Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • gaborka8x8

    aktív tag

    Mint megrögzött audiophile és ortodox Hi-Fi-s tartózkodóan viszonyulok az equalizer (Osztott sávú hangszínszabályozó, merthogy van magyar neve is.) használatához, azaz, azt tartom, alapból legyen az a hangmérnökök játéka, és ne a zenehallgatóé, mert még a legjobb analóg equalizerek is többet rontanak nem értő kezekben* a hangzáson, mint amennyit javítanak.
    És a hifista is max. kísérletezgetésképen játszódjék ilyesmivel. Amikor pedig visszavált "zenehallgató üzemmódra", akkor hagyja a hifista homokozójában ezt a "lapátkáját".

    De ezt a fórumot olvasgatva látom, hogy itt sokan szeretik az osztott sávú hangszínszabályozás szoftveres változatát használni. És ha már szeretik, akkor engedjenek meg nekem egy kéretlen jó tanácsot, miszerint, ha már mindenáron bele akarnak nyúlni a felvétel hangzásába, és saját szájízük szerint akarják azt átfesteni, akkor legalább ne a hangkártyák általában igen primitív szoftveres eq-ét használják, hanem valami -ha nem is teljesen professzionális, de komolyabb- hangszerkesztő program terc osztású equalizerét.
    Ezekkel is akkor érünk el jobb eredményt, ha nem a lejátszásba nyúlunk velük bele, hanem a felvételt szerkesztjük velük az általunk elképzelt hangszínre, és az így szerkesztett felvételt a lejátszáskor már a lehető legkisebb mértékű szoftveres beavatkozásnak vetjük alá.

    *: Természetesen tisztában vagyok vele, mindenki azt hiszi, nála értő kezekben van egy ilyen jószág, de a személyes tapasztalataim mást mutatnak.

    "A zene nem azért van, hogy ne legyen csend! " (Pernye András)

Új hozzászólás Aktív témák