Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz Pulsar #50986 üzenetére

    Meg kell nézni az adatlapját, ha egy 10 W-os solar cella 600-700 mA áramnál többet le sem tud adni, akkor a töltőáramot már korlátozni sem kell.

    De a túltöltés ellen akkor is kell egy szabályzó, amihez bármelyik step down konverter alkalmas lehet. Vagy a háromtrimmeres szabályzó, amivel a visszahajló karakterisztika is beállítható. Ezek elbírják a maximálisan lehetséges bemeneti feszültséget is.

    Amikor már nincs töltés, vagyis napfény, az akkuból a szabályzó felé visszafolyó áram okozhat kellemetlenséget, ami az LM2596 esetében például 18 mA, két soros cella esetén. Lezárt bemenetnél még több, akár tönkre is mehet, tehát a bemenetnél egy soros diódát is be kell iktatni, mert amikor a napelem nem kap fényt, ellenállásként viselkedik, vagyis terhel.

    Kimeneten is be lehet iktatni diódát, a visszafolyó áram elleni védelemként, de azt úgy célszerű, hogy a kimenetet figyelő osztó elé, mert akkor a negatív visszacsatolás úgy szabályoz, hogy a dióda utáni feszültség lesz pontos értékű. Így legfeljebb az osztó árama terheli az akkut, ami nem jelentős, illetve azt később le is lehet kapcsolni róla.

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák