Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ekkold

    Topikgazda

    válasz Dr. Szilikát #84145 üzenetére

    Amikor én tanultam ezeket akkor valós, látszólagos, és meddő teljesítményként nevezték. A valós megnevezés a komplex számok kapcsán jön a képbe, ha vektorosan számolunk akkor a vektorhoz tartozó valós részből lesz valós teljesítmény, a képzetes része lesz a meddő, és a vektor hossza (abszolút értéke) a látszólagos teljesítmény.

    Az aktív PFC működése a valóságban erősen függ a teljesítménytől, egy 650W.os táphoz méretezett PFC, kis teljesítmények esetén (pl. üresjárásban) gyakorlatilag nem tudja produkálni a szinuszos áram-hullámformát. Ennélfogva a teljesítménytényező jóval 1 alatt lesz. Ugyanis az áram felharmonikus tartalma nem szállít valós (vagy legyen akkor hatásos) teljesítményt.

    A lényeg ebből: Barret001 áramfelvételt mért, és nem teljesítmény felvételt, ezért a 20W körüli üresjárási teljesítmény valószínűleg hibás következtetés. Ugyanakkor igaz az is, hogy a PC tápok manapság még mindig elég rossz hatásfokúak. Ha jól tévedek az ezüst kategóriás tud 80%-ot, az arany kategóriás meg 90%-ot. Pedig manapság mindegyik lehetne bőven 90% feletti hatásfokú. Képzelhetjük, hogy a mindenféle silver, meg gold jelzéseket nélkülöző tápok milyen hatásfokúak lehetnek. Egyszer le kellene mérni, hogy lássuk mi a valóság.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák