Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • King Unique

    titán

    válasz sztyud #21707 üzenetére

    Szia!

    Az 1 TB-os Maxtor M3 Portable az alábbi teszt alapján gyorsabb valamivel, mint egy másik teszt szerint a WD My Passport (Ultra). Ami annyira nem meglepő, mert ugyan mindkettő 5400 RPM-es, de az előbbiben nagyobb adatsűrűségű lemeztányérral szerelt belső merevlemez van. Viszont az SMR technológiát használ, aminél elvileg előfordulhat az átlapolás miatt belassulás, de eddig erre nem nagyon panaszkodott senki. Másrészt az adatátviteli sebesség hardver- és szoftverkörnyezet függvénye is lehet, tehát másik környezetben (másnál) az előbbi tesztek eredményeitől előfordulhat +/- eltérés egyaránt. Valamint ezek az értékek akkor érvényesek, ha teljesen üres / kevés adat van a külső merevlemezen. Illetve a szekvenciális maximumok nyilván csak nagyobb méretű fájlok mozgatásánál. Ellenben, ha jobban tele van másolva, akkor már (jelentősen) lassulni fog, de ez belső és külső merevlemezre egyaránt érvényes.

    Egy ilyen külső merevlemez elsődlegesen adathordozásra, illetve adattárolásra való. Amihez értelemszerűen a tartalom megtekintése, időnként a frissítése, mozgatása stb. is hozzátartozik. Normál használat mellett pedig általában elegendő az az adatátviteli sebesség, amit egy ilyen eszköz USB 3.0-n tud. Viszont, ha kifejezetten sebességkritikus felhasználásról van szó, akkor többek között pl. nagyobb adatsűrűségű és fordulatszámú belső merevlemezzel ugyan lehet valamelyest fokozni a tempót (bővebben), de ilyenkor az igazán jó megoldás inkább egy külső SSD (példa) lenne. Ahogyan pl. egy laptopnál is az operációs rendszer és a programok futtatásához nyilván jóval gyorsabb az SSD rendszermeghajtóként, mint a HDD. Persze az ár-érték, illetve a Ft/GB arány már más dolog, de attól még nem kérdés, hogy melyik megoldás eredményez gyorsabb működést SATA-n és USB-n egyaránt.

    Ha jelen esetben az előbbiek mérlegelése után megfelel számodra egy 2,5"-os külső HDD is, akkor az eredetileg említett 2 modell általánosan jó választás lehet. Ha esetleg másmilyen kellene, akkor a téma-összefoglalóban vannak kategóriák szerint információk egyéb gyártók termékeiről is. Valamint, ha nem feltétel a gyárilag összeszerelt kivitel, akkor akár a külső házas megoldás is szóba jöhet, viszont azzal már egy másik topik foglalkozik.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák