Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • baly81

    aktív tag

    válasz Dr. Szilikát #78661 üzenetére

    Töltési "célfeszültsége" az általad ajánlott MC3000 töltőnek sincs, hiszen -dV elven tölti ezen típusú akkukat.

    Igen, viszont külön tudom állítani a Delta Peak-et, ami miatt tökéletes (is) lehet a töltés, illetve a célfeszültség valós elérése. (Ugye, ez az érték felel a megfelelő termination (lezárási) folyamatért a -dV esetében (is)!) Az előregedés/elhasználódás által okozott megnövekedett belső ellenállás miatt pedig valóban nehéz vagy lehetetlen lehet a teljes feltöltés... Viszont ha a SkyRC-t rákapcsolom a PC-re, akkor látom, hogy valamit "játszik" az áramerősséggel és a fesszel, mert az agyonhasznált Energizer celláimnál (és csak ezeknél) olyan grafikont rajzol nekem a monitorra, hogy csak pislogok! :) Sőt, ugye cellánként látom, ezred Volt és ezred Amper pontossággal az értékeket és azt látom, hogy olyan töltési karakterisztikát használ ami -szerintem- nem normális, a végén meg mégis teljesen feltöltött akkut veszek ki a töltőből. Valamiből (gondolom ellenállásból, feszültség esésből) monitorozik és számol a töltő, és ezért játszadozik. Más Ni-MH cellákkal nem csinálja, bár ezek belső ellenállása is jóval kevesebb (100mOhm). Azt elfelejtettem mondani, hogy ezt nem a lezárási fázisban végzi, hanem a töltés kezdetétől. Ha legközelebb töltöm ezeket a cellákat lementem a grafikont kielemzésre! Szóval, valamit tud a készülék, amit még a használatiban sem említenek meg! (mondjuk minden oldalon dicsérik is a készüléket). Nézd meg az általam ajánlott készüléket, mert a hsz.-ed több pontjának ellent mond: pl:
    "mert az függ a cella belső ellenállásától és a töltőáramtól is, de a töltő nem azt figyeli".

    "Ajánlott töltőáramra 0,5C értéket írnak, standard töltés 16 óráig 0,1C."
    Ezt a "buta" töltőkészülékekre írják szerintem. Ha én bármelyik töltőmbe (SkyRC MC3000, Vapcell S4+, Liitokala Lii-500s, Opus BT-C900) betennék bármilyen cellát 0,1C-re az max 11-12 óra alatt sípolna hogy megvan. Nem is tudna 16 óráig töltődni, mert a 0,1C-vel töltés ugye 10-11 óráig tartana, aztán némi lezárási fázis mondjuk a töltőáram 10%-ával (ez a standard általában) akkor is 11-12 óránál vagyunk. Ez a nagyon "óvatoskodás" meg pont oda vezet, hogy az alacsony töltőáram miatt a Delta Peak értéke is megváltozik, így a lezárás sem lesz megfelelő. Kompenzálni lehetne egy kis csepptöltéssel, de ez a töltők többségénél felejtős mutatvány. Sokszor olvastam ezeket a minél kisebb árammal töltsd baromságokat, de érdekes, hogy mindig a gyors cellaöregedést (terhelést nem bíró), és az idejekorán bekövetkezett belső ellenállás drasztikus megnövekedését okozta!
    Szerintem a nagyobb méretű cellákat nyugodtan lehet 04-0,5C vel, a kisebbeket 0,3C-vel tölteni. Ami -szerintem- fontosabb, hogy a kisütés ne történjen gyorsan. Főleg kapacitás teszt-nél. Itt az előírás, 23°C-on 0,2C kémiánként eltérő cut off (végfeszültség) értékkel.

    [ Szerkesztve ]

    Ne mássz fára, ha nem tudsz úszni, mert elüt a villamos!

Új hozzászólás Aktív témák