Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dr. Szilikát

    őstag

    válasz rednifegnar #79309 üzenetére

    Mivel a ház betáplálási pontjánál kötik át ilyenkor, a házon belüli szakasz szempontjából mindegy voltaképpen, legalábbis ilyen esetben, amikor háromfázisú motor sehol nincs. A kályhának is mindegy, annak ventilátora meg csak egy fázisú.

    A házon kívüli kábelszakaszon egyik fáziság persze dupla terhelést kap(hat), de ha bírja, akkor bírja... Meg a nulla is, azzal együtt.

    Kiegyenlített háromfázisú terhelésnél (pl. motor / motorok), a nullán nem folyik áram, el is hagyható. Háztartási random terhelésnél viszont a legrosszabb esetre kell méretezni, tehát aszimmetrikus terhelés egy fázison, amikor annak teljes árama a nullán is folyik.

    Esetedben, ha feltételezzük, hogy egy fáziságat túlterhelnek a földben, azzal együtt (szélsőséges esetben) a nulla is túlterhelődhet. De "csak" egyformán a két ér.

    Viszont a gyakorlatban az emberek a lakásokban elosztva terhelnek általában, így a másik fázison is folyik valami áram, akkor már csak a kettő vektoros eredője terheli a nullavezetőt, ami kevesebbre jön ki.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák