Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dr. Szilikát

    őstag

    válasz hcl #78646 üzenetére

    Nyilván minden akkunak van egy névleges, azaz átlagos feszültsége, ami a max-min érték között helyezkedik el. Nem feltétlenül pont középen, mivel a standard áramú kisütési görbe időbeni átlaga számít, de nagyjából a két szint közé esik.

    Ez ma már a kisütési görbe alapján szoftveresen is számítható, de klasszikusan az akkuból kivehető Wh energiamennyiséget mérik az alsó szintig merítve, fix értékre szabályzott árammal, ha jól tudom, majd abból, valamint az időtartamból vissza lehet számítani a feszültséget, ami az átlagot / névleges feszültséget kiadja. Mivel mértékegységekre egyszerűsítve:

    V x A x h = Wh

    A vaku töltésének gyorsaságát a cella belső ellenállása befolyásolja, hiszen az egy korlátozó ellenállás az áramkörben. Töltés közben mellesleg azon is esik valamennyi feszültség, ezért már csak amiatt is magasabb értéket mérünk a kapcsokon, illetve töltés után van egy bizonyos várakozási idő az IEC szabvány szerint, mire az akku beáll egy nyugalmi szintre és azt tekintik mérvadó max. feszültségnek.

    A töltés meg külön történet, C/10 áram és alatta lehet feszültségfigyelés nélkül 15 óráig nyomni bele (vagyis 150 %-ot). Vagy lehet 14-16 órás töltés is.

    Ezért intézik el sok esetben egyszerű ellenálláson keresztüli töltéssel, mivel a Ni-Cd / Ni-MH akkuk nem olyan érzékenyek a túltöltésre, feleslegben bevitt energiát képes elfűteni, C/10 áram alatt legalábbis.

    Nagyobb áramon egyik a -dU technika, ami véd a túltöltéstől, de nem a feszültség abszolút értéke alapján, aminek legfeljebb biztonsági végértéke van 1,5-1,6 V-nál, de nem ez számít a töltés szempontjából.

    Elkezdjük tolni bele az áramot pontosan stabilizált értéken, ami lényeges. Amikor a cella telítődik és bevitt energia már nem tud letárolódni a kémiai reakciókban, valahová mennie kell, ezért relatív gyorsabban elkezd megemelkedni a belső hőmérséklet. De mivel az elektrolit növekvő hőmérséklete miatt csökken a belső ellenállás, stabil áram mellett kimutatható néhány mV csökkenés a kapocsfeszültségben, amit a töltőprocesszor detektál és leállít, illetve csepptöltésre vált.

    Tehát ennyire nem érzékeny fajta, hogy gyakorlatilag jól telenyomja a technika, kicsit még túl is nyomja, hogy "beleizzadjon", akkor állít le.

Új hozzászólás Aktív témák