Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • xmad

    őstag

    válasz kerelo #29219 üzenetére

    nagyon jól tudom hogy a K jelzésü sandy-t lehet tuningolni.. ennyire ne nézz már amatörnek

    Idézek:

    "A PWM szabályzó működéséből adódóan a terhelés csökkenésekor rövid időre (ms-ban mérhető) fellép egy jelentős feszültségugrás (impulzus)mivel a terhelés csökkenésekor igen rövid DE IDŐBE TELIK mire az áramkör lecsökkenti a hosszabb szélességű impulzusokat, valamint (ez nagyobb jelentőségű)a feltöltött elkó fesze a jelentősen kisebb terhelés hatására megemelkedik(mint ahogyan minden feszültségforrás feszültsége emelkedik terhelés csökkenésekor) és BIZONY IDŐ SZÜKSÉGES, hogy kisüljön kisebb feszültségre. Ami egy kicsit a szükséges alá is esik, és itt létrejön egy fokozatosan csökkenő amplitúdójú hullámzás."

    Továbbá: "Ennek a feszültségugrásnak a mértéke erősen PWM típus ill. alaplapfüggő akár több tized voltot is elérhet kedvezőtlen esetben.(Quad processzornál 1.4 V load beállított fesz. Mellet 1.7v os impulzust is sikerült mérni gyengébb lapnál, saját mérés)"

    Továbbá: "A terhelés megszűnésekor illetve csökkenésekor ez a feszültségcsúcs jelentősen túllépi mind a specifikációt mind az általunk még biztonságosnak tartott értéket.
    Ilyenkor fordulhat elő, azaz eset, hogy (az user TUDTA nélkül jelentős túlfeszt. kap a proci ) és látszólag értehetetlen módon bekövetkezik egy rejtélyes procihalál vagy degradáció."

    A feszültségtüskék csökkentésére viszont van megoldás.
    Idézem: "Természetesen a gyártók is léptek ezen jelenségek kiküszöbölésére. Egyik és legjobb eredményekkel kecsegtető megoldás a minél többfázisú PWM áramkörök alkalmazása.
    Ezek az áramkörök amellett, hogy nagyobb terhelést képesek elviselni jelentősen csökkentik a kiugró feszültséghullámzásokat. De sajnos csak csökkenteni lehet teljes mértékben kiküszöbölni nem."

    Na és itt volt leírva a lényeg. Tehát ahhoz, hogy egy procit fesz emeléssel a legbiztonságosabban tuningolhassunk, minél többfázisú és JÓ MINŐSÉGŰ PWM áramkörök kellenek. A legtöbb (hangsúlyozom, LEGTÖBB, nem mindegyik) aránylag új atx alaplapon minimum 4 fázisú, de inkább több és aránylag jó minőségű PWM áramkör van. Tuninglapoknál meg általában 6-8 fázisú, és nagyon jó minőségű PWM áramkör található.
    Viszont a mATX alaplapok többségén (eltekintve 1-2 tuningbarát, de pont ezért drága laptól) sima 2, vagy 4 fázisú PWM áramkör található, csak sajnos általában helyhiány miatt gyengébb minőségűek. Szóval feszültség emeléses tuningra nem igazán alkalmasak.

Új hozzászólás Aktív témák