Hirdetés

  • AMD Radeon undervolt/overclock

    lo Minden egy hideg, téli estén kezdődött, mikor rájöttem, hogy már kicsit kevés az RTX2060...

  • Mullet MadJack teszt

    gp A Hammer95 első játékában a mesterséges intelligencia találkozik a szintipoppal, a 80-as évek hajviseletével, és rengeteg vérontással.

Új hozzászólás Aktív témák

  • sörösló

    aktív tag

    válasz Lompos48 #24509 üzenetére

    Tökéletesen igaza van Lompos mesternek, mint általában mindig. A savas cellák elméleti végfeszültsége 2,4 V, itt kezdődik a vízforraló. :) A régi mechanikus szabályzókat azért állítottuk 14-14.2 V-ra mert kellett a hibahatár. A mai elektronikusok általában atompontosak, többnyire nem is lehet őket állítgatni. Alapjáraton meg a szabályzó karakterisztikától függően meglehet a max. feszültség, ha nincs nagy terhelés. Sőt még terheléssel is,ha a motorvezérlő olyan. Az én szekerem alapjáraton 900 körül forog. Egyesben gáz nélkül felmászik egy kb 5%-os emelkedőre majd a másik oldalon legurul anélkül hogy a fordulatszámmérő akár csak meg is rezdülne. A terhelésváltozást a motorvezérlő szépen kikompenzálja.

    "Akkor szerintetek 12 Voltnál több kell az erősítőnek?"

    Alapvető szemléletbeli tévedés. Ezt a fajta jószágot nem igazán a feszültség érdekli, hanem az áramforrás terhelhetősége, egészen pontosan a belső ellenállása! Gondoljatok bele. 12 V 100W az kb 9A terhelés. A mélynyomók impulzusszerű lökésekkel veszik fel az ennél néha sokkal nagyobb áramokat is. Ha a táp nem alkalmas erre, akkor csak "csuklik" az egész ketyere. Nem véletlen az, hogy profi cuccokhoz akár 1-2 Farád! értékű kondikat építenek a tápkörbe hogy csökkenjen a belső ellenállás. Hogy aztán mi értelme van egy szekérbe 100-500W-os mélynyomót szerelni, az másik kérdés. A legextrémebb ami ebben a műfajban láttam, az egy beépített pótgenerátor-240Ah akku-1F kondi és egy 600W!-os mélynyomó, az egész egy Fiat Cinquecento hátuljában. A tulaj meg csak azon sopánkodott mindig hogy nem győzi cserélni az izzókat. Az istennek se értette meg hogy hiába autóizzó, rezgésálló meg minden, akkor is van egy tűréshatára a nyomorultnak. Ha beizzítja a kütyüjét, kívülről úgy szól az autó mint egy ócskavastelep rakodásnál. :))

Új hozzászólás Aktív témák