Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dr. Szilikát

    őstag

    válasz Jamby18 #81541 üzenetére

    Párhuzamos lévén azt lehet mondani, hogy ilyen tüneteket az okozhat, ha már mindegyik cella belső ellenállása megnőtt, ami az elhasználódás tipikus megnyilvánulása ezeknél. Emiatt nagyobb töltőárammal kevesebb töltést tud felvenni, mert gyorsabban éri el a 4,2 V végfeszültséget, illetve hamar lefut a CV szakasz is, így a szabályzó "azt hiszi", hogy tele van, pedig nem.

    Kisebb árammal több energiát lehet belenyomni, de a terhelésre ugyanez vonatkozik: nagyobb áramon kevesebb vehető ki, mert ellenállása miatt hamarabb esik 2,5 V szintre, ahol letilt a védelem. Ilyenkor van az, hogy a cella energiát még tartalmaz, de az csak kisáramú terheléssel szipkázható le belőle.

    A megnőtt belső ellenállást érzékelhetnéd abból is valószínűleg, ha ebben az állapotában párhuzamosítanál rá 1 db jó cellát, annak kapacitását ki tudnád használni, de a vele párhuzamos gyengék nem zavarnának. Minimálisan rásegítenének legfeljebb.

    Noha lehet olyan jelenség is, hogy egy hibás tag mondjuk 4,1 V felett már elszívó hatást mutat (az érzékeltetés kedvéért szinte egyfajta Zener határoló effekt, ami rossz cellánál alacsonyabb szintre áll be).

    #81542 Samus

    vagyis 2 cella párhuzamosan (kapacitás miatt)

    Feszültségkonverzió esetén ennek (ilyen szempontból) nincs jelentősége. Power bankban akár soros, akár párhuzamos, lényegileg a cellánként tárolt Wh energiamennyiség számít, ami mindig összeadódik. A feszültség meg úgyis áttevődik 5 V szintre és ahhoz képest kalkulálható valamennyi Ah töltésmennyiség.

    Más szempontból a nagyobb feszültség / kisebb áram elve miatt kisebb veszteségekkel lehet dolgozni azon az ágon, ezért van előnye a soros cellás megoldásoknak. Viszont akkor külön kell figyelni a soros tagok feszültségét, ami bonyolító.

    Utána a telefonban is van még egy feszültségcsökkentés az akku szintjére, amire max. 1 A töltőáramig szoktak áteresztó disszipatív szabályzást alkalmazni (ahogy a TP4056 is működik), míg nagyobb áramon DC-konverziót.

    Ez azért sem mindegy, mert áteresztőnél az 5 V szinten mérhető áram (ezzel együtt az Ah-érték is) azonos akku szintjén mérhetővel.

    Konverziós szabályzónál viszont 5 V-on kevesebbet mérhetünk, ezért megtévesztő lehet (valójában nem annyi Ah töltésmennyiség folyik az akkuba), ezért jobban célra vezet a Wh-érték mérése, miután az feszültségfüggetlen paraméter. Vagy másképp mondva, feszültségtől függetlenül teszi összehasonlíthatóvá a mozgatott energiákat.

    A hőveszteségek természetesen akkor is minden ponton levesznek valamennyit a végeredményből.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák