Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Mauzes

    őstag

    Üdv!

    Mostanában akarom cserélni a rendszerem, ebben szeretnék tanácsot kérni.
    Már majdnem 3 éve van meg az A64 3000+ / 1 GB DDR400 / 6600GT alapú számítógépem, ami lassan megérett a cserére (április-májusig meg kellene lennie). Akkor ez egy fasza, de nem felsőkategóriás rendszer volt, kb. legjobb ár/érték, amit megengedhettem magamnak. Akkor azt mondták, Athlon-t vegyek, az a jövő meg a 939-es lapok, persze tudtam azért, hogy 2 év múlva már a teljes rendszert kell majd cserélni, ez így is lett mára.

    Szóval a lényeg, hogy hosszabb távra tervezek, de nem végzek a gépen munkát, és nem használok professzionális alkalmazásokat, ezért fontos a költséghatékonyság is. Főleg netezésre, filmnézésre és tanulásra használom a gépet, munkaigényesebb dolgok közül a tömörítés/konvertálás (zene, videókameráról, ilyenek), néha játék, HD-videózás és egyéb apróságok játszanak szerepet. A lényeg, hogy a rendszer gyorsan, simán fusson, csak úgy általában.
    Úgy gondolom, hogy eleinte elég nagy ugrást jelent majd bármelyik új proci, ezért tuningot csak akkor tervezek, ha már kevésnek érzem, de azért valami átlagos árú, tuningolható lapot, 2 GB jó minőségű DDR2-800-as memóriát és egy 9600GT-t tervezek mellé.
    Ami még szempont, az a halkság, ezért több mint valószínű, hogy egy fasza hűtőt be kell majd szereznem.
    Amit eddig nézegettem:

    Intel Pentium Dual-Core E2200 2,2 GHz: 11*200-on jár, magas szorzója és alacsony fsb-je miatt elég könnyen tuningolható, valószínűleg a legtöbb darab stabilan járatható 3 GHz felett, emellett legnagyobb előnye az igencsak alacsony ára, 17k-ért beszerezhető (ha az ár a fő szempont, akkor szerintem egyértelmű best-buy). Viszont összevető grafikonokat még nem láttam, melyben ezt a lentebbiekkel összehasonlítanák.

    Core 2 Duo E6550 2,33 GHz: 32-33k körül van az ára, nagyjából annyival olcsóbb az E8200-től, amennyivel lassabb is (átlagosan kb. 20 %), tuningolhatóságáról nem tudok sokat, a 333-as fsb miatt viszont kell hozzá egy húzható memória. Szerintem akkor lehet alternatíva, ha ennyit enged a keret, de akkor már feleennyiért az E2200 talán jobb vétel.

    Core 2 Duo E8200 2,66 GHz: a legújabb, nagyon jó fogyasztással, alapon is magas órajellel, úgy néz ki, nagyon jól tuningolható (akár 4 GHz), de a magas, 333-as fsb miatt ehhez is drágább memória szükséges. Ára mondjuk picit magas, 40k körül mérik.

    Core 2 Quad Q6600 2,4 GHz: alapórajelen teljesítményben egyértelműen a legjobb, csak játékokban veri a magasabb órajelű E8200, viszont a legdrágább is, 45k nagyjából az ára. A G0 steppinges fogyasztása abszolút elfogadható (Honnan tudom vásárláskor, hogy milyen steppinges procit veszek? Ez mindegyikre vonatkozik...), és valószínűleg simán húzható 3 GHz fölé. Állandó kérdés, hogy kell-e a több mag drágábban, vagy a magasabb órajel a fontosabb, és mi lesz a jövőben, hát ezt magam sem tudom.

    AMD Phenom 9500 2,2 GHz: 36k-s négymagosként igencsak vonzó, alap órajelen (játékon kívül) kb. mindenben jobb teljesítményű, mint az E8200, bár valószínűleg kevésbé tuningolható, és kétségkívül ez fogyaszt a legtöbbet.

    Kissé hosszú volt a leírásom, de legalább magamnak is összefoglaltam valamennyire a helyzetet. Ehhez várok véleményeket, tanácsot, javítást és bármit, ami hozzá tartozhat a dologhoz.

    Előre is köszi!

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák