Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • FatCutter

    kezdő

    Kénytelen leszek írni a jelenlegi HT/SMT képes processzorokról némi gondolatébresztőt.

    Azt ugye mindenki tudja, hogy vannak a 2/4/6/8/12 ...stb magos procik. Ezek jó része rendelkezik HT(intel)/SMT(amd) MÁSODLAGOS utasításvégrehajtó (/feldolgozó) szálakkal.
    Amennyiben ezek ki vannak kapcsolva (HT/SMT off), akkor az adott processor core öszes funkciója (resources) 1 végrehajtószálat fog kiszolgálni és így érhető el a legnagyobb thread/core teljesítmény. Minél több van, annál jobb. Tök mindegy, hogy mit vagy miket futtatsz.
    DE! Ha létezik olyan alkalmazás, ami képes a párhuzamos utasítás végrehajtásra (well optimized) akkor a HT/SMT szépen besegít, ugyanis az utasítás cache-ben tök ugyanaz van az adott core mindkét szálára ergo az utasítás előrejelzés és az utasítás cache feltöltése "szinte" nem rabol időt, csak az adat cache-t kell feltölteni, ez pedig az előzővel ellentétben kevesebb időt vesz igénybe.
    Tehát a HT/SMT ilyen esetekben tényleg jól be bír segíteni. Ilyen esetekben a thread/another proc thread teljesítményben a proc core órajel lesz a leginkább meghatározó.
    Ebben még az Intel jobb az AMD-nél, még ha azt is figyelembe veszem, hogy az AMD SMT megvalósítása hatékonyabb, mint az Intel féle HT. (Egyébként a kettő alapvetően tök ugyanaz a filozófia).

    Amit még nagyon fontos figyelembe venni! : a "host operating system" - azaz Win/Linux - alapvetó szükséglete. Mindkettő alapvetően a processor core 0 1. végrehajtószálát veszi igénybe! Kell neki az erőforrás és a RAM is, hogy képes legyen az alkalmazásaid futtatására. És még a háttérben futó/egyéb alkalmazások is zabálnak. Ezeket is be kell számolni.
    Ha az Alt-Tab manővered kék/fekete halállal jutalmaz --- akkor megölted az oprencert, mert elvetted az életét a sz.a.rod miatt.

    folyt köv. - if needed

Új hozzászólás Aktív témák