Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • c41r0^

    őstag

    lenne nekem is egy kérdésem, annyira nem RAIDhez, de érinti

    van egy low-end (ugyanolyan, 2db. 200GB-os Seagate 7200.9-es IDE vinyó, még soft-raidet sem támogató alaplapi vezérlő...) szerver, amiben van 2 vinyó, erre felment anno egy Win2K Server, a lemezek dinamikus kötetté lettek konvertálva és 2 RAID1 tömb (pontosabban Windows-féle partíció tükrözés) lett létrehozva rajta Windowsos RAID segítségével.

    Igen ám, csak hogy mindez a gyári CDről telepítés után történt (az pedig integrált SP2es volt), az SP4 csak utána lett feltelepítve rá, így 128GB-ot lát a vinyóból, ezen van a 2 tömb. A maradék hely partícionálatlan a lemezkezelőben mind2 vinyón, de legalább látszik (ugye a 48 bites LBA címzés tehát aktív az SP4 után, de ezt a registryben is ellenőriztem, meg ez alapján is :KB305098).

    És itt jön a bug, vagy nem tudom minek titulálni: hiába partícionálom meg a maradék lemezterületet is, látszólag még meg is formázza őket, de sajnos utána ha a 128GB felett létrehozott partíciók tulajdonságait nézem, az formázás után is RAW lemeznek látszik/marad.

    Mit lehetne tenni, hogy a maradék kb. 60 GBot is fel tudjam használni (ha sikerülne, azt is egy RAID1 tömbbé szervezném...)?

    Első lépésben PM-re gondoltam, hogy kiterjesztem a második tömböt a max. méretre, de 1.:nem vagyok benne biztos, hogy a PM meg tudja csinálni, 2.: mi van, ha a rendszerszintű bug miatt még az az adatterületem is elvész, amit ki szeretnék terjeszteni...tudom, előtte archiváljak le mindent és utána próbálkozzak, de akkor már 1szerűbb lenne learchiválni mindent, utána törölni a partíciót, majd kiterjeszteni max. méretre, és visszamásolni minden adatot. A baj csak ott van, hogy 8-17-ig ezt a partíciót használják munkanapokon fájlszerver célra, valamint rengeteg megosztási szabály van, amit kézzel újra kéne konfigolni, valamint időm sincs erre...

    Vhogy azt kéne megoldani, hogy a hüJe Win2K lássa a megformázott, 128GB feletti területet is, ne RAW-nak érzékelje...

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák