Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Batman2

    őstag

    Fénycső kérdés !

    Bele futottam egy olyan problémába, hogy van a cégnél több 36/40W-os lámpatest, amiben elégett az előtét, cserélni kellene, viszont van 7db másik lámpatest, amiből pedig kitermeltünk vadi új 58/65W-os előtétet.
    Az előtéteket végig mérve a még működő 34/40W-osok 50ohm körüli ellenállással rendelkeznek, míg az 58/65W-osok pedig 21-22ohmmal. Ebből jött az ötlet, hogy ha az ellenállása kb. a fele, akkor elvileg teljesítményben meg tudna hajtani kettő darab 36W-os csövet, amit a kalsszikus 1 előtét-két cső soros kötéssel meg lehetne oldani.
    Ezt mindjárt ki is próbáltam, az egyik cső be is gyulladt, de a másik már nem tudott, csak ízzott.
    Bele próbáltam több gyújtot és több csövet is, de mindegyikkel ugyanez volt a helyzet, csak bizonyos gyújtó párosokkal egyáltalán nem csinált semmit.

    Két dolog jutott eszembe mint lehetséges hiba, probléma, az egyik, hogy a hoszabb csöveknek nagyonn rendszerint az égési feszültsége is, mint a rövidebbeké és ilyen soros, dupla csöves kapcsolást csak 18/20W-os csövekkel láttam, nagyobbakkal nem.
    A másik pedig, hogy tudom, a gyújtókbó is van több féle, legalább is kettő, az egyik narancs színű fényt ad és már 70V körüli feszültségen világít, a másik liláskék fényt ad és csak 120-140V-on világít.
    Lehet, hogy nekem most csak ilyen gyújtóm van, a márkájuk az összesnek ugyanaz, csak egy részük idősebb, más részük vadi új.

    Szóval a kérdésem, hogy alacsony feszültségű gyújtokkal (mondjuk amit 4-20W-os csövekhez ajánlanak) működhet a kapcsolás, vagy semmiképpen sem működhet, mert nem elég már a feszültség megosztva a két cső stabil üzemeléséhez ? :F

    Esetleg még egy olyan lehetőség jutott eszembe, hogy ha a csövek égési feszültsége limitál, akkor a dupla csöves kapcsolást bekötném 380-ra, két fázis közé, akkor magasabb feszültség jut osztva is egy csőre, de ezt egyelőre nem mertem megtenni, mert így már lehet túl sok lesz és leég az egész ! :U

    Üdv.

    Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

Új hozzászólás Aktív témák