Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz csabyka666 #46473 üzenetére

    Elég gyorsan átmelegedett, de lehet, hogy az olyan. Nagyobb problémának látom ezeknél, hogy túl nagy töltőáramot engednek meg, ami a kezelési utasítás szerint mondjuk 6 óra alatt feltölti, de ha tovább marad rajta (vagy le sem volt merülve teljesen), akkor túlmelegíti az akkut, idővel egyes cellákból elkezd szivárogni az elektrolit, főleg amelyik lefelé áll.

    Tehát ez már gyorstöltés, amivel jobban kellene vigyázni. Az akkucellák gyári adatlapján a normál töltés a szokásos: kapacitás tizedrészének megfelelő áramon 15 óra.

    Ezért én azt csináltam, hogy a saját trafós AC töltője helyett egy DC 24 V-os monitortápot dugtam rá (azonos még a csatlakozó is), a töltőegységben pedig a dióda helyett egy 68 Ω, 2 W ellenállást építettem be. Így idővel beáll kb. 120 mA töltőáram, ami később még csökken is. Ezzel maradhat rajta akár 24 óráig is, nem melegszik különösebben.

    De mindez egy 12V / 1200 mAh kapacitású telephez van méretezve.

    A töltőkörben van még egy tranzisztor is, ami eredetileg a diódán eső feszültség hatására kapcsol egy töltésjelző LED-et, ez ugyanúgy működik tovább, mert van 10 kΩ bázisellenállás, ennek köszönhetően nagyobb feszültségesés sem árt neki.

    [ Szerkesztve ]

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák