- Computex 2024: perifériák az ASUS ROG fémjelzésével
- Computex 2024: az ASUS nem viccel, ha felsőkategóriás billentyűzetről van szó
- Computex 2024: ProArt notebookok és tabletek
- Továbbra is Dél-Korea uralja a tévékbe szánt OLED kijelzők piacát
- Computex 2024: Wi-Fi 7 mesh router az Acer receptje alapján
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Elkészült Oroszország első litográfiai berendezése
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Steam Deck
- Itt az első olyan, MI-re kiélezett laptop, ami ellenáll a környezeti hatásoknak
- Hobby elektronika
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Samsung QN800D: Neo QLED 8K tévét teszteltünk
Hirdetés
-
Ezeket a telefonokat mutatják be az idei nyár folyamán
ma Honor, Samsung és Motorola gépek biztosan érkeznek, hogy ősszel megpróbálják letarolni a piacot a saját kategóriájukban.
-
Like a Dragon: Yakuza - Élőszereplős sorozat jön Amazonra
gp A premierre nem is kell sokat várni, már ősszel láthatjuk a végeredményt.
-
Felfordul a windowsos piac: az Arm megszerezné a PC-s piac 50 százalékát
it Az Arm arra készül, hogy a windowsos piac átalakulása közben 5 éven belül megszerzi a PC-s piac 50 százalékát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Digitalpimp
senior tag
12 L-es malteros vödör [link] párszáz forintért legolcsóbb. Vagy büfésektől pizzériáktól gyorséttermektől elkunyizod az 5 L-es nagykiszerelésű mustáros-kecsapos-majonézes bödönöket. Nekik úgyis szemét.
energy4ever 6602: Ha szép piros szedheted.
[ Szerkesztve ]
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
energy4ever
addikt
válasz Digitalpimp #6604 üzenetére
3 nap alatt pirosodott be igy teljesen ahogy a kepen van. Hulye kerdes, de belul meg nem zold?
-
Digitalpimp
senior tag
válasz energy4ever #6605 üzenetére
Nem kéne neki. Viszont pár napot még rajta hagyhatod, utána mehet a kajába vagy cérnára.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
Digitalpimp
senior tag
válasz Elemental #6608 üzenetére
Szép kis bokor! Hol vetted, Tesco, Lidl?
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
Elemental
addikt
válasz Digitalpimp #6609 üzenetére
Piacon egy palántaárus komától.
-
zsiga68
senior tag
válasz Digitalpimp #6609 üzenetére
Ilyet a lidlben lehet kapni rendszeressen. Én is ott vettem. Éretlenül lila, aztán pirosodik be.Ilyen pici növény marad mint a képen. Viszont áttelel egy konyhaablakban is.Persze a belső oldalon..
[ Szerkesztve ]
-
zsiga68
senior tag
Remélem finom lesz
[ Szerkesztve ]
-
Exian
őstag
Bár nem éppen most aktuális ez a téma, de most jutott eszembe:
Hallottam egy olyat, hogy a magok elültetése előtt célszerű berakni a fagyasztóba a magokat, és utána ültetni. Mert hogy állítólag ettől úgy érzékelik, hogy "megtörtént a tél", aztán amikor felmelegednek, jobban és nagyobb számban indulnak be.
Mivel alapvetően (én legalábbis) szobahőmérsékleten tárolom a magokat télen is, de a természetben ugye elvileg a magok átélik a telet normál, természetes módon, így akár még lehet is benne valami.
Próbálta már valaki ezt a trükköt? Mennyi időre kell berakni és vajon a -18 fok nem nyírja ki őket?
-
lev258
veterán
Nem tudom, hogy konkrétan a chilik jellemző termőhelyein szokott-e lenni téli fagy.
Egyéb magoknál itt-ott valóban javasolnak ilyen fagyasztásos módszert, de előtte érdemes kellően kiszárítani őket. Én biztos nem fogom kipróbálni.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
Exian
őstag
Jah a sok éves átlag nekem is ez, hogy a normális, egészséges magok mindig kikeltek. Most ezt csak úgy kíváncsiságból kérdeztem Ezek szerint kár ezzel szórakozni. Pláne most, hogy elvileg jövőre olyan helyen tudok palántázni, ahol masszívan meleg van és a páratartalom is megfelelő.
[ Szerkesztve ]
-
Elemental
addikt
Nekem a habi túl erős. Pacaloztunk a hétvégén, habi volt az erős papi, egy kis vékony szeletet tettem bele a tányérba, de sok volt. Másodikba nem tettem, hogy érezzem mit is eszek. A harmadikba megint egy szelet habi Azt, hogy túl erős úgy értem, hogy egy kajáláshoz kell magamnak (a családban csak én szeretem az erőset) kb 2-3 szelet habi, a maradék meg csak ott fonnnyadozik. Az a lila, amit fentebb írtam mindig elfogy.
-
wierra
senior tag
válasz Elemental #6618 üzenetére
A habanero erősen gyűmölcsös jellege miatt egyébként sem jó -szerintem- magyaros ételekbe. Habaneroból vagy valamilyen gyümölcsös vonalú szósznak a legjobb vagy szárítva és porrá törve a leghasználhatóbb.
Jövőre próbáld ki a garden salsa-t. Hasonló a mi hegyeserősünkhöz, csak valahogy teljesen máshogy csíp; szépen bemelegítí az arcot, nem "torokra megy" mint a ződpaprikánk.
"In fact, success represents 1 percent of your work which results only from the 99 percent that is called failure. Success can be achieved only through repeated failure and introspection.” – Soichiro Honda
-
energy4ever
addikt
válasz Digitalpimp #6606 üzenetére
Na levagtam tegnap az elso Thai Dragon Chilli-met...
Megis csinaltam a Chilli szoszt(igen, egy szem paprikabol turelmetlen vagyok, na... )Hatha erdekel valakit:
-1db Thai Dragon Chilli (apritva, zoldje nelkul, kimagozva)
-2 girizd fokhagyma (preselve fokhagyma nyomoval)
-Nagy evokanal vaj
Ezeket felraktam kis langon, ameddig ossze nem estek szinte teljesen omlossa.
Majd hozzaadtam:
-egy csapott kiskanal petrezsejem
-1/2-ed kiskanal orolt bors
-1/3-ad kiskanal so
-fel citrom(a legkisebbet vettem meg a boltbol)
-2db paradicsom (felvagva, kemeny kozepet kivagva)
Addig foztem tovabb, hogy puha legyen a paradicsom, majd levettem, picit hagytam hullni. Atontottem turmix gepbe, osszeturmixoltam az egeszet, majd vissza a labasba, es elfoztem a levet jo surure.Ha uvegbe rakom, majd fagyasztoba meddig allhat el?
Ha lefagyasztom, majd kiolvasztom, hozzarakok megegy apritott Chilli-t, majd ujraforralom, es visszafagyasztom az mennyire tesz neki jot? Azt leszamitva hogy dupla olyan csipos lesz...[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz energy4ever #6621 üzenetére
A visszafagyasztás eleve nem nyerő dolog, én hanyagolnám. Inkább főzd ki az üveget, amibe kerül és reménykedj, hogy bírja (esetleg hűtőbe beteheted).
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
zsiga68
senior tag
válasz energy4ever #6621 üzenetére
Biztos érdekes íze lehet. Bár annyi mindent adtál hozzá hogy elvész a paprika íze. Fagyasztani én sem javaslom.
[ Szerkesztve ]
-
Digitalpimp
senior tag
Paprika mag fagyasztásról még nem hallottam, max azok akik nagyban forgalmaznak-tárolnak szokták hűtőben tárolni adott hőmérsékleten és páratartalmon, hogy minél tovább életképes maradjon. Mivel a paprika magja a természetes élőhelyén esetleg hűvös közegbe lehet, csak a sima hűtés jöhet szóba. Az eper magját szokás pár hétre lehűteni, utána jobban kel. Viszont nekem az is kikelt simán hűtés nélkül, lehet, hogy előhűtött volt.
energy4ever 6621: A visszaolvasztást és újrafagyasztást én sem ajánlom, esetleg a paprikákat célszerű mélyhűteni ha egyszerre kevés van, aztán feldolgozni ha több összejött. A szószod szerintem pár hétig eláll a hűtőben, ha odafigyelsz és mindig tiszta kanállal nyúlsz bele. Aztán a következő adagot célszerű kifőzött üvegbe rakni, dunsztolni, esetleg egy késhegynyi benzoát bele. Úgy tuti eláll.
[ Szerkesztve ]
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Digitalpimp #6625 üzenetére
Az első általam készített és félig elfogyasztott szószomat megtaláltam a hűtő egyébként nem bolygatott sarkában, 2 év után. Tökéletes állapotban volt, megettem a maradékot is.
Semmi mesterséges nem volt benne, csak édes paprika, csilik, menta, citromfű, köri, oregánó, só. Összeturmixoltam a paprikákat, kicsit egybefőztem a fűszerekkel és ment az üvegbe. Még azzal se foglalkoztam, hogy kifőzzem az üveget külön.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
zsiga68
senior tag
válasz energy4ever #6621 üzenetére
Most látom hogy kimagoztad a csilit. Szerintem nem jó a magokat kihagyni mert azoktól lesz erős. Ha kihagyod gyengébb lesz..
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Digitalpimp
senior tag
válasz CPT.Pirk #6626 üzenetére
A sima sós nyers darálékom 2015-ös, de még mindig ehető. Tiszta Jolokia, nem fogom kidobni. A magokat célszerű benne hagyni, mert olajos, max ha zavar a végén leszűröd. Mondjuk nekem a kelyhes turmix teljesen szétviszi, a botmixer nem annyira.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
TeeJay
félisten
válasz zsiga68 #6634 üzenetére
Az én Red Morugám még jobb
Tegnap ettem egy fél paprikát hát másnap reggel mint a huzat úgy kikormolta még a kipufogót is. Brutál jó erős nagyon finom, jövőhéten darálom le és megy üvegbe. Nagyon jó kis cucc lesz belőle igazi siratós + megfingatósMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
energy4ever
addikt
Letezik, hogy a thai dragon-bol nem mindegyik pirosodik be? A legelso paprika meg mindig zold, 1db mar egy hete bepirosodott, egy frissebb pedig mara lett piros, de az ami eloszor not ra, meg mindig zold...
Most varjak, mert piros lesz, vagy ne varjak, es jo mar, mert van ami piros lesz, van ami zold marad?
-
zsiga68
senior tag
Tavaly kaptam pár magot és ez lett belőle. Milyen paprika lehet ez?
-
rob2174
tag
válasz zsiga68 #6639 üzenetére
Az ablak túloldalán a szobában tervezem,meg remélem A tulipán chili és a Red habanero után a Carolina Reaper is beindul. Az magról lett ültetve a másik kettő palánta volt. A tulipán meg a habanero már szép nagy de még zöld terméseket hoz, a Kaszás az első bimbóknál tart... Van közte áruházi apró lila fajta az kitelelt simán. Keleti fekvés miatt csak délig sütő a nap öket sajnos.
[ Szerkesztve ]
-
energy4ever
addikt
válasz CPT.Pirk #6641 üzenetére
Ezis led, de nem natur feher. Kimondottan erre a celra: Noveny nevelo led lampa
-
fausto
addikt
Télen pont hogy kerülni kell a világosságot és a meleget? Mintha ezt olvastam volna, plusz nagyon ritkán kell locsolni, hogy ne induljon virágzásnak, növekedésnek
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz energy4ever #6642 üzenetére
Igen. De ha ez az ablak mellett van, akkor kívülről azt fogják hinni, hogy bordélyt működtetsz. Tudom, nekem a pincében volt ilyen régebben, az is elég érdekesen nézett ki kívülről.
zsiga68: igen, meg lehet turbózni úgy.
fausto: ha kap fényt és meleget, akkor egész évben terem a csili. Amire te gondolsz, az a visszavágásos teleltetés, amikor csaknem egy csonkra megkopasztják és elrakják hűvösre. Azt próbáltam én is, de a fele tő nem érte meg a tavaszt.
Ha megoldod a fényt és kapják a szobai meleget, akkor tök simán teremnek télen is a csilik. Nyilván két termő szezon között eltelik némi pihenő időszak.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
-
fausto
addikt
válasz CPT.Pirk #6645 üzenetére
Lehet hogy majd teszek egy próbát, de nem tudom milyen lehet a téli termés, mégis csak mesterséges fény. Télen neked volt már termés, jó volt? Bár hajlok rá, hogy télen pihenjen a növény és tavasszal induljon meg a termés.
#6647 rob2174 6500K-es izzót szoktak ajánlani, nem kell spéci lámpára gondolni
Más: jalapeno-ból csináltam savanyúságot, ecetesen + raktam hozzá egy kis borként. Mikor lehet megkóstolni? Ahogy kihűlt vagy hagyni kell állni pár napot? Illetve így tartósítva hogyan kell tárolni? Hűtő vagy elég sötét/hideg helyen? Meddig áll el egy ilyen savanyúság?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Tök ugyanolyan a téli termés, mint a nyári. A skorpiómat 2 éve karácsonykor feldíszítettem, a piros gömböket a csili hozta.
Azt amúgy nem tudod eldönteni, hogy pihenjen a növény. Ha teremni akar, akkor fog is. Mondjuk a virágokat kicsipkedted, de én speciel nem tenném. Ha úgy érzi jónak, akkor virágzás és termés helyett úgy is ágakat fog növeszteni, a tavasz folyamán még többször !metszenem! kellett a skorpiót, erre most meg 26 termés érik rajta...rob2174: meg lehet. Pl. "grow light" az ebayen mindenféle formában, vagy 1-2 erősebb, meleg fehér led égő a boltból.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
Új hozzászólás Aktív témák
- Macbook Air 2020 1,1Ghz i3, 8Gb ram, 256Gb SSD
- Eladó Fritz Powerline 1260 1200Mbit!
- MacSzerez.com - iPhone 11 Pro / 64GB / Kártyafüggetlen / Space Grey / Garancia!
- Google Pixel 8 Pro Bay 128gb - Használt, Google gari, akár beszámítással
- Gamer PC RTX 3070 Intel i5 10600KF 1TB NVME SSD Nagyrészt új alkatrészek Garancia és Beszámítás!
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen