Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dr. Szilikát

    őstag

    válasz Teasüti #79134 üzenetére

    A kettős szigetelés magasabb biztonsági szintet képvisel a szabványalkotó szerint, ezért azt földeléssel lerontani értelmetlen, sőt veszélyes.

    A készülékház földelése egy műanyag turmixgépnél mondjuk nehezen lenne értelmezhető. A kettős szigetelés annál inkább, hiszen a motor tengelyét ténylegesen kötelező szigetelő közdarabbal illeszteni, nem csak egyéb mechanikai okból van ott elválasztva.

    Egy betonkeverőnél már jobban lehetne kártékonykodni, amelyik gyárilag kettős szigetelésű, konkrétan a motortengely is elválasztott, illetve az egész motor nem érinthető módon van konstruálva.

    Okos ember mondjuk leföldelné, de a hálózat valamilyen meghibásodása miatt feszültség kerülne a védővezetőre, az menne a betonkeverő vázára és ott a baj. Ezért nem szabad földelni.

    Vagy egy fémházas erősítő is lehetne példa, amiből létezik gyárilag kettős szigetelésű, létezik földeléses, de még a kettő között is van olyan, ami kapcsolható földeléses (földhurok be-ki opció).

    Toroid trafó például nem mindegyik teljesíti a kettős szigetelés biztonsági feltételét, ezért voltak olyan erősítők, főleg régebben, ami földeléses rendszerű volt. De az Orion hifik például már kettős szigetelésűek voltak, toroid trafóval.

Új hozzászólás Aktív témák