Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #40935168

    törölt tag

    válasz imyourfriend #11035 üzenetére

    Ezek szerintem kamuk. Túlzás nélkül. Vagy nagy baki a képek feliratozásában.

    Én az 1.4D kivételével mindhárom 50-es Nikkort próbáltam (saját volt mind) és az eredmény pont fordított, még demóztam is egy szintén Nikonos fotós srácnak egy számítógép LED-en az ő 1.8D-je és az 1.4G közti "gömb-különbséget". Inkább a photozone-nak higyj szerintem, de leginkább a saját szemednek. Nagyot dob ezeken a gömbökön mindkét G, a D-khez képest. :K

    1.4G -> 9 lamella, kerekítettek. Tökéletes gömbök.
    1.8G - 7 lamella, kerekítettek. Szinte tökéletes gömbök, igazából sokat belekötni nem szoktak ebbe sem.
    1.8D -> 7 lamella, nem kerekítettek.
    1.4D -> 7 lamella, nem kerekítettek.
    Zeiss Planar ... f/1.4 ZF -> 9 lamella, nem kerekített.
    Sigma 50 1.4 EX -> 9 lamella, kerekített.

    A gömbök külsejének formáját a lamellák száma és azok lekerekített design-ja alkotja, különben tágon még elmegy úgy-ahogy a legtöbb 50-es, de rekeszelve jönnek a "stopptáblák" a nem kerekített modelleknél.. a bokeh-ból ki lehet szúrni, mivel lőtték a képet, ha van mögötte pár fénygömb mondjuk :D .. csak megszámolod az egyenes oldalait az alakzatnak (ami nem gömb) és a lamellaszám már utalhat arra, milyen üveg volt. Vagy az, ha abszolút tökéletes kör minden, mert akkor komolyabb üveg lehet, vagy legalábbis modernebb féle.

    A gömbök - legyenek inkább karikák - belseje pedig akkor jó, ha totál homogén. Ez viszont csak akkor valósul meg, ha lehetőleg minél kevesebb aszférikus lencsetagot tartalmaz, ami nem épp a mai obik sajátossága - emiatt aztán nem is túlzottan krémgépek a mai rövidebb üvegek (mondjuk 100 mm-ig FX-en nézve), cserébe karcolnak észnélkül és pár modellnek a CA-ja is a béka segge alatt. A bokeh-ban meg megy a hagyma effekt a körök belsejében.. és hasonlók.

    Photozone, ott nézz bokeh-t, ha már érdekel. Ők szerintem hitelesek, legalábbis nem nagyon láttam még hibázni őket, amit eddig mondtak, az úgy is volt, fotós "kollégáknál" is, havernál is, nálam is. Ők - még - nincsenek is úgy túlsztárolva, mint a DPReview vagy a DxO, így azt sem gondolom, hogy kenné őket valaki 1-1 jobbféle teszt érdekében. Nem elvakultság, csak szerintem szimplán jók és kész.

Új hozzászólás Aktív témák