Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz Panthera #106154 üzenetére

    A herélt kernel egy IT-s szleng arra, hogy olyan kernel, ami a célgépre van szabva. Magyarul az összes egyéb hardverhez való motyó nincs beleforgatva. Vagy teljesen célgépre szabott, és akkor csak azon megy az oprendszer, vagy - némi kompatibilitás megőrzés érdekében - részlegesen, vagy még kevésbé, vagy abszolút nem, és akkor mindenen is elindul (lásd Ubuntu).

    Hogy most a Daphile hogy hangzik audio-ra, az nem az én dolgom, mindenesetre a hangra gyakorolt hatását sokan istenítitek, én meg úgy gondolom, még mindig inkább 100x egy Pi, mint egy bármilyen x86 platform (herélve vagy sem), de nem akarok hitvitába kerülni a digitális átvitelről sokadjára senkivel (egyik irányba sem).

    Ugyanakkor én nem vagyok hajlandó áldozni akármit az audio oltárán, például a kezelhetőséget. Az, hogy a Volumio 40-akárhányezer flac-os könyvtár felett elkezd lassulni-tetvészkedni, csak egy abból a több-kevesebb apró glitch-ből, ami szinte mindegyik PC-s lejátszóban megtalálható. Vagy nincs egy hosszú csík, ahova bele lehet tenni akárhova, .. vagy klattyan egyet valami számok között.. vagy mittomén.. (még sorolhatnám) .. Nincs tökéletes. Egyik ezért jó, másik azért, harmadik azért, egyszerűen nincs olyan, ami "mindent visz" és a legkompromisszummentesebben hozza az összes elvárt funkciót, legyen az upsampling (de ne butába, hanem pontosan integer-szeresébe), DSD-vé alakítás, VST és egyéb korrekciók, stb.

    Ez alól 1 kivételt látok mostanság talán, a JRiver-t, mely a Foobar2000-hez a legközelebb áll, illetve a Roon Core-t, ami egy tök más világ, de húzok afele is egyelőre, Ropieee-vel, wifin.

    Daphile-t próbáltam vagy 2 éve, nem volt meg rá a második hardverem csak úgy "bejátszani, kipróbálni", saját gépen Live-ban meg elvetettem.

    Próbáltam ma délelőtt is, virtuális gépben, 8G RAM-ot adtam neki, a DAC-ot pedig direktbe odaadva neki, tehát közvetlenül elérte. Klassz, reszponzív, gyors, elsőre nagyon jónak tűnik, de tekintettel arra, hogy egy emulált random virtuális gépben beindult, ez arra utal, hogy még csak egy átlag univerzális, generic kerneles Ubuntuhoz képest van lecsonkítva egészségesen, azaz hagytak benne annyit, hogy mondjuk beinduljon egy VM-ben. Ami több, mint "minimál", több, mint akárcsak a Raspberry Pi OS (korábbi nevén Raspbian), tehát azzal még bentebb volna a kedves utazóközönség, ha rendesen tápolná, szűrné, stb. (és így is töredéke egy audio PC-nek), és ha nézzük a RoPieee-t, vagy Picoreplayer-t, meg biztos van még, na azok az ultraminimálok. A RAM-ból játszás is dicséretes Daphile-nál, kérdés, melyik DSD-m fér bele 8G RAM-ba kibontva, mert ha tömörítve teszi be a progi, akkor kibontáskor CPU intenzív és cibálgatja az áramot, ergo nyertél egyik ponton és buktál a másikon, ha meg kibontva teszi be, kell hozzá sok-sok GB RAM, lehetőleg ECC RAM, hogy még univerzumi részecskesugárzás (vagy szimplán vacak táp) se okozzon bit-átfordulást (amit DSD esetén hiába digitál, képtelenség, hogy kis mennyiségben meghallj).

    Szóval, van rengeteg buktató, értem én, hogy jobban szól, elhinni nem szoktam, de mivel nem én hallgatom, egészségetekre. (A legnagyobb jóindulattal).

    A hétvégén egy Windows 10 alapú szettet tesztelgettem harmadmagammal és volt az a pont, amikor feljött a fátyol. Nekem az már elég. Más okból élek Linux desktopon (paranoia is, és elvek is), így ennek hála egyébként én sem küzdök a "fut 1000 háttérprogram és önálló életet élnek" dologgal.

    Ezt nem is tudom, hogy jött amúgy szóba, meg minek. Azt használ mindenki, amit akar, mitbánomén. (Te se értsd félre, semmi morci vagy ilyenek, szimplán csak szétteszem a kezem és tök pragmatikusan nyilatkozva vállat vonok - nincs itt ilyen emoticon sajnos.) :)

    Szabad világ.

    Te egyre ügyelj: ne pattogjon ! :P :D ;]

    POKE 16017,44 ..... SYS 2077

Új hozzászólás Aktív témák