Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • micafighter

    nagyúr

    Teszteltem mostanában sok féle stabilizátort, gondoltam megosztom a tapasztalatokat. Első iterációban több oldal lett a stabilizátoronként pár soros vélemény/tapasztalat, úgyhogy igyekeztem ezt kicsit lerövidíteni.

    Előszóban megjegyezném, hogy minden stabilizátornál kiegyenesítettem a drótot (wire balance, kivéve az Owlstab v2-nél), illetve úgy vettem észre, hogy a drót alá helyezett szivacs minden esetben segít a drótzörgés megszűntetésében, így ezt is használtam, és ajánlom is használni. Próbáltam több féle szivacsot, jelenleg ez jött be a legjobban, ez kb 750 HUF kinából szállítással együtt, és nagyon sok stabiliátorhoz elég: https://vi.aliexpress.com/item/1005001829983926.html ebből használok 2mm vastagot, ami kicsit vastag, viszont eddigi tapasztalatom alapján eléggé rugalmas az anyag, hogy ne okozzon gondot.

    Stabilizátorok:

    Owlstab v2: keygemnél 20 EUR + szállítás + áfa különbözet egy 4x2u + 1 szett, 6.25 és 7u dróttal, vagy 26 EUR + szállítás + áfa különbözet egy 7x2u +1 szett 6.25 és 7u dróttal.

    - Gyárilag simán jár de zörög a drót. kenést igényel, amúgy jó

    Owlstab v3: nem vagyok megygyőződve, hogy ez eredeti Owlab cucc, mivel ha jól tudom, a hivatalos weboldaluk a qwertykeys, és ott csak a v2-őt árulják, máshol nem is láttam még infót a v3-as stabilizátorukról, csak 1-2 billentyűzetes webshopban, de szerintem ők is kínából rendelték, ahonnan én. Taobaon egy szett 13 USD + szállítás, és választani kell, hogy a 4x2U mellé 1x6.25U vagy 1x7U-t kérünk.

    - kenés nélkül is nagyon jó, simán jár és gyakorlatilag semmi drótzörgés, de a slider ház könnyen sérül drót ki-be helyezéskor, ezért nagyon figyelni kell összerakáskor/szétszedéskor.

    Gateron screw-in v2 nem átlátszó (POM, nylon?): egy 4x2u + 1 szett, 6.25 és 7u dróttal 22 EUR + szállítás+ áfa különbözet, vagy taobaorol 15 USD + szállítás. Kapható belőle fast travel verzió ami 4mm helyett 3.4mm-en jár.

    - kenés nélkül is nagyon jó: simán jár, szinte semmi drótzörgés.

    Gateron screw-in v2 PC átlátszó: 4x2u + 1 szett, 6.25 és 7u dróttal (ezen felül volt még a dobozban egy zacskó 4x2u és 1x6.25u drótokkal még pluszban) AliExpress YMDK storebol kb 6500 HUF szállítással együtt (https://a.aliexpress.com/_mKtivui), taobaoról 8.5 USD + szállítás.

    - gyárilag is nagyon simán jár, és minimális a drótzörgés. Ez minimális kenéssel teljesen elmúlik. Nagyon jó stabilizátor. A slider házba nagyon szorosan megy bele a drót, és szétszedéskor figyelni kell hogy szedi szét az ember, mert a drótot tartó karom könnyen elhajlik ha felfelé húznánk ki a drótot.

    Zeal: Zealtől nagyon drága rendelni a szállítási költség és áfa miatt, de azt hallottam, hogy a Gateron Ink az ugyanez, az pedig kapható EU-n belül pl keygemnél, 24,50 EUR + szállítás + áfa különbözet. Az eredeti Zeal sajnos a Zeal saját boltján kívül nem nagyon kapható. Én Zealtől vettem, szerintem ma is az egyik legjobb stabilizátor, de az ára miatt nem ajánlanám, főleg hogy a Gateron V2 csavaros stabilizátor EUban is sokkal könnyebben beszerezhető, és hasonlóan jó.

    - Kenés nélkül is nagyon jó, simán jár, minimális a drótzörgés ami minimális kenéssel teljesen elmúlik. Egyetlen hátránya az ára.

    Durock V2: keygemnél 22,5 EUR + szállítás+ áfa különbözet egy 4x2u + 1 szett, 6.25 és 7u dróttal

    - Gyárilag egész simán jár de eléggé zörög a drót. A drót mindenképp kenést igényel, amúgy megkenve jó

    Wuque Aurora V2: keygemnél 20 EUR + szállítás+ áfa különbözet egy 4x2u + 1 szett, 6.25 és 7u dróttal. Kínából 14 USD + szállítás.

    - gyárilag nagyon zörög a drót és sajnos nem jár simán akárhogy kened, nem ajánlom

    Staebies V2: keygemnél 24 EUR + szállítás+ áfa különbözet egy 4x2u + 1 szett, drótbol kapsz 7u és 6.25u-t is. Batchekben gyártják, így sokszor out of stock.

    - a drótzörgés minimális még kenés nélkül is, de kenést igényel hogy simán járjon. Sajnos megkenve sem jár teljesen simán, ezért nem ajánlom

    TX V3: keygemnél 20 EUR + szállítás+ áfa különbözet egy 4x2u + 1 szett, drótbol figyelni kell, hogy mit ír a webshop, mert van olyan szett, ahol csak 6.25u vagy csak 7u drót van benne, de van olyan szett is, ahol mindkettőt kapsz.

    - gyárilag is minimális a drótzörgés, de kis kenést igényel hogy simán járjon, amúgy jó

    TX AP: keygemnél 22 EUR + szállítás+ áfa különbözet egy 4x2u + 1 szett, drótbol kapsz 7u és 6.25u-t is.

    - drótzörgés minimális kenés nélkül is, de kenést igényel hogy simán járjon, és még úgy se jár teljesen simán, nem ajánlom

    Gateron clip-in: taobaoról kb 7 USD + szállítás egy 4x2u + 1x7u szett. Gateron saját oldaláról is lehet rendelni, de onnan sok a szállítás. Máshol nem nagyon láttam.

    - gyárilag kent a slider belseje (drót vége), karmos lábak. Halk buildhez kiváló, amúgy klippelni kell a karmokat ha keményebb bottom-outot akarsz. Nagyon simán jár a slider kenés nélkül is, azonban klippelés után is a bottom-out valamiért kicsit "rugalmas" marad, szerintem a slider belsejének a kialakításából eredően. A TX clip-in ékekkel nem teljesen kompatibilis, nagyon lazák benne.

    Minőségibb Cherry clip-in: kapható sok helyen, EU-n belül legjobb áron 2U-t lehet venni darabra 42keebstől, 1 EUR darabja. Taobaorol lehet hozzá venni 6.25 vagy 7u drótot kb 0,5 USD-ért (kapható még pl US-ben CannonKeysnél is drót egész jó áron, de mire ideér sok lesz szállítással és áfával, illetve kapható még pl KeebCatsnél, de azok kicsit drágák, viszont KeebCats árul 3U és 6U drótot is, amit elég kevés helyről lehet beszerezni). Stabilizátor szettet legjobb áron Taobaorol lehet venni, 5,5 USD + szállítás, vagy pl AliExpressről KPRepublic-tol, 3,5k - 5k HUF között egy 4x2u + 1x7u szett.

    - karmos lábak, ha keményebb bottom-outot akarsz, akkor klippelni érdemes a karmokat. Gyárilag eléggé zörög a drót és nem jár teljesen simán, így kenést igényel a drót és a slider is, viszont megfelelő kenés után teljesen jó lesz a stabilizátor, és ez az egyik legolcsóbb stabilizátor, ami kapható (olcsóbbra jön ki /db az Akko illetve a gagyibb Cherry clip-inek).

    Gagyibb Cherry clip-in: AliExpress random storebol 3k HUF szállítással, áfával egy 7x2u + 1x7u szett.

    - csak ránézésre volt gagyi, egyébként egészen használható. Sajnos nem olyan stabil a nyákban mint a többi stabilizátor, és nem kompatibilis a TX clip-in ékekkel. Gyárilag eléggé zörög a drót viszont egészen simán jár. Kenéssel a drótzörgés elmúlik, de kenve se fog teljesen simán járni. Kb mint a Staebies, csak annál jóval olcsóbb.

    Gagyibb Cherry clip-in átlátszó: 4.5 USD + szállítás taobaoról egy 7x2u + 1x7u szett, kapunk hozzá 6.25u drótot is.

    - nagyon hasonló a nem átlátszó gagyibb Cherry clip-inhez: csak ránézésre volt gagyi, egyébként egészen használható. Sajnos nem olyan stabil a nyákban mint a többi stabilizátor, és nem kompatibilis a TX clip-in ékekkel. Gyárilag eléggé zörög a drót viszont egészen simán jár. Kenéssel a drótzörgés elmúlik, és összességében egy egész használható stabilizátort kapunk.

    Akko screw-in: legolcsóbb taobaorol, 9 USD + szállítás egy 9x2u + 1x6.25u + 1x7u, tehát ha szükség van ennyi stabilizátorra, akkor ez az egyik legjobb árú.

    - gyárilag összeszerelve jönnek, ettől függetlenül a drót nem túl egyenes. Gyárilag viszonylag simán jár de elég nagy a drótzörgés. Megkenve teljesen használható.

    Glorious V2: itthon beszerezhető, merlinhardvertől 4500 HUF + 1500 HUF szállítás.

    - nem rossz, gyárilag elég sok a drótzörgés, de könnyen orvosolható: sokat segít egy 2mm-es szivacs a drót alatt, de azért érdemes kenni is. Egészen simán jár gyárilag is, viszont megkenve is érezni minimális ellenállást, még olajjal kenve is, de teljesen használható. Összességében nem rossz.

    Összefoglalva a fentebbieket és az árakat is figyelembe véve, én ezeket ajánlanám:

    - Gateron screw-in v2 átlátszó és nem átlátszó verziója is nagyon jó, de az átlátszó jóval olcsóbb. Ez kb 6500 HUF aliexpressről, áfával, szállítással együtt (taobaorol olcsóbban is beszerezhető). A lentebbieket csak akkor ajánlanám, ha ennél jóval olcsóbban be tudjuk őket szerezni.

    - Gateron clip-in: silent buildhez

    - Minőségibb Cherry clip-in: ha már van kenőanyagod hozzá akkor jó vétel, mert mindenképp igényli a kenést, de utána teljesen jó.

    Akko screw-in: ha be tudjuk szerezni kínából jó áron, akkor teljesen jó.

    A többi:

    Glorious V2: teljesen jó de hasonló áron a Gateron V2 screw-in átlátszó beszerezhető, ami
    kicsivel jobb nála

    Durock v2, Owlstab v2, Owlsab v3, Zeal, TX v3: Jók de drágák, Gateron V2 hasonló vagy olcsóbb áron beszerezhető, clip-inek és Akko pedig olcsóbb

    TX AP, Staebies V2, Wuque Aurora V2: kerülném ezeket

Új hozzászólás Aktív témák