Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Hi!King

    őstag

    válasz avl #93690 üzenetére

    Én a 60/40-et, vagy befektetési időtartamtól, életkortól, kockáztatási hajlandóságtól függően ettől eltérő arányt kétféle módon tudom értelmezni.

    Az egyik annyi, hogy a 60% részvénytől várod a hosszútávú növekedést, a 40% pedig ugyan jó esetben is csak az inflációt hozza, de szimplán a kisebb mozgásai miatt csökkenti az egész portfolió volatilátását, illetve ha szükséged van a pénzed egy részére válság idején, ehhez nyúlsz hozzá. Ez esetben inkább rövid kötvény túlsúlyos a 40%, hogy mennyire rövid az megintcsak változhat. Szerintem a vegyes lejáratú államkötvényvény ETF-ek 7-10 éves lejárata nem rossz választás ez esetben, de pl. FIRE esetében lehet hogy jobb ha ennél rövidebb, hiszen ez esetben válságban garantáltan hozzá fogsz nyúlni, ha nem a részvényeidből akarsz olcsón eladni.

    A másik, ami szerintem már elhangzott itt is, és én erősen vitatom, a közelmúlt is megmutatta, hogy necces, amely szerint a 40% kötvény nagyrészt hosszú államkötvény, 15-30 év átlagos lejárat, ez megint függ sokmindentől, hogy konkrétan mennyi. Lényeges, hogy ezek alacsony kockázati besorolású államkötvények legyenek (azokat tartó ETF), tehát amerikai vagy német, francia elsősorban. Nos, ekkor az az elmélet, hogy mikor jön a válság, a jegybankok kamatot vágnak, ezért a részvény láb esését jelentős részben ellensúlyozza a kötvény láb árfolyam növekedése. Nos, az elmúlt egy évben ez nem jött be, hiszen a részvénypiac és a kötvénypiac is esett, egy ilyen portfolió sokkal rosszabbul teljesített, mint az előbbi. Nyilván 2008-09-ben meg jobban.

    Az első változatra jó választás egyébként a fix kamatozású államkötvények, államkötvény ETF-ek helyett a változó kamatozású, pl. a PEMÁP, illetve a PMÁP, csak ott extra kockázatot jelent a forint árfolyam.

    Személy szerint én jelenleg a befektetéseim felét tartom részvény ETF-ben, a többi kb. fele-fele PMÁP és PEMÁP, illetve egy kevés eurózónás államkötvény ETF-em van.

Új hozzászólás Aktív témák