az az anyag.
    Mert azt is írtam, hogy ez egy szakmai tevékenység, meghatározott technológiákkal dolgozunk, nem kézzel illesztjük a lágyrészeket, és ahhoz, hogy jól működjön a módszer, be kell tartani az adott techn. szabályait. :)
    Pattexet nem írtam, Palmatexet igen, az egyszerű hangszórójavítók azt használják. Marha nagy ügyesség és gyakorlat kell hozzá, és akkor sem biztos, hogy szép/jó lesz.
    Talán a T7000 B7000 kínai ragasztók jobbak, amit szintén írtam neked. [link]

    Arra a tipikus magyar mentalitásra gondolsz, hogy segítséget kapsz, aztán leszólod? :) Szerintem ez nem származásfüggő, bárhol előfordulhat, én nem hiszem, hogy magyaros elem lenne. :) Én sem szoktam ilyet csinálni. :D

    #36137Donki Hóte
    A faragasztó nem hangszóróhóz való, az nem jó ide, ez urban legend. :) A dobozhoz igen.

    #36138bkercso
    Igen, nagyon hiányzik ez a kedves hangú mesterezés, ügyes vagy, ráadásul nincs igazad, 20-25 kilóról volt szó (ilyen adagokban vehető általában), és nem 20 évről, de néha teljesen mindegy, hogy osztogatnak vagy fosztoganak. :)
    Szerintem ezek a linkek pont nem segítenek, ennyi erővel az összes létező lehetőséget végig lehet próbálni. Kivétel PVA faragasztó, mert azt már írtam, hogy nem jó. :)

    De akkor már szólok, hogy nem jó a kétkomp epoxi sem, a cianoakrilát alapú ragasztók, és a legtöbb diszperziós sem.

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • bkercso

    nagyúr

    válasz shalafi66 #36139 üzenetére

    Köszi, így már érthető.
    Gumit papírhoz tényleg nagy kunszt lehet ragasztani 2023-ban.

    Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

  • denesdr

    addikt

    válasz shalafi66 #36139 üzenetére

    "De ettől még nem szól jobban egy hangszóró sem, tehát a többi része nem igaz. "

    Persze, nem attól szól jobban, mert öntvény a kosár, hanem mert ezáltal komolyabb mágneskört lehet rá építeni, tehát a végeredmény mégiscsak jobb lehet. Na meg szűkebb toleranciával lehet dolgozni a merevebb váz miatt, ami jótékony hatással lehet a torzításra, aztán meg mivel az alu nem mágneseződik úgy mint az acél, ezért a mágneses erő nagyobb hatékonysággal tud a légrésbe koncentrálódni. Szóval ja, tényleg tök fölösleges az öntvénykosár, hüje gyártók, csak a kirakatba gyártanak!!!444 Nembaj, hogy egy gyári hangfal tulaja az esetek 99,9%-ában sosem fogja látni vagy épp nem is tud róla, hogy öntvénykosaras a hangfalának a hangszórója, akkor is kirakat. Hagyjuk már a süket dumát és ezt a hozzáállást, nagyon unalmas már és visszataszító.
    Ettől persze lehet jó lemezkosaras hangszórót is készíteni, de az öntvény akkor is jobb minden szempontból, nyilván amíg el nem törik, de egy normális kosár, ami rendesen meg van tervezve és építve, az nem fog csak úgy eltörni.

    [ Szerkesztve ]

  • bkercso

    nagyúr

    válasz denesdr #36141 üzenetére

    Egyébként már 40 évvel ezelőtt is írtak róla (a Rádiótechnika folyóiratban is), hogy a mágneskört meg lehet támasztani hátulról egy merevítővel a hangdobozban. Vagyis a mágnes rezgése is befolyásolja a hangot. Az öntvény kevésbé rezeg, mint egy vékony lemez.

    Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

  • szazbolha

    addikt

    válasz shalafi66 #36124 üzenetére

    "A DiY egy út, ahol egy általad kedvelt tevékenység a cél, a saját fejlődésed, önmagad továbbképzése a területen, és az, hogy megmutasd, képes vagy rá. A teremtés öröme, büszkesége, a teljesített feladat önbizalomnövelő hatása. :) Ez a DiY. Ma legalábbis."

    Ezzel én is egyetértek. És azzal is, hogy elvileg erről szólna a topik, nem pedig a 100%-ra feszitett szakmaiságról. Persze érdemi vitára lehet szükség, fals infókkal másikat szembeállítani és így tovább...
    A lényeg: nagyon jó és kellemes dolog amikor megszólal az első "hallgatható" hangfala a barkácsoló embernek. De nem kell kritikátlanul hozzáállni. Pár hete bontottam szét a 2-3 éve épült hangfalaimat. Az utolsó (tavaly őszi "kollekció") projekt meg félbemaradt. Elfogyott a lelkesedés, felmentek a faárak, stb, stb.

    Mindenkinek azt javaslom, hogy türelemmel olvassa mások írását és a neki megfelelő és hasznosítható részt szűrje ki belőle. Ha csak 1% akkor 1%. Nálam ez jelentős mértékben csökkentette a viták és felhorgadások számát anno. Továbbá elfogadtam, hogy a legtöbben nem tökéletes hangsugárzókat építünk, de törekszünk rá. Ez pont így van az amatőr fotózásban is. Csak ott könnyebb elérni hogy százból egy jó legyen.

    ---------------
    #36142 bkercso
    " a mágneskört meg lehet támasztani hátulról egy merevítővel a hangdobozban. Vagyis a mágnes rezgése is befolyásolja a hangot. "
    Tapasztalatból írom, hogy segíthet. 15 cm-s PA hangszórónál alkalmaztam faék egyszerűséggel. Egyébként neves gyártóknál, HiFi hangfalakban is van ahol található feszítő mechanizmusok. Szerintem jót tehet a doboz merevségének is.

    ---------

    #36136 Nézze meg 7
    "Érdemi választ nem kaptam rá (Pattexet ajánlottak :((( ), tipikus magyar mentalitás."

    Nem, ez nem tipikus magyar mentalítás.
    Az viszont tipikus viselkedés forma, amely bármely negatívumot "tipikus magyarnak " titulál, gondol és állít be.
    Az ilyen beszólásokat és általánosításokat rühellem, kerülöm az ilyen véleményt megfogalmazó embert, bár feltételezem magát nem az említett halmaz részeként képzeli el, vagy legfeljebb pozitív kivételként, aki erősíti a szabályt.

    ----------------------------

    És végezetül (heti 1 hsz-t írhatok PH-n, válaszokat ne várjatok tőlem): Ez nem hirdető topik és nem is gondolom, hogy vannak még akik kedvtelésből építenének olcsó vagy egzotikus vagy szélessávú hangsugárzókat, de a bontás befejeztével megszórom a HA-t néhány félárú cuccal. Lehet mind a lomtalanításban végzi. Az utolsó időszakban nem csak csavaroztam, hanem ragasztottam is. Na azt kemény volt szétszedni lapjára.

    Sokat tanultam ebben a topikban, kaptam elegendő inspirációt is.
    Köszönöm mindenkinek.

    [ Szerkesztve ]

  • Donki Hóte

    veterán

    válasz shalafi66 #36139 üzenetére

    A faragasztó nem hangszóróhóz való, az nem jó ide, ez urban legend. :) A dobozhoz igen.

    Kedves Mester, a kérdező a #36136 hsz-e szerint egyértelműen hangFAL-hoz keresett ragasztót, nem hangszóróhoz :K

    Persze lehet, hogy mégis hangszóróra gondolt, de a topik olvasóinak még kicsit gyengén megy a gondolatolvasás, így érthető a kifakadása, hogy nem kap választ a kérdésére :U

    Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

  • ozzy711

    őstag

    válasz shalafi66 #36139 üzenetére

    A hangminőség nem paraméter, azzal kapcsolatban én nem írtam semmit, azt általában meghagyom a HiFi-zőknek.

    Na itt a lényeg, hogy akarsz itt bármit is alátámasztani műszaki adatokkal, ha nem hifizel?
    A hangdobozok mégiscsak azért készülnek, hogy hallgassuk őket nem?
    Ezek szerint fogalmad nincs a minőségi ( tudom, nem paraméter ) hangzásról és ennek ellenére teszed a nyilatkozataid?
    Mi legalább otthon hallgatjuk azokat az eszközöket amiről beszélünk ( általában ) és te?

  • Venyera7

    senior tag

    válasz bkercso #36142 üzenetére

    Köszi, közben az ismerősöm ismerőse lefényképezte a Harmannál
    a ragasztó dobozát ilyet használnak:

  • bkercso

    nagyúr

    válasz Venyera7 #36147 üzenetére

    Ebből sok nem derül ki. Minden bizonnyal egykomponensű poliuretán lehet...
    Ha ilyennel dolgozik, lefotózhatná az MSDS lapját, vagy megmondhatná a nevét. Az segítene.

    Továbbra sem tudjuk, a hangszóró melyik részéhez kéne a ragasztó. Vagy csak lemaradtam valamiről. :)

    [ Szerkesztve ]

    Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

  • ozzy711

    őstag

    válasz Venyera7 #36149 üzenetére

    Ahhoz tényleg tökéletes a Palmatex. Még 2001 környékén ragasztottam vele egy hangszórót, azóta is stabil. Választhatod az extra erős verziót is! ;]

Új hozzászólás Aktív témák