Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dr. Szilikát

    őstag

    válasz #68216320 #84153 üzenetére

    Sajnos valamelyik magyar hifis "szakmai" oldalon is találkoztam azzal a tévhittel, hogy amikor egy hangsugárzóban 8 Ω mély és 8 ohm magas, az szerinte 4 ohm eredő.

    Orbitális tévedés, hiszen a hangváltó kétfelé szűr, egyik sugárzó a mélytartományban terhel 8 ohmmal, másik a magas tartományban képvisel 8 ohm impedanciát, így ideális esetben az egész hangfrekvenciás sávban lenne egyenletes 8 Ω terhelés. Nyilván a gyakorlatban nem egyenletes, de ez óhatatlan.

    Valójában, még ha nem lenne szűrője a mélysugárzónak, hanem direktben kötnénk a végfokra, a magas sávban növekvő az impedanciája, tehát ezért sem terhel felfelé. A magassugárzót viszont mindenképpen le kell választani legalább egy kondenzátorral, hiszen azt kinyírná a teljes sáv, de leválasztva csak fent terhel. (Világ legegyszerűbb "hangváltója" 1 db kondenzátor összesen.)

    Hangdobozon 4-8 ohm felirat valamikor nem létezett, először nem is értettem, még ilyen marhaságot? Egy hangdoboz 4 ohmos vagy 8 ohmos, kétféle nem lehet. Ezt ugyanis ráírják szimpla dobozokra is, tehát ami összesen 2 szál vezetékkel működik.

    Külföldi oldalakon nyomozva kiderült, hogy ez ilyen amerikai típusú butaság kompenzálása. Nem tudja az egyszeri vásárló, hogy adott egy 8 ohmos doboz, azt szabad rákötni 4 ohm feliratú erősítőre? Ezért kitalálta a marketing, hogy a dobozra ráírják: 4-8 Ω, ami azt jelenti, csak a laikusok kedvéért:

    Erősítő felirata 8 ohm --> rákötheted.
    Erősítő felirata 4 ohm --> akkor is rákötheted.

    Mint kiderült, még az is előfordulhat, hogy egy ilyen doboz valójában 6 ohm körüli, így "nagyjából" mindkét célra alkalmas. De lehet 8 ohmos doboz, akkor is igaz a feltétel.

    4 ohmos már nem lehet elvileg, mert azért azzal már túlterhelhetné a laikus a 8 ohmra méretezett erősítőt. Hozzáértő még így is használhatja éppen, csak óvatosabban, kevésbé kihajtva, hogy ne melegedjen túl. Plusz vállalva azt is, hogy kisebb impedanciával terhelve egy végfokot, netán növekszik a torzítás, a félvezetők nem lineáris karakterisztikája miatt, ami egy vájtfülűt esetleg megzavarhat, ha tud róla. Ha nem tudja, nem feltétlenül veszi észre.

    A-B kimenet ebben a konstrukcióban feltételezhetően párhuzamosított, de ezt egy multiméterrel is ellenőrizheted, hogy vezetnek egymáshoz direktben. Eszerint egy végfok elbír 6 Ω terhelést, de ha AB-re kötsz, akkor 2 x12 Ω lenne a minimum és az is 6 ohmra jön ki.

Új hozzászólás Aktív témák