Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dr. Szilikát

    őstag

    válasz Aryes #78950 üzenetére

    Ami alapvetés, hogy a védelem soha nem töltésszabályzó, illetve ahelyett nem alkalmazható. Védelmi paneloknak (BMS) több funkciója lehetséges: túltöltés, túlmerítés, túláram, túlmelegedés ellen.

    Túltöltést tekintve 4,25 V felett kell lekapcsolnia, míg a töltés 4,2 V szintre történik, tehát a védelem itt csak egy másodlagos lépcső, a töltő meghibásodása esetére.

    Viszont a töltésnek nincs vége a 4,2 V elérésekor, alább a szaggatott vonalat kell nézni, az még csak 60 % nagyjából. Utána ezen a szinten kell tartani, míg az akku által felvett áram C/10 értékre esik vissza.

    Ha egy napelem úgy van méretezve, hogy nem túl erős a cellához képest, vagyis az adott (4,2 V) szinten nem produkál már akkora nagy áramot, elképzelhető olyan optimális illesztés, ami még "éppen belefér".

    Ebben segíthet az a tény is, hogy a Li-ion celláknak van bizonyos önhatároló képessége, amit a szemléltetés kedvéért a Zener-diódákhoz lehetne hasonlítani.

    Ennek köszönhető az is, hogy soros cellákat töltve, amíg azok jó állapotban vannak, meglepően jól képesek elosztani egymás között a feszültséget, töltés közben. Pont ezért a védelem nem is kapcsol le, nincs dolga ilyenkor.

    Amikor a soros körben egy tag gyenge, elhasználódott, megnőtt a belső ellenállás, akkor billen meg csak az egyensúly és szól bele a védelem. Ez is mutatja, hogy a "Zener-hatás" működik, jó állapotú cellák esetében.

    Tehát mindent összevetve, az egyszerűsített napelemes töltés kompromisszumos megoldás ugyan, de optimális szintillesztéssel (ne legyen túl erős a napelem, saját belső ellenállása megfelelően korlátozzon) még éppen beleférhet. Nem zárható ki persze, hogy valamennyivel rövidítheti az akku életét.

    Más esetben egyesek nem számolnak azzal (Youtube-okosok, szabályzó nélkül), hogy nagyobb árammal megküldik az akkut, ami túl hamar 4,25 V-ra rántja és itt a védelem lekapcsol, de a cella még nem is töltődött fel teljesen, mert a tartószakasz (CV) kimaradt:

Új hozzászólás Aktív témák