- Az NVIDIA szerint a partnereik prémium AI PC-ket kínálnak
- Két Zen 5-ös dizájnjának mintáit is szállítja már az AMD
- A Colorful "fagyosan kompakt" alkatrészekkel megy elébe a nyárnak
- A Keychron ismét egy űr betöltését vállalta magára az egerek szegmensében
- Az átlagnál vaskosabb ventilátorok kandikáltak ki a Corsair vitorlája mögül
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Azonnali processzoros kérdések órája
- Plazma TV topic
- Bambu Lab X1/X1C, P1P-P1S és A1 mini tulajok
- OLED TV topic
- Az NVIDIA szerint a partnereik prémium AI PC-ket kínálnak
- A Keychron ismét egy űr betöltését vállalta magára az egerek szegmensében
- Apple notebookok
- Milyen pendrive-ot vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
Hirdetés
-
Nyár végén jön az idei THQ Nordic Digital Showcase
gp Az új bejelentések mellett újabb részleteket kapunk a Gothic Remake-ről és a Titan Quest II-ről is.
-
Toyota Corolla Touring Sport 2.0 teszt és az autóipar
lo Némi autóipari kitekintés után egy középkategóriás autót mutatok be, ami az észszerűség műhelyében készül.
-
Az NVIDIA szerint a partnereik prémium AI PC-ket kínálnak
ph Megkezdődött az NPU-k elleni hadjárat, de egy fontos részletet nem említ a cég.
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kchris78
veterán
válasz Jolida #133700 üzenetére
Köszi a tanácsot, van egy (igaz régi) 1kg-s Lavazza Dolce Gusto aminek már több mint a felét öntöttem ki próbálkozással . De mivel egyedül fogyasztom jórészt (és nem is sokat), "kénytelen" voltam nekikezdeni a Yirgának, márc vége - ápr elejei pörkölés, használjam fel még frissen. De bejött az amit mondtál a 250grból alig van 100gr és most húztam le olyat amire azt mondom hogy na ilyennek kell lenni egy világos pörkölésű mondjuk cortado - capuccinu közti kávénak. Meg érdekelt is persze a világos, a sötét pörkölést már élvezem nagyon rég óta olaszoknál . Pont most a hétvégén hoztak nekem egy brazil "Doce Citrus"-t ezt nem tudom milyen lesz, nem tudom mire gondoltam amikor az volt a fejemben hogy ez már közepes pörkölés (nem az..), de a honey feldolgozásra ami miatt arra szavaztam kíváncsi leszek.
Ami még motivált a saját kávé főzésében hogy nekem a cortado igazából kevés (és sokszor túl intenzív is), a capuccino meg már túl lágy, 7-10gr őrleményből mindenképp.. (és nem is értem azt a hatalmas árdifferenciát a capuccino - cortado közt, ezt azért a plusz élőmunjkáért kell fizetni mert meggőzölik a tejet? Már kezdek látni itt-ott capuccinot ezres fölött..)
[ Szerkesztve ]
-
kchris78
veterán
válasz kmarci25 #133704 üzenetére
és a legjobb amit hallottam: "menő specialty kávézóban" : oda egy iphone és macbook pro de legalább új generációs (már M procis ) Air a belépő . (olaszoknál irigyeltem amúgy hogy SEMMILYEN munkát nem vittek be a bárokba, ha valaki előszedte az turista volt de az fehér holló volt ott - és akkor amikor én jártam). Plusz a menőség egyenesen arányos a minőséggel? Kicsit az az érzésem a pörkölőkkel kapcsolatosan is hogy a név adja el és akkor el lehet kérni egy 20-ast is kilónként 200gr-ra vetítve. (Kicsit analóg nekem ez a szpesiliti őrület a hifi-s elborultsággal - már remélem nem sértek meg senkit ezzel )
Olasz bárokban van még egy érdekesség, ki lehet kérni pulthoz a kávét, és akkor nem számolják fel azt az összeget amit a kiülő bérletének gondolnak. Gondolva azokra akik nem dumálni hosszabb ideig - és közben kávézni akarnak. (mondjuk itthon el nem tudom képzelni milyen okosságok születnének ennek a kihasználására...)
[ Szerkesztve ]
-
kchris78
veterán
válasz konzumpro #133706 üzenetére
ha pulthoz kéred ki és leülsz, nem hajtanak el (nekem sikerült megjátszanom ezt 1-2x amíg nem értettem miről van szó), de utána eléggé ferdén néznek rád a pincérek (elvégre az ő pénzük..) Itthon szerintem szükség lenne az elhajtásra . (Igaz ilyen dupla árazás a normál kiemelt turista helyeken nincs, csak a helyieken) Bár itthon is lehetne fogyasztó csalogató konstrukció mert normál munkába menet nincs ideje ücsörögni az embernek, de vágyhat egy _jó_ kávéra - pl nekem a Bányai a Fény utcai piacon útba esik.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz kchris78 #133705 üzenetére
Semmi köze nincs a "menő speciality kávézónak" ahhoz, hogy egy kávézóba valaki dolgozni ül-e be, vagy találkozót szervez oda, vagy csak a pultnál lehúz egy espresso-t és megy tovább. Mondjuk azzal, hogy "amit hallottam" kb meg is alapoztad, hogy mennyire lehet komolyan venni.
A minőség-menőség témát nem is értem - nem véletlen van az, hogy ez egy fórum, ahol tapasztalatokat osztanak meg a témával elég régóta foglalkozó fórumtársak - van ajánlott speciality kávézó térkép is, rendszeresen ajánlanak a tagok klasszikusabb (sötétebb) / modern világos kávékat, ha felmerül a kérdés, pörkölők, kávégépek, őrlők, kiegészítők stb.
Visszatérve a speciality kávézók árazására - csak számolj utána, hogy ilyen 15-20k huf-os alapanyag árakkal egy 18-20g-os dupla shot anyag árban mennyire jön ki, egyből nem lesz olyan veszett sok az a 800-1200 huf, vagy 1500-2000 egy flat white-ra (rezsivel, alkalmazottakkal, üzlethelység bérleti díjával, eszközökkel, stb.)
"... and I hope you have a great day!"
-
kchris78
veterán
válasz kmarci25 #133713 üzenetére
ez egy poén akart lenni, gondoltam ez megvan mindenkinek . A munka: persze mindenki azt csinál amit akar meg amire lehetőség van, ez egy szokás az olaszoknál nekem szimpatikus és követik is. Mindfullnessnek megfelel ergo legalább a kávénál "légy jelen", sarkítva (nem kell komolyan venni) aki munka-potyogésre odafigyelve iszik meg egy kavét annak aztán nem sokat dob hogy jó kávét iszik.
[ Szerkesztve ]
-
RetepNyaraB
veterán
válasz bbuffy #133718 üzenetére
Hát, Szombathelyen a Balmoralban már két éve is 1200 volt a sima dupla, brazilból
Mondjuk ott osztrák árképzés van, az is igaz.Az eltartott kisujjú második kerületi Budagyöngyében meg ezres alatt az amúgy is jó Zaccban, ahol az enyhén túlpörgött Beni bármennyit beszélget is veled közben bónuszként
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
őstag
Nem, nem gondolom. Cserébe ha pl egy latte art csúnya, kérdés nélkül kuka az egész.
Csak arra próbáltam rávilágítani, hogy nagyjából egy termék értékesítéséből kitermelni a teljes működési költséget, munkavállalói béreket, hasznot úgy, hogy nem az alapanyagon spórolsz, azért nem olyan egyszerű szerintem (főleg vidéken, kevésbé felkapott helyeken).
Beszélgettem egy vidéki kávézó tulajjal talán még preCovid, tényleg szerelemből csinálta, és tudta hogy mi az amit már nem bírna el a vevőkör.. Ott elmesélte, hogy milyen energiaigénye/költsége (nem éri meg éjjelre kikapcsolni a gépet, mert több áram a felfűtés reggel mint a szintentartás éjjel - 0-24 ment a SanRemo) meg bérleti díj költségek vannak, akkor talán 8-900 körül volt egy dupla. Már nem emlékszem neki mennyibe került mindennel, de nem sok haszon volt rajta.
Ennek ugye az ellentettje a vidéki kisbolt, ahol a 100k-s automata gépen csapvízből a legolcsóbb bolti szemes lejön 30 forintból, és 300-ba kerül, mert hülye lenne nem árulni kávét.
De bocs, nem akarom túltolni, de sztem kisebb helyeken elég nehéz.
"... and I hope you have a great day!"
-
Bazsee71
őstag
válasz kchris78 #133715 üzenetére
Elég nagy a diffi az étolaj árrés és a specialty kávé árrés között. Attól, hogy egy kávézó magának pörköl, nem lesz olcsóbb, sőt...
Lépjünk túl a 27%-os ÁFA-n, mert leginkább azt nehéz forintosítani, hogy mennyi vesződéssel jár, ha egy jogszabályoknak megfelelő helyet akar valaki üzemeltetni. A minimum szerintem egy 4 órás állás.
Aztán adózól pár kamarának, fizeted az eljárási díjakat, különböző adókat. Számomra a "legviccesebb", hogy ha pörkölsz, még az Agrárkamara is tartja a markát. -
RetepNyaraB
veterán
válasz kchris78 #133722 üzenetére
Kinek extrább fajtáját? A bányainak? Gondolom náluk pl.
No offense, nincs baj a Bányaival, de semmi különösebb a szpesölti vonalon. Jó drágán elvárom, hogy nagyon jó legyen.
Jelenleg nekem Kalmár világos cuccai az abszolút befutók. Moderáltan árazott (a minőséghez képest), alacsony rendelési összegtől ingyé házhoz jön és robottal valami parádét lehet varázsolni vele, konstansan.[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
kchris78
veterán
válasz RetepNyaraB #133723 üzenetére
nem fejtettem ki, felreertheto voltam, ott helyben fogyasztva ertettem. Viszont koszi a Kalmar-tippet!
[ Szerkesztve ]
-
gboszi
senior tag
A német TimeMore oldalon jó kis akció van. Fizetésnél nekem még 20% lejött!
88 eur húztam be az elektromos vizforralot"If you're good at something, never do it for free!"
-
Toobee
veterán
Standoutot ismeritek? Első rendelés volt, Bonilla nem érte meg az árát, de a 250 grammosak bejöttek.
Másik nagyon jó kávéélményeim a héten:
Manhattan El Recreo
Casino Mocca Frinsa Manisstandout lord voldmert is jó, casmonál is kapni most, de nem néztem össze őket, hogy ugyanazt takarja-e.
https://barbieripnk.hu/
-
icm
tag
válasz Toobee #133730 üzenetére
Frinsa az nagyon tetszett - lehet venni fogok még. Érdekes volt 90°-on jött az a kólás / medvecukros (ánizs nélkül) íz, felette meg inkább az a holland kakaóporra jellemző, talán étcsokis íz. Kizárólag tejjel, 1:2 arányú presszóba öntve…
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
icm
tag
Sziasztok!
Kicsi Gaggia fejlesztés: megcsíptem minden ésszerűség ellenére egy Olab Silent Green puNpát. Pulsorral azért elég baráti hangja lett."Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
HÁZIGAZDA
most látom, hogy dugig van az avx zp6s-sel. mi a naprendszer jelenlegi állása, még mindig sztárőrlő ez?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Cathfaern #133738 üzenetére
akkor lehet, hogy a kinu traveller mellé felrakom a k6-ot is (gyűlnek az eladandó vasak) és beruházok egybe, végül beállt a rutin, hogy a tekerőst filterre használom (kár a baratza fortéért, ami 10 pontos filter őrlő, de sajnos presszóőrlőnek is jó )
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
tomiie6
csendes újonc
válasz Toobee #133730 üzenetére
Ha pesti vagy, vagy akár csak arra jársz, nézz be a Flow-ba Spektrum kávékért. CasMo mellé lehet őket tenni ugyanarra a polcra. Sajnos még tudomásom szerint 1-2 hónap, mire várható webshop, de nagyon jó hír, hogy velük erősödik a magyar pörkölő mezőny.
Trek Domane SL 6 2022 || Domane AL 2 2019 R7000 || AVX DB1 || DF64 II DLC || 1Zpresso ZP6 Special || JE-Plus
-
rgaspar
csendes tag
Sziasztok!
Kávéfőzőt + daralót szeretnék vásárolni! A következőket néztem ki egy nagyon kedves ismerősöm segítségével.
Daráló : https://www.avxcafe.hu/eureka-mignon-classic-manuale-kaveorlo
Kávéfőző, ebben kérném igazán a segítséget
- https://eszpresszo-kavefozo.arukereso.hu/sage/bes810-p396578171/
- https://www.avxcafe.hu/lelit-mara-pl62x-v2-espresso-kavegep
- https://eszpresszo-kavefozo.arukereso.hu/gaggia/classic-evo-pro-p922566102/ -
kchris78
veterán
Mi az amitől fröcsög főzés közben a naked kosár? nem teljesen értem a dolgot mert a manométer meg bőven nincs az espresso-range-en, és direkt letörölgettem a kosár szélét körbe, és ahogy a nagy könyvben meg van írva kialakul a koromsötét barna előfőzés majd a szép csurgás majd az utolsó harmadban kezdte csak el.
Yirga tulajdonsága képes annyira megváltozni hogy mostmár grip 2 és finest-en sem képes 13gr esetén a mutatót kicsit "túltolni"? (Igazából ezzel nincs gondom mert 10-11 bar körül vagyok max) Hiába veszem finomabbra, nem növekszik érdemben a lefolyási idő.. Marad 20-25 mp között 1:2 aránynál. Minden szándékom ellenére .
IMS 12/14gr kosár, és puck screen. A zacc formája elég jó, nem esik szét ha nem úgy verném ki a puck screennel még egyben is maradna.. (14-15gr sok volt, megnyomta a felsőszűrő)
[ Szerkesztve ]
-
tuzpenge
őstag
Sziasztok!
Szükségem lenne tanácsra a következő ügyben: az még nekem is (mint kezdő) világos, hogy egy kávé savanyú lehet a hőhiány miatt. Nekem most egy sötét / közepesen sötét pörköléssel van bajom (nevezetesen a velencei gondolásokkal a kapiczinertől), mert az enyém nagyon savanyúra sikeredik, és tuti nem azért mert hőhiányos lenne. Robottal készítem és már a szűrőtartót is melegítem meg forrásban lévő vizet öntök a kv-ra (ami ennél ugye túlzásnak is nevezhető), és mégis savanya. Az őrlő egy major. Mitől lehet még savanyú egy kv ha nem a hőhiánytól? Esetleg vegyem az őrlőt még finomabbra (ez egy picit javított a helyzeten, de már 3 adag így is a mosogatóban landolt). Mivel csak 250 gr-ot vettem, így ha lenne jó tanács amivel a kísérletezgetésemet lerövidíthetem, azt megköszönném.ˣ
-
RetepNyaraB
veterán
válasz rgaspar #133742 üzenetére
Ezek nagyon különféle gépek ám...
A kis Sage olyan, mint az ára. A MaraX használtan általában egy százassal kevesebb és annyit megér, majd fél millát biztos nem (nekem). A Gaggia egy hagyományosan jó tuning alap, de sajna igényli is. Viszont fejből nincs meg, hogy ez a bevonatolt kazán-e, ami szerintem nem ajánlott, mert porlik a bevonat. A gaggia el is ismerte és cseréli, ugyanolyan porlósra...Be kéne lőni az igényeket. Gaggia nem annyira kedvező tejes italokra és több húzásra egymás után. Tuningolva sem. A MaraX hajlamos túlmelegedni. A Sage egyszerű, nem ipari méretezés, sok műanyag, de nagy baj nincs vele (ha jól rémlik).
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
konzumpro
senior tag
válasz rgaspar #133742 üzenetére
Nézd meg ezeket is:
https://eszpresszo-kavefozo.arukereso.hu/sage/ses875-barista-express-p434411490/
https://eszpresszo-kavefozo.arukereso.hu/sage/ses878-the-barista-pro-p471403458/Igazából az Express nem rosszabb mint a Pro, fél perc alatt felfűt, gőzre se sok idő hogy válts, a Pro ebben jobb, de gőzölni nem olyan jó vele mint bármelyik thermoblokkossal, nekem az automata jobb gőzre ha felfűt.
[ Szerkesztve ]
-
tuzpenge
őstag
válasz hogyaza #133752 üzenetére
ÁÁÁ attól nagyon messze vagyok.....most 2.1-en vagyok, de 1,5-nél már nem tudom olyan erősen nyomni a robot kart hogy kv jöjjön (mondjuk ez az impresso brazilra igaz, mert azt ittam eddig, de elfogyott)....tudod néztük hogy a tényleges 0 nem ott van ahol a matricán a 0. De akkor megyek még finomabbra, hátha....
Van rajta manométer igen.
Ja igen és az arány kb 1:2 (16 gr őrlemény -> 32-34 gr kész ital) és az idő sem rossz ~30 sec körüli, a nyomás 6-7 bar (6-7 sec előáztatás kb 1-2 bar-on).....
(amúgy nagyon fasza a major , csak még ki kell tapasztalni de ugye ez idő...)[ Szerkesztve ]
ˣ
-
RetepNyaraB
veterán
válasz rgaspar #133750 üzenetére
Jaa #csakapresszó? Akkor lásd Flashback. Kiegészítem még a robottal. Amit ezek a kézi dugattyúsok adnak, azt tudásban a milliós kategóriában kell keresni, de itt töredék áron.
Persze van vele kis munka, nem csak megnyomod a gombot. Viszont minden érdeklődő vendéged maga alá csinál, hogy miezmiezhogyaza@ robotnak sztem nem kell a 8 bar, csak a karod fárad tőle. 7 simán elég a faszénnek is és nem lesz savanya. Vagyis nem a kisebb nyomástól lesz az. Az előáztatás viszont tényleg nem kell ide, mert szeretné kihozni a gyümis savakat, de a sötét oldalon olyan nem lesz, csak bekavar.
tuzpenge@ nekem a Major teljes presszó tartománya kb. 5 ricni. Faszéntől a filter kenyaiig.[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
tuzpenge
őstag
válasz hogyaza #133755 üzenetére
Igen magasabban, bár sokat nemhiszem hogy tévedtél….(0,6-0,8-at), de tudod, még nagyon a tapasztalati fázisban vagyok….
Lejjebb mentem, de most meg túltoltam már…2,1-ről 1,8-ra, de 10 baron majdnem 1 perc volt (minden más paraméter változatlan az előzőekhez képest, illetve elhagytam az előáztatást). Bár az íze sokkal jobb volt a végeredményének mint 2,1-en. Na lassan de közelítek a jóhoz.
Köszönöm és @Péternek is![ Szerkesztve ]
ˣ
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.