Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • King Unique

    titán

    válasz maxime #22777 üzenetére

    Az addig oké, hogy 1 TB-os kell, de amellett más dolgokat is el kellene dönteni, akkor lehet annak megfelelő külső merevlemezt ajánlani. De ha most nem akarsz ezzel bővebben foglalkozni, akkor megfelelhet a célra az említett Maxtor M3 Portable is. Meg ha csak 1 TB-os kell, akkor olyat manapság eleve inkább 2,5"-os fizikai méretben célszerűbb venni.

    A kompatibilitásnál a Linuxot nem feltétlen szokta minden gyártó feltüntetni a csomagoláson, meg a specifikációban, viszont az rendszerint nem jelenti azt, hogy azon rendszeren egyáltalán nem használható az adott külső merevlemez. Amelyiknél feltüntetik, ott minimális követelményként általában 2.4-es / 2.6-os kernelverzió van megadva (példa), ami a mai modern Linux rendszereknél nyilván nem téma.
    A kompatibilitásnál inkább olyan dolgokon szokott lenni a hangsúly, mint a gyári fájlrendszer, gyártó által mellékelt szoftverek, stb. Például a Maxtor M3 Portable gyárilag NTFS-re van formázva, ami nyilván a Windowson történő használatnak kedvez, ellenben az NTFS fájlrendszert általában a Linuxok is kezelik. Valamint szükség esetén átformázható Linuxon a külső merevlemez akár pl. Ext4-re is. Viszont ha vegyes, Windows & Linux használat lesz, akkor célszerűbb lehet inkább NTFS-re formázva hagyni. Aztán a Maxtor esetében a gyárilag mellékelt szoftverek eleve csak Windowson, illetve egy részük macOS-en is használható, ellenben Linuxon egyáltalán nem. Viszont az alapvető használathoz ezek nem is feltétlenül szükségesek. Továbbá Linuxon egyes USB-s tárolóeszközöknél, illetve az azokban lévő vezérlőknél bizonyos esetekben a SMART, hőmérséklet stb. adatok kiolvasása lehet problémás, amiről korábban készült egy blogbejegyzés szemléltetésképpen. Viszont ahogyan ott is látható, ez függhet a rendszer, illetve ott az egyes programok verziójától, valamint modernebb alapokon lehet javulás a támogatásnál.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák