Hirdetés

Aktív témák

  • WN31RD

    addikt

    válasz Zozzy #9077 üzenetére

    Nem sok értelme van a HD hang miatt többet kiadni az erősítőre, mert az említett hangfalak mellett (de ha 5x annyiba kerülnének, akkor is) garantáltan nem a HD hang hiánya lesz a szűk keresztmetszet. Ezek a hangfalak még CD-n is elvéreznek, ha tudod, mire figyelj. Vedd inkább azt az erősítőt, amelyik jobban van összerakva, nagyobb a tápja stb.

    Ami a hangfalakat illeti, én elmennék a helyedben valami jobb hifi/házimozi boltba, és meghallgatnék zenén valami olyan cuccot, amely egyértelműen az anyagi lehetőségeimen túl van. A te esetedben a két front legyen legalább 3-400e, és mivel dübörgős zenéhez keresel hangfalat, olyan legyen, amely kifejezetten abban jó*, ne jazzre meg klasszikusra valónak mondott finomkodó doboz. Ezzel meglesz a referenciapont, hasonlítsd aztán össze őket olcsóbb hangfalakkal, és így tudni fogod, hogy milyen kompromisszumot kötsz, mi az, ami hiányzik, és hol húzódik a számodra elfogadható hangzás határa.

    Ezek után, ha esetleg a korábban kinézettnél drágább frontokhoz húz a szíved, vedd meg azokat, a többi ráér később. Zenén gyakorlatilag csak a frontok számítanak, és mozinál is azok a legfontosabbak (plusz esetleg a center). Amikor később összejön még egy kis pénz, azon megveheted a többi hangfalat, de a már meglevő és esetleg gyengének bizonyult fronton nem fogsz tudni javítani.

    (Ezt a módszert egyébként árkategóriától függetlenül ajánlom.)

    * Rocknál pl. egy olyan hangfal, amely nem csak összevissza dübörög, hanem egyszerre erőteljesen és precízen szól a mélyebb tartományban, nagyon sokat számít. Érdemes kipróbálni a hangfal plusz (vég)erősítő kombinációkat az általad preferáltnál nagyobb hangerőn is. Egy rockra illetve házimozira jó rendszert elsősorban arról lehet megismerni, hogy észre sem veszed, ha túl hangos, mert nem erőlködik, nem torzít. (Aztán persze figyelj oda, hogy ne hallgasd túl hangosan, ne süketítsd meg magad.) Nem csak rocknál, hanem házimozinál is fontos ez, mert amikor a robbanások meg egyebek óriási dinamikatartományt átfogó hangját kell hitelesen visszaadni, közelebb lesz a hangzás a moziteremben hallhatóhoz.

    ''... we as consumers want our content free (as in Freedom) and if we don't get it, we'll take our content free (as in beer).''

Aktív témák