Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Batman2

    őstag

    Építeni szeretnék egy elektromos egérfogót, mivel a cég telephelyén rengeteg van, ahol dolgozom és sokmindent megrágnak, összeszarnak, gondot okoznak !
    Tudom, a céges macska beszerzése is jó alternativa, de mostanában éppen egy macska sem jár erre, nem jelentekzik, mint munkavállaló, :D
    talán mert kutya is van a telephelyen, de az is kell... :)

    Nézegettem kapcsolásokat, sokklóét illetve villanypásztorét, de valahogy egyik sem igazán tetszett.
    Nem tudom, pontosan mekkora feszültséget kellene előállítani, 100V-nál biztosan többet, mivel nem kábítani, vagy kínozni akarom, hanem azonnal megölni, de a több kilovoltos, autó gyújtótrafós megoldásokat azért soknak tartom, nem grillezni akarom az egeret, csak akkora fesz kell ami pár másodperc behatás alatt biztosan megöli az egeret, ha megfelelő helyre lép.
    Olyan 300V körüli feszre gondolnék, az már elég lehet erre pár milliamper mellett, rövid időre.

    Az egész cuccot leginkább akkus, elemes verzióban szeretném megcsinálni, valami kis házikó formájában, ami független a hálózattól, mert egyrészt akkor bárhová tehetem, másrészt akkor más érintés, munkavédelmi kategóriába tartozik.

    Magát a szerkezetet úgy képzelném el, hogy lenne egy kis házikó formájú, egy bejárattal rendelkező valami, ami tereli az egeret a cső végén elhelyezett csalihoz, miközben a nagyfesz kimenetre kapcsolt fém, vagy rezes nyák lapokra lép és megszakít egy fotokaput. Ahogy a fotkapuban megyszakad a fény útja, bekapcsol az áramkör és kb. 10 másodperces időtartamú folyamatos nagyfeszt ad az egérre (kb. 300V), aztán kikapcsol és nem kapcsol be mégegyszer mindaddig amíg ki és be nem kapcsoltuk újra az áramkört.
    A kapcsolást kettő darab 555-össel _(vagy egy 556-ossal) képzelem el, az első egy monostabil kapcsolásban, egyszer élesedik 10 másodpercre, aztán többet nem, míg a tápfesz meg nem szakad, a második pedig az első kapcsolás aktív állapota időtartamára 1-2 kilohertzes pwm jelet állít elő, ami egy tranyón keresztül meghajt egy kicsi, 6V-230V, vagy 9V-230V-os trafót, mint inverter és ennek a két pólusa menne az alagút fémlapjaira. Esetleg még feszültségsokszorozó hálózattal is megspékelve.
    Ez persze egyszerre csak egy egeret tud megfogni, de sebaj, úgyis minden nap meg kell nézni, fogott e valamit.
    Tápforrás gyanánt pedig vagy 12V-os ólom-zselés akkut, vagy egy NiMH akkutalepet használnék, az áramkör alaphelyzetben nem eszik sokat, mivel csak a két 555 megy alapfogyasztáson, plusz egy infraLED, az olyan 15-20mA lehet összesen, csak akkor van nagyobb fogyasztás, ha bement az egér és akció van, akkor is csak 10 másodpercig mondjuk 1A.

    Megfelelő lehet ez a megoldás, vagy tudtok valami mást, jobbat javasolni ? :U

    Üdv.

    Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

Új hozzászólás Aktív témák