Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • VoidXs

    Topikgazda

    válasz denesdr #118354 üzenetére

    Egyszerűen a teljesítményigénye csak a válasz (jó, tényleg bonyolultabb generálni, több kód, de szerintem a matekja sokkal-egyszerűbb, a FIR egyetlen képlet, az IIR 3 egész egyetemi tantárgy, mire megérted, hogy miből is lesznek az együtthatók). Egy 4096-os FIR (ami mondjuk szerintem még mindig a használható hossz alatt van) 2 milliószor több CPU-utasításba kerül, mint egy PEQ. Ennyiből elég sok PEQ elférne, ha nem lennének durva problémák belőlük. Egyetlen FIR viszont a saját sávszélén belül bármit meg tud csinálni, a Cavern is 400 korrekciós pontig fel tud menni.

    Pre-ringing belépő impulzusban nincs, hiszen belépő. A banális FIR-generálás annyi, hogy FFT-zel egy impulzuscsúcsot N/2-es indexen, szabadon cseszteted a valós részt (kirajzolod az EQ-t vele), majd IFFT (lehet eleve Fourier-térben kezdeni, ha a fázis alteráló i és -i, de az most mindegy). Ennek a fázistolása hibátlan, de tényleg ott lenne a pre-ringing. Erre viszont rádobsz egy MPS-t (levágod a cepstrum képzetes részét, oszt csókolom), és már van egy belépő jeled, ahol az FFT abszolút értéke azonos, a fázis meg elhanyagolható.

    Fázist tényleg nem hallunk. Egyáltalán. A legtöbb tömörítés, például a vakon senki által nem felismert Opus egyszerűen eldobja. A legkorábbi ilyen formátum a Dolby AC-3, az is szarik a fázisra (1D DCT-t használ). Az ember azt hallja, ha megremeg a hallócsontja, egész pontosan annak a mértékét. Tök mindegy, hogy mennyire nem állnak egymással szinkronban a csontocskák fázisai, a jelerősség váltja ki az agyi ingert. Viszont itt a hűha, ugyanis fázist sem korrigálunk, mert emiatt nincs értelme. Fáziskorrekció csak egyetlen periódus alatt jelent változást, hiszen ha eltolod egy hullámhossznyit, pontosan ugyanott vagy, és mivel az FFT egy körön mozog, matematikailag se lesz változás, a crossovereket meg egy-két allpass megoldja. Amit a Dirac ennek hív, azt a közérthetőségért teszi. Group delayről van szó végig, ami véletlenül rövidíthető fázisnak, mert valamit azért beleszól, de mezei fáziskorrekcióval olyat nem lehet.

    kutyek: Ezt valami audiofil írhatta (már a szóhasználaton látszik), ugyanis a legtöbb aktív crossover pontosan ugyanazt a hatást éri el, csak hatékonyabban.

    [ Szerkesztve ]

    W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

Új hozzászólás Aktív témák