Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • MaCS_70

    Topikgazda

    válasz viktor1001 #37122 üzenetére

    Nem csavart érpárt használni hálózatra szerencsejáték.

    Anno, kb. 20 éve, amikor sok helyen leváltották az 50 ohmos koax ethernetet, jellemző volt a helyettesítő megoldások használata, lásd riasztókábel, telefonkábel. Ezek közös tulajdonsága, hogy ha megvan a galvanikus összeköttetés, úgy tudnak tenni, mintha működnének -- csakhogy akkora a zavarérzékenységük, hogy a legritkább esetben sem megbízhatóak.

    Érdekes példa volt erre az a lakásiroda, ahol jónak látszott a helyzet, a kapcsolat minőségéről senkinek nem volt fogalma, de a pár kB-os Word-fájlok elközlekedtek rajta. Aztán pár hónap múlva megbetegedett a szomszéd, és ezzel el is hasalt a teljes hálózat, percekre leszakadtak a gépek a kiváló SMC Barricare-ről. Történt ugyanis, hogy munkaidőben, amikor az iroda használta a hálózatot, a szomszéd is dolgozott, nem volt otthon, nem használt elektromos berendezéseket, betegen viszont otthon maradt, bekapcsolta a vízforralót, a tévét, az akármit (nyilván olyan helyen, ahonnan kedvezőek voltak a körülmények a zavarásnak), és ez pont elég volt arra, hogy annyi zavart keltsen, amit a nem csavart erek már nem viseltek el.
    Jött a hétvége, a fickó meggyógyult, hétfőn megint a hálózat. Aztán pár nap után végleg teljesen esetlegessé vált a hálózat, pedig a csatlakozások rendben voltak. Na, ekkor lett lecserélve minden (kényszerűen kábelcsatornában) UTP-re, és onnantól minden rendben ment.

    A dolog érdekessége ugye az, hogy a modemig a sima telefonvonalon a sima kéteres rézkábelen futott a net (szerintem még betárcsázós), és az nem szaggatott, de a zavarmentesített (csavart) érpárra tervezett ethernet már nem bírt ezzel megbirkózni.

    Úgyhogy ha megbízható hálózatot akarsz, akkor olyan fizikai közeget kell használnod, amire az tervezve van. A villanydrót ugye egy nagy zavarhalmaz, a powerline mégis kihámozza belőle a jelet.

    MaCS

    Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

Új hozzászólás Aktív témák