Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dr. Szilikát

    őstag

    válasz DonThomasino #79343 üzenetére

    A kondenzátor szigetelésből és két vezető felületből áll, vagyis maga az ember nem kondenzátor, hanem az egyik vezető, ebben a kontextusban.

    Föld a másik felület / elektróda / fegyverzet.

    Szigetelés (dielektrikum) a száraz fa, vagy cipő stb. Ha több szigetelés van sorosan, attól még nem lesz több kondenzátor, de ha van még útközben egyéb vezetőfelület, akkor elméletben felvázolható több kondenzátor soros kapcsolódásaként is, a kialakuló kör.

    Kondenzátor a váltakozóáramot természetesen átengedi, pontosabban valamennyi impedanciát (kapacitív reaktanciát) tanúsít azzal szemben, ami függ a frekvenciától és kapacitástól:

    https://www.google.com/search?q=capacitive+reactance+calculator

    Diódát beiktatva is világít a glimmlámpa, noha félhullámról gyengébben, meg ilyen gázkisüléses lámpáknak, fénycsöveknek köztudottan nem tesz jót a DC (nem egyformán "fogynak" az elektródák), de ez persze csak hosszabb távon érdekes.

    Még az sem mindegy, mekkora nyitófeszültségű dióda, mondjuk egy 600 V-os tényleg csak félhullámot enged a 230-ból, de egy 100 V-os dióda már belevág / határol (Zener-hatás), azaz részben átenged a másik félhullámból is. Csak a jelentéktelen áram miatt nem megy tönkre.

    Most sem tudom megállni, a szokásos tévhitek ellen szólva, hogy a narancs fényéről felismerhető glimmlámpa, konkrétan neonlámpa (neongázzal töltött), míg a laikusok által "neonnak" nevezett fehér fénycső életében soha nem látott neongázt. Még adalékként sem.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák