Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • konyi79

    addikt

    Akit foglalkoztat UWA ezen a rendszeren:
    (..és szeret olvasni :) )

    Sony SEL1018 vs Samyang 12 f2 NCS

    Kezdetnek a Samy megdöbbentő nyitva mit mutat a képközépen. Már f2-n is marha éles, simán elkalapálja a Sonyt nyitva. Sarkokban már más a helyzet, ott puhább a Samy. F4-en se éri utol a Samy a sarkokban a Sonyt, míg az rekeszelve gyorsan észhez tér: f5.6-ra képközépen is beéri a Samy-t, képszéleken élességben jóval lelépi, a Samy f8-on éri be nagyjából a Sony-t sarkokban.
    A Samy sajnos végig küzd főleg a széleknél ca-val, ez még valamennyire f8-on is észrevehető. Simán korrigálható, de ott van. A Sony ebben jobban mutat, jóval kevesebb a színi hiba a képén. Érdekes mód a photozone-os teszttel ellenben nálam f5,6-on már alig észrevehető a színi hiba, pedig a vázon belüli korrekció ki van kapcsolva. Pedig a ca-ra nemigen lehet hatása a photozone által használt Nex7 hisztis szenzorának.
    12mm-en a Sony torzítása elhanyagolható, a Samy-t korrigálni kell.
    A Sony színeihez képest a Samy hidegebb, jóval kékebb vele minden. Ami érdekes, a Samy-val készült képek szinte kivétel nélkül alexpósak a gyári obihoz képest kb 1/3-ad FÉ-kel. Ellenfényt a Sony nagyon jól tűri, akár a direkt napot is jól bírja, a képen szép sokágú csillagot rajzol belőle lerekeszelve. A Samy-nak is jól kellene bírni, de nem olyan jól tűri mint a Sony. A napból kicsit torz 6 ágú csillagot csinál, elég sok becsillanást mutat hozzá a képen. Ez még tud jól is kinézni, azonban a függőleges szivárványos sávosodás nem annyira.

    Szóval elég árnyalt a dolog, a cél meg a keret a döntő, melyiket vegye az ember. A Samy eszméletlen éles teljesen nyitva is középen, a fényereje pedig adja magát éjszakai eget fürkészni. Ebben Sony nem alternatíva.
    Másik jellemző fellhasználása a tájkép, ahol szinte lényegtelen f2 vagy f4, meg hogy rajzol f8 alatt. Itt a Sony hozza a jobb eredményt.
    A Sony mellett szólna a stabilizátor, meg mégiscsak lehet vele zoomolni 10-18mm között, azonban az ára is duplája. A olcsóbb (bár így sem túl olcsó) Samy építési minőségével nincs baj, a fókuszgyűrű az ami zavaróan feszesen jár, ez remélem bejáródik. A kézi fókuszálás ezen a látószögön nem olyan problémás, bár azért lassítja, ezzel átgondoltabbá teszi a kép készítésének folyamatát. Ez néha nem is baj, bár egy-egy teljesítménytúrán nemigen van idő tökölni. Kár legalább az objektív és rekeszinformációt nem adja át a váznak, bár egy kirándulás képeit visszanézve ennek nem sok a jelentősége.

Új hozzászólás Aktív témák