Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dr.Szilícium

    kezdő

    válasz #68216320 #76022 üzenetére

    Trafócsere nélkül talán 20 V körüli értékre lehet felhúzni és akkor már egyre gyengébb, mert nem marad rászabályzási tartalék.

    Tegyük fel, a negatív visszacsatolás teljes kiiktatásával a primer PWM elkezd a lehetőség határán dolgozni és felszalad mondjuk 22 V-ra a kimenet. Ahogy terheled, ez lejjebb esik, nem lesz stabil.

    Ha leszabályzod (visszacsatolod) 15 V-ra és terheled, akkor legalább van még valamennyi tartalék, amiből rá tud dolgozni a primer vezérlés, hogy kompenzáljon.

    Tovább lehet lépni, ha a szekundert teljesen megbontod és 2x12 V-ot kihasználva, illetve megszüntetve a középcsapolást, szimplán 24 V lenne, ami növelhető még 30 V-ig:

    https://320volt.com/en/akim-voltaj-ayarli-atx-smps-guc-kaynagi-modifiye/

    A linkelt ónpaszta Kínában elég jónak és elterjednek számít, ahogy láttam, az erre specializálódott cég gyártmányaként. Még hamisítás elleni hologram is volt rajta (már ha jelenthet ez bármit). De amúgy én is csak annyit tudok róla, amit a kép mutat. Használom, működik.

    Amit lehet ajánlani, hogy használaton kívül légmentesen zárva tárolni, mert 6-12 hónap után elkezdhet szilárdulni. Nem a saját tokjára gondolok, ami látszólag szorosan zár, mégis valahogy kiszárad.

    Új korában, ha leteszel egy darabot belőle, egy idő után szépen megfolyik. Tehát fizikailag kijelenthető, hogy folyékony, ahogy iskolában tanultuk (az edény alakját felveszi). Később azonban ezt a tulajdonságát elveszti és egyre kellemetlenebb a használata. Nem segít a bekeverés, mondjuk forrasztó olajjal (ami meg inkább zsír, azaz szilárd szobahőmérsékleten), mert az már nem olyan, sőt ledobja az alkatrészt, melegítés közben. Alkohollal hígítani, az sem vált be.

    Úgyhogy inkább betekerem két réteg Folpack fóliába és még beteszem egy kis zárható fedeles üvegbe, de majd még ki kell tapasztalni, így meddig lesz jó. Lehet, hogy hűtőben kellene tárolni, de azt nem akarom, mert ha kell, működjön azonnal, melegítés nélkül.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák