Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Batman2

    őstag

    Annyi újra sikerült jutnom, hogy lecseréltem a kimeneti kondit egy darab 3300mikrós, 6,3V-os vadi új, garantált low ESR kondira. Ettől 2,3A-ről 2,5A-ra növekedett az áram.
    Majd lecseréltem a tekercset egy saját készítésűre, ami egy régi rádió, vagy 15cm hosszú, hengeres ferrit rúdjára készült, kb. 8-9 menet, 1mm-es drótból. Ezzel 2,7A-re módosult a kimenet, majd megpróbáltam változtatni a tekercset.
    Megnőveltem a hosszát a duplájára, erre lecsökkent az áram 1,8A-re, majd lecsökkentettem a kiindulási méretet a felére, ettől viszont felment 3A-ra !
    Ez viszont már ténylge nagyon kicsi tekercs, vagy 10cm, 1mm-es drótból, összesen 4 menet.
    Megpróbáltam még ezt is csökkenteni 3/4edére, de azzal már csökkent az áram.
    Azt is megfigyeltem, hogyha a ferrit rúd legvégére teszem ezt a 4menetes tekercset, akkor még csak 2A-t ad, ha vagy egy centivel beljebb, akkor már 2,6A, ha pedig 2,5-3 cm-re a végétől, akkor adja a 3A-t.

    Érdekes, hogy légmagosként használva a tekercset is működik az áramkör, a 8 menet légmaggal leadott 800mA-t, igaz, azért valami csak nem stimmelt, mert erre picit megemelkedett a kimeteni fesz. tehát nem tudott az IC rendesen szabályozni.

    Nemt udom, innen hová lehet még tovább menni, talán még vastagabb dróttal kellene próbálkoznom, viszont akkor valamivel nagyobb hosszal, hogy hasonló maradjon az induktivitás értéke, csak nagyobb teljesítményen.

    Macerás ez az IC nagyon ! :(

    Van egy TPS5450-es SMD ICvel készített kapcsolásom is, arra is egy maszek tekercset tettem, mindössze 7-8 menet 0,8-as körüli drótból egy fazékmagon és rendesen viszi 5A-ig !! :Y
    A belső áramkorlát is nagyon szépen működik, 4,8A körül, ízzóval terhelve még működik rendesen, de ha meghaladom az 5A-t (az ízzót hidegen kötöm rá, nem izítom elő), szépen leszabályoz.
    Sőt, egyszer véletlen sikerült rövidre zárnom, semmi baja nem lett, nyilván azonnal leszablyozott ! :K :R

    Üdv.

    [ Szerkesztve ]

    Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

Új hozzászólás Aktív témák