Keresés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #48613632

    törölt tag

    válasz #48613632 #76396 üzenetére

    ... na és akkor ehhez még írtam 3x ennyit, csak nem engedte beszerkeszteni az időkorlát miatt, szoval here we go:

    ...

    Na a másik, srácok, ez a technológia tényleg igényli a minőséget. Itt sajnos nem lehet spórolni sem az edényeken, sem magán a tűzhelyen.

    Most átnyálaztam pár Quora és Reddit threadet, ami következtetést le lehetett vonni, az egyrészt az, hogy igen, alacsony teljesítményt csak szakaszosan tud leadni, ez technológiai sajátosság, ezért nem árt, ha odafigyelünk néhány részletre.
    Ez minden készülékre igaz, csak az újabbak ezt szinte észrevétlenül teszik az által, hogy nem kattognak hangosan, szinte nem is hallani ezt a szakaszos működést.
    (Most pl rákérdeztem asszonynál, a kattogást nem, a tekercsek zúgását viszont szokta hallani, de az kb annyira idegesítő, mint ahogyan azt is halljuk, ahogyan a gáz kifúj. Ez ilyen, az meg olyan.)

    Másfelől ezeket a ciklusokat is gyorsabban teszik, mint az olcsóbb, vagy elavultabb társaik. Mármint a szakaszos működés intervalluma is rövidebb, tehát ettől is egyenletesebb az alacsony teljesítményű működés.

    update: Jah, és amit elfelejtettem, hogy a jobb készülékek érzékelik az edény típusát, hogy mennyire indukálható, és ahhoz képest alakítják a szakaszos működésük intervallumát. Ez gondolom a mérhető teljesítményleadás, és egy valamilyen hőérzékelő kombinációjával arányleg egyszerűen szabályozható, de gondolom ez sem a belépő kategóriára jellemző feature.

    Harmadrészt az sem mindegy, hogy maga az "induction burner" ami az üveglap alatt van, az mekkora.
    Mivel az olcsóbb készülékeknél előfordulhat, hogy annak ellenére, hogy a legnagyobb területet használjuk, az alatt egy lényegesen kisebb egység van, megtévesztve ezzel a vásárlót, így aztán mind a teljesítménnyel, mind pedig az egyenletes hőleadással lehetnek problémák.

    Negyedszer, és talán ez a legfontosabb, hogy az olcsóbb készülékek képtelenek a kellően alacsony energiájú működésre. Konkrétan és nevesítve, nem tudnak 100W alá menni teljesítményben, legalábbis ennyit írtak Quorán, ezért aztán előfordulhat, hogy ezek a vackok alkalmatlanok pl lassúfőzésre, és ahogyan fentebb a kolléga említette, kifutnak, kihabzanak az ételek főzés közben, mivel a legkisebb fokozat nem eléggé kicsi.

    Ha erre még veszünk, illetve teszünk egy valamilyen gagyi, aluötvözetből készült edényt, ami éppen csak mágnesezhető, akkor könnyen oda lyukadunk ki, hogy az egész technológia vacak, és semmi előnye nincs a gázkészülékekkel szemben. Pedig ez korántsem igaz, csak sajnos maga a technológia megkövetel egy bizonyos minőségi szintet a működéshez.

    Nálunk, a konyhában, igyekeztem jó minőségű cuccokkal körbevenni magam, illetve az asszonyt. Egyrészt hagy örüljön, másrészt napi szinten többször fogdossuk ezeket a tárgyakat, dolgozunk vele, nekem itt igényem van a minőségre, és ez sokszor sajnos zsebbenyúlós.

    Jó hír viszont, hogy ki lehet gazdálkodni az árát, ha nem veszünk máshová feleslegesen drága holmikat.
    Én a belépő kategóriás mosógép, szárítógép, és mosogatógép kombón (nekem ide nincsenek minőségi igényeim, 5 évre veszem őket belépő szintről) spóroltam annyit, hogy ebből minimum a "tűzhely" (elavult kifejezés, de a mai napig használjuk) kigazdálkodható, de jó eséllyel az edények egy jelentős része is.

    Ezek persze egyéni preferenciák, ki mire, vagy hogyan, nem tartozik másra, ahogyan rám sem. Csak azért mondtam el, hogy pl nálunk az itt fentebb megnevezett problémák egyike sem jelentkezik.
    Szép, egyenletes főzési teljesítményt tudok produkálni, akár lassú főzésre is használhatom, mint pl kocsonya, vagy húsleves, nem kattog a készülék sem, nekem igazából fel sem tűnt, ha nem teszik szóvá, ráadásul vadállat módon gyors a felfűtése is, ha erre van igény. (pl tészta főzésnél)

    Maximálisan elégedett vagyok vele, soha nem cserélném vissza gázra, a kerámialapos "rezsót" meg hagyjuk is.

    [ Szerkesztve ]

  • Vismajor01

    addikt

    válasz #48613632 #76396 üzenetére

    Elképzelni se tudom, hogy lehet egyszerűbb egy gáztűzhelyet könnyebben takaritani mint egy indukciós főzőlapot. A főzőlapot fogom és letörlöm. Ha nagyon dzsuvás akkor tisztítószeressel letörlöm, aztán szárazzal. Tadamm!

    A gázost meg tele van kis mélyedésekkel, kanyarokkal, leszedhető ráccsal amit külön el kell mosni, az élek és hajlatok miatt mindenhova odaég a dzsuva, súrolni kell, közbe lelököd a gázégőről a fémlapot és azzan egyensúlyozni, etc etc... :Y

    Samsung Galaxy s22Ultra/Corsair One Pro/Lexus RX400H

Új hozzászólás Aktív témák