Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dr.Szilícium

    kezdő

    válasz carl18 #75992 üzenetére

    2 nappal rá rámértem múlti méterrel is megtartotta a feszültséget szóval nem az akku a hibás

    Nem jelent sajnos semmit, Li-ion akkunál jellemző, hogy elhasználódás során a belső ellenállás nő meg "csak", míg a feszültség normális, kapacitás is teljes. Utóbbi talán meglepő, de ezt úgy kell érteni, hogy alacsony töltő- és kisütőáramot alkalmazva a teljes Ah-kapacitás közlekedik be és ki, mivel így a belső ellenálláson nem esik (sok) feszültség).

    Az áramot növelve azonban nem tudsz teljesítményt kivenni, mert a feszültség letörik, szerkezet kikapcsol. Tölteni sem tudod gyorsan, legfeljebb lassan, de minek, ha úgysem tudod kivenni belőle, amit beleraktál.

    Azaz terhelés nélkül feszültséget mérve nem csináltál semmit, nyilván az eszköz áramfelvételét kellene mérni, az a biztos.

    Igen sajnos a mai hangszórók hibája szerintem is az hogy kizárolag akkuról mennek, és töltés közben is az akkumulátort használják.

    Annál a betáp 5V / 2,3A, ha jól látom, ami az akku gyorsított töltésére megfelelő. Noha 10 W-ból már lehetne zenélni is, de itt az akku szolgál pufferként. Míg például a JBL Xtreme külső tápegysége 19V / 3,42A (65W).*

    Lehet egyébként forrasztani a 18650 cellát, de nagyon gyorsan kell (ajánlott) ügyködni, hogy a cellának ideje se legyen túlmelegedni. Erős páka / gyanta / felület felcsiszolása / gyakorlat kérdése. Nem mondom persze, hogy ez a szakszerű, de jobb híján megoldható.

    ---------
    *Ha már a témánál vagyunk, sokan nem értik, miért gyártanak ilyen hülye tápokat, hogy pont 3,42 A? Egyszerűen csak a teljesítményt veszik kerek értéknek (vagy szabványosnak), tehát az lesz 50W, 70W vagy akármi. Az áramot meg ebből számolják vissza.

    Miért gyártanak 19,5 V-os laptoptápokat is? Nem mindegy az a 0,5 V? Szinte mindegy, de ha megfigyeljük, a nagyobb teljesítményű darabok lesznek 19,5 V-osak, mert nagy áramnál több esik a vezetéken, ezt gondolják kompenzálni. Míg a kisebb példányok általában csak 19 V-osak.

    (Szakmai apróságok, amik néha érthetetlenek, mégis van valami oka.)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák