Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz Orgi #85920 üzenetére

    De, erre a megjelölt USB portra gondoltam.

    Abból indulok ki, hogy az alaplapom csak áramot kapott a táptól, se RAM, se CPU, se VGA, se semmi - pucéron az asztalra kitettem, táp mellette, ráköt (24 tűset és a 4-tűset is!) - és még a bekapcsológomb tüskéit sem kellett rövidre zárnom egy pillanatra (amit a gomb tenne meg normál esetben), semmi...

    A hátlapon a fémre van gravírozva nálam ha jól emlékszem, hogy a két BIOS-Flash kapcsoló melletti USB port közül melyik, ami ilyen headless módban alkalmas a BIOS frissítésre. Abba dugtam és arra gondoltam, szóval ez nálam egy jelölt port (nem néztem, megy-e vajon másik USB portban, akár a felette lévőben, akár tökmásikban).

    Valszeg számít, melyikbe dugjuk és csak 1-ben mehet, mert az alaplaptól független kis áramkör olvassa és flash-eli be a BIOS.ROM fájlt a FAT32-es USB stick-ről és ezt nem hinném, hogy az összes USB porthoz "odadrótozták" volna - de lehet tévedek, nem vagyok nagy szakija az alaplapgyártásnak.

    Mindenesetre ezt már 20 éve feltalálhatták volna, nem csak mostanság 1-2 gyártó .. :)

    Ami viszont zavar a lapban, hogy ha már ezt rátették, a BIOS Flashback-es mikrokapcsolóval együtt, egy BIOS reset (clear) kapcsoló is mehetett volna mellé :) vagy ugyanezt ha több ideig nyomom mondjuk, mint 10mp, akkor törli a meglévő BIOS beállításokat és gyári alapra áll vissza. Például ha túl alacsony időzítést adok RAM-oknak, tuningolok, akármi, és nem indul be a rendszer. Ehelyett most oldallap le, BIOS Clear jumper megkeres, csavarhúzó vég hozzáérint kicsit, oldallap vissza, ahh. Macera :)

    POKE 16017,44 ..... SYS 2077

Új hozzászólás Aktív témák