Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • King Unique

    titán

    válasz Bapegon #22059 üzenetére

    Üdv!

    Itt egyrészt nem igazán stimmel ez az összehasonlítás, mert egy 3,5"-os 7200 RPM-es megoldást vetsz össze egy 2,5"-os 5400 RPM-es típussal. Ez úgy lenne reális, ha mindkettőnél stimmelnének a főbb jellemzők. Másrészt azt sem feltétlen lehet mondani, hogy nincsenek árban akkora különbségek a külső házas megoldás és a gyárilag összeszerelt típusok között. Nem olyan régen pont ezt volt a téma 3,5"-os fizikai méretben és 8 TB tárolókapacitásnál. Valamint a 2,5"-os méretkategóriára vonatkozóan pl. ebben a blogbejegyzésben is szemléltetve van, hogy korántsem minden esetben olcsóbb annyival a külső házas megoldás. Továbbá azt sem lehet mondani, hogy az utóbbi minden esetben jobb lenne teljesítmény, illetve adatátviteli sebesség szempontjából. Max. azt, hogy annál a HDD szabad kiválasztásának lehetősége miatt a 7200 RPM-es megoldásokból is bővebb lehet a kínálat, valamint akár kedvezőbb áron is összehozható egy olyan. Ugyanis a gyárilag összeszerelt típusoknál azokból általában szűkebb a kínálat és némi feláruk is szokott lenni. Viszont a lényeg, hogy elérhetők ilyenek az utóbbiaknál is, sőt akár még a spéci DDR cache megoldást használó típusok is. Ezekről, illetve az adatátviteli sebességről és a cache méretéről egy korábbi hozzászólásban volt szó bővebben.

    Egy 2,5"-os / 3,5"-os 7200 RPM-es külső HDD ugyan rendszerint valamivel gyorsabb egy 5400-as típusnál, de ugyanakkor zajosabb lehet és jobban is melegedhet. Az utóbbi egy passzív hűtéses külső háznál pedig nem éppen a legjobb, pláne intenzívebb használat, illetve tartós terhelés esetében. Ezért is szokás elsődlegesen inkább 5400-as HDD-ket használni ilyen célra. A 3,5"-os típusoknál a működéshez pedig rendszerint eleve szükséges a 12 V-os külső tápegység, azok csak USB-ről táplálva nem fognak menni, pláne USB 2.0/3.0 alapon. Max. bizonyos esetekben esetleg az USB 3.1 Gen 2 és az USB 3.2 lehet ez alól kivétel. A Seagate korábban készített is az előbbi alapon ilyen 3,5"-os külső merevlemezt Innov8 néven. Viszont az eleve egy speciális megoldás, ami eddig széles körben még nem terjedt el.

    A 2,5"-os Maxtor M3 Portable sorozat egyébként nem rossz, sőt viszonylag jónak mondható. Itt a topikban is többen vettek már ilyeneket és többnyire pozitívak voltak a visszajelzések. Viszont ugyanakkor volt olyan is, akinek a 4 TB-os modellekkel gondja akadt (példa). De a linkelt eset alapján nyilván nem lehet általánosítani ezt az összesre vonatkozóan. Lehet csak az illető fogott ki gyári hibás példányokat, vagy a nem megfelelő használat miatt mentek tönkre. Valamint olyan is előfordulhat, amikor a szállításnál nem megfelelően csomagolják, illetve leejtik a belső / külső HDD-ket és amiatt már eleve hibásan kerülnek a vásárlóhoz. Erről pont nemrég volt szó bővebben egy másik topikban.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák