Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #68216320

    törölt tag

    válasz emvy #47614 üzenetére

    Nem kívánok a dologba túlzottan belefolyni, de szakmám szerint pici rálátásom van alapvetően a digitális jeltovábbításra. A legfontosabb dolog, hogy megnézzük egyirányú vagy kétirányú a jelforgalom.

    Kétirányú esetén nincs különösebb gond, mert a használt protokolok úgy vannak kitalálva, hogy a küldő vagy fogadó fél (protokolja válogatja) ellenőrizni tudja a hibamentességet. Hiba esetén újraküldődik a csomag, ha szükséges. Vannak olyanok is, amik ilyen esetben csak korrekciós csomagot küldenek. A lényeg, hogy szükség esetén tökéletesen átvihető az információ. Rossz hálózat esetén is, max. a sok újraküldés vagy korrekciós csomag miatt az érdemi kommunikáció lassabb lesz.

    Egyirányú esetén már más a helyzet. A küldő sohasem tudja, hogy a fogadó megfelelően kapta-e a csomagot. Bizonyos protokolok ezért időnként korrekciós csomagokat küldenek, amikből akár teljesen vagy csak részlegesen visszaállítható az eredeti információ. És ide tartozik még a nyers adatfolyam, a raw. Ebben semmi korrekció nincs és nem protokolt, hanem felbontást (adatcsoportosítást) tartalmaz.

    Mivel a hifihez sajnos még nem értek, így nem tudom megmondani amikről éppen beszéltek milyen csoportba tartoznak, de ha tippelni lehet, akkor egyirányúba a legtöbb. Ebben az esetben viszont igenis kerülhetnek bele hibák, amiket az aktuális protokoltól függően nem mindig lehet korrigálni. Illetve szerintem sok raw is van köztük.

    Csak azért írtam ezt, mert látom egy ideje megy a vita. Gondoltam, hátha tisztább képet kap ettől az, aki ért a hifi-hez, de pont ezt nem tudta. Beszéltem.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák