Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Batman2

    őstag

    Nem értem ezeket a FETeket !

    Össze kötöttem 5db IRFZ48-as FETet párhuzamosan, minden lábára nézve, a gate-re most nem tettem külön ellenállásokat tranzisztoronként, csak a végére egy darab 1K-sat.

    Először egy kis 12V akkura kötöttem, egy darab 21W-os izzóval.
    A gate-et nem kötötte rá a pozitívra, csak kézzel fogtam meg, és annak rendje-módja szerint a pozitív pólushoz érve bekapcsolt, a negatívhoz érve pedig kikapcsolt, ha pedig csak éppenhogy értem hozzá a pozitívhoz, akkor valamilyen részleges vezetési állapotba került, parázslott, vagy közepesen világított az izzó.

    Aztán rá kötöttem 3db. 60W-os izzót és rá kapcsoltam egy nagyobb 12V-os akkura.
    Az izzók meggyulladtak, de hiába értem a negatívhoz, nem aludtak el, még úgy sem, hogy az ellenálláson keresztül közvetlen rá kapcsoltam.
    A FETek bordán voltak, melegedtek is.
    A pozitívhoz érve, illetve az ellenállást rá kapcsolva néha hirtelen kicsit erősebben kezdtek világítani az izzók.

    Majd vissza tettem a 21W-os izzót, de már nem kapcsolja le ezt sem ha a negatívra kapcsolom a gate-et, a pozitívhoz érve viszont kicsit erősebben kezd világítani, de csak amíg rá van kapcsolva a gate, üres állapotban hagyva azonnal kicsit gyengébb a fény.

    Átütött volna a gate, tönkre ment volna a FET, mert a gate lábát üresen hagytam, nem kapcsoltam valamelyik pólushoz ?
    Vagy a köztes, magas ellenállású állapot miatt tönkre ment volna a 180W-nyi terhelés miatt, hiába alkalmaztam 5db.-ot párhozamosan az egyenként is 190W-os, 50A-es tranzisztorokból ??? :F :U

    Üdv.

    Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

Új hozzászólás Aktív témák