Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz Pulsar #51059 üzenetére

    Annyira nem egyszerű, mert ha visszafelé áramot vesz fel a konverter, akkor a kimenetnél kell egy dióda. De mivel diódán keresztül nem állítható be a stabil 4,2 V (kicsit áramfüggő lenne), ezért kell a diódát a negatív visszacsatolást képező osztó elé beiktatni (lényegében az osztó méri a feszültséget).

    Ezt a korábban linkelt rajzon meg is oldották, dióda is van, stabilizált kimenet is, töltésjelző LED is.

    Egyébként később láttam, napelemek töltésére van egy másik lehetőség is, a söntszabályzó. Ez hasonló, mint egy Zener-dióda, tehát egyszerűen csak behatárol egy ponton, de annál jóval pontosabb áramkörre van szükség.

    Azon alapul, hogy kisebb napelemeknél az áramot nem kell korlátozni, ha eleve csak 600-700 mA áramot tud legfeljebb, tehát ez mehetne rá direktben az akkura. Csak kell közbe egy dióda, az akkura pedig egy párhuzamos korlátozó áramkör.

    Ebben az esetben a töltés befejeződése után az áram egy hűtőbordás tranzisztorra terelődik át (amikor az akku már "nem kér" belőle), ami elfűti a felesleget. Ekkor a töltést le lehet állítani, hogy feleslegesen ne dolgozzon a napelem sem.

    Ezt csak a példa kedvéért mutatom, nem Li-ion akkuhoz való, nem stabilizál pontosan:

    TL431-gyel precíziós söntszabályzót lehet építeni, egy példa az adatlapjából:

    Csak behegesztek egy diódát:

    Szükség van még töltésjelző LED-re, erre láttam olyan példát is, hogy egyszerűen a tranzisztor bázisával kötik sorba, így jelzi a terhelés átvételét. Csak az ide nem jó, mert túl sok esne rajta, a 4,2V behatárol. Vagy be lehet tenni egy eBay feszmérő modult, ami jelzi a 4,2 V elérését, utána lekapcsolja az ember.

    De ha valaki nem akar kísérletezni, egyszerűbb lehet a fent linkelt vagy hasonló áramkör megépítése is, ami nem söntszabályzó. Annál terhelés nélkül, tehát a töltés végén felszökik a napelem feszültsége 20-30 V körüli értékre, de annyit elbír az áramkör.

    [ Szerkesztve ]

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák