Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • King Unique

    titán

    válasz jasonka #21569 üzenetére

    Az előző válaszban említve volt, hogy MBR alapon kellene újraparticionálni a külső merevlemezt pl. Windows 7-tel és még segítség is mellékelve volt ehhez. De megoldható akár az XP-vel is, annál is ott van parancssorban a DiskPart, valamint grafikus felületen pl. külső particionáló programok. Viszont célszerűbb inkább az előbbi rendszerrel, illetve annak a beépített eszközei az XP-vel ellentétben az alignálást is megcsinálják rendesen. Az viszont, hogy GPT alapon NTFS / FAT32 fájlrendszerre formázod a külső merevlemezen lévő kötetet, attól még nem fogja kezelni az XP és nem meglepő, ha továbbra is GPT-védőpartícióként jelenik meg a lemezkezelőjében. Valamint ilyenkor értelemszerűen meghajtóbetűjelet sem kap a rajta lévő kötet, ami híján nyilván a fájlkezelőben megint nem fog megjelenni.

    Ez a pótkérdés nem igazán világos, mert pont az a lényeg, hogy egy GPT particionálási stílus szerinti lemeznél a rajta lévő kötet normál és jelen esetben a 32 bites XP-nél jelenik meg GPT-védőpartícióként, nem a GPT-t már eleve kezelő modernebb Windows 7-nél.

    Egyébként az meg a másik, hogy a Windows XP támogatása már 2014-ben megszűnt, azaz közel 4 éve és értelemszerűen nem érkeznek rá biztonsági javítások sem. Tehát egy ilyen lyukas operációs rendszer éles és online használata eleve kockázatos, fokozottan ki van a téve a vírusok általi veszélynek. Márpedig, ha netán sikerül belefutni egy zsarolóvírusba, ami ilyenkor nemcsak a helyi meghajtón, hanem a többi csatlakoztatott meghajtón, beleértve akár egy USB-s típuson is lekódolja a fájlokat, akkor az szívás... Pláne, ha fontos adatok biztonsági mentéséről van szó. Szóval nem feltétlen lenne akkora baj, ha jelen esetben esetleg mégsem sikerülne működésre bírni XP alatt a külső HDD-t. Valamint a leírtak alapján a gépen eleve dual-boot megoldás van Windows 7-tel, ráadásul van egy külön belső HDD is a közös használathoz. Illetve a fontos adatokat amúgy sem a rendszerpartíción, hanem eleve külön partíción, vagy külön fizikai lemezen szokás tárolni. Tehát az sem teljesen világos, hogy a biztonsági másolatok elkészítéséhez miért olyan fontos XP-vel használni a külső merevlemezt.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák