Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz golyani #3503 üzenetére

    ''a 713-as az Ni-Cd-hez van nem?''
    Én nem látok ilyen szigrú megkülönböztetést. Az adatlap annyit ír, hogy a 712-es a ''nulla meredekség'', míg a 713-as a -dV módszert használja a gyorstöltés végének detektálásához. Az igaz, hogy a NiMH-akkuknál a feszültségvisszahajlás sokkal kisebb, vagy esetenként nem is detektálható, ezért ott célszerűbb a feszültségmaximumot keresni. A töltőáramtól és a gyorstöltés megszakítási módjától függően ajánl típust az adatlap 1.sz. táblázata: 0,5*C áram felett NiMH-hoz mindkettő használható, alatta a 712-es javasolt.
    A rajz az első oldalon csak egy (lineáris, azaz nem kapcs.üzemű) felépítési példa. Ez is képes nagyáramú töltésre, hiszen mindkét kontroller alapjában gyorstöltést vezérel. A (gyors)töltő áram nagyságát az R_sense szabja meg, amit azon a rajzon nem is adtak meg, a nagysága rád van bízva. Értéke: R_sense= 0,25V / I, ahol I a kívánt gyorstöltő áram. Azon a rajzon a cellaszámot és a biztonsági időzítést beállító PGM0..3 lábak sincsenek bekötve, így a kapcsolás nem teljes, csak elvi rajz.
    A táphoz: ha jól veszem ki, a V+ lábon 5V-nak kell lennie (ez az IC tápfesze), amit nyilván egy ennél nagyobb tápfeszültséggel és az R1-jelű ellenállással (a rajta folyó 5..20mA nagyságú árammal számolva) kell beállítani. Ezért 5V-os táp semmiképp nem jó, minimum 6..8V-os kell, a felső határ pedig - lineáris üzemben - a töltendő cellák számától is függ. A szükséges minimális áramterhelhetőség meg a gyorstöltő áram függvénye.

Új hozzászólás Aktív témák