Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz Batman2 #9183 üzenetére

    Persze, ki lehet számolni az 555-ös által adott jel frekvenciáját, épp ezért kérdeztem, hogy az nálad a gyakorlatban mekkora ;). Ha jól számoltam, úgy 7 kHz körül kellene lennie. Az induktivitásra pedig a tervező is elég tág tartományt ad meg. Mondjuk az is elég furcsa.
    "Azon törtem a fejem, hogy ha a 10K-sat növelem, akkor merre megy el a frekvencia, jelalak !"
    Erre a célra számtalan javascript-es / számolgatós weboldal létezik, azokkal kicsit egyszerűbb megvizsgálni az 555-ös astabil kapcsolás működését, mint a kondi növelésével a gyakorlatban átalakítani az áramkört. Pl.: [link], frekvenciát, kitöltési tényezőt és on/off időket kalkulál.
    Az nem egyértelmű a leírásodból, hogy végülis mekkora C2 kapacitáshoz milyen villogási gyakoriságok adódtak, de ugye ha nagysebességű működés a cél, akkor a C2 értékét jelentősen csökkenteni kell. A C2 puffer melegedését meg szerintem leginkább a kapac magas ESR-értéke okozhatja, ha túlságosan nagy végfeszültség alakulna ki rajta (kisebb kapacitással az ESR is kisebb lesz), akkor pedig meg lehet próbálni a diódás sokszorozó fokozatok számát csökkenteni.
    #9184: A hang- v. még magasabb frekvenciás trafók méretezése külön világ (amelyhez sok máshoz hasonlóan nem nagyon tudok szólni :B ). Ha magot meg egyéb anyagot be is lehet szerezni, az adataik hozzáférhetőségével gond lehet. Régi vakuból kitermelve még esetleg járhatóbb út, vagy eleve hálózati feszültségről működő kapcsolás is szóbajöhet.
    ett: Valószínűleg egyszerű megoldani izzó nélkül is (jó poén), de hasznos volna látni a komplett áramköri rajzot, vagy legalább a teljesítményfokozat meghajtását, a bipolár tranzisztor és a fet - ha valóban az - környékét. Utóbbi amúgy milyen típus?

Új hozzászólás Aktív témák