Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Miska87

    csendes tag

    Sziasztok!

    Azért regisztráltam be, hogy megosszam veletek a Toshiba Satellite A300-15J-vel kapcsolatos tapasztalataimat. Bár még csak két hete van meg, így elsőre is van mivel összehasonlítanom, mert az elmúlt 5 évben folyamatosan volt laptopunk, több fajta is egyszerre (egy 2003-as Toshiba satellite, egy 2003-as Fujitsu-Siemens, egy 2004-es IBM ThinkPad, egy 2005-ös Fujitsu-Siemens, egy 2007-es Lenovo) úgyhogy van összehasonlítási alapom.

    Ezek közül a laptopok közül a két Fujitsu-Siemens már meghalt, sőt már garanciaidőben is volt az egyikkel egy csomó probléma. A régi Toshiba még úgy működik, mint újkorában, csak kicsit ütött-kopott szegénykém, meg annak az összeszerelési minősége sehol nincs a maiakéhoz képest: nyekereg összevissza. A 2004-es ThinkPad teljesen olyan, mint új korában, semmi nyiszogás stb, és a hálózati kártyát leszámítva semmi nem is romlott el benne, pedig 4 éve napi 8-10 órát megy. A Lenovoval még nem volt semmi baj az egy év alatt, de annak viszont a műanyaga gagyi szerintem.

    Na de akkor térjünk át az A300-ra. Annak, aki nem ismerné, az A300-15J főbb alkotóelemei:

    Core 2 Duo T5550 1,83 GHz (2MB L2, 667 MHz FSB)
    2048 MB RAM DDR2/667
    200 GB winchester
    ATI Mobility Radeon HD3470 256 MB
    1,3 Mp webkam
    Harman kardon hangszórók

    A gép összeszerelési minősége pazar, sehol egy nyiszogás, stabil, érezhető rajta, hogy tartós lesz. A zongoralakkbevonat nagyon jól néz ki, csak tényleg rettenetesen gyűjti az ujjlenyomatokat és a port, szóval egy szemüvegtisztításra való puha rongy is elkel majd a laptoptáskában.

    A billentyűzet finoman működik, a nagybátyám A200-asáétól sokkal jobb, és kellemes a tapintása a zongoralakk miatt, de sajnos ez is gyűjti az ujjlenyomatokat. A tapipad szuper, egy síkban van a csuklótámasszal, csak érdesebb a felülete kicsit. Az érzékenysége teljesen jó, a jobb és alsó szélén működő scroll funkció is kényelmesen használható. Egyedül a két gombja működik kicsit több ellenállással, mint kellene, ezért azt szokni kell - persze ha egérrel használjuk a gépet akkor ez nem fog gondot jelenteni. A fehér kivilágítás nagyon jól mutat a gépen, igazi dizájn-telitalálat.

    Ami a gép teljesítményét illeti, a Windows Vista Home Premium nagyon jól elvan vele, főleg amióta felment rá a Vista SP1. A Vista élményindexe 4,0 a következő megoszlásban:

    processzor teljesítménye: 4,8
    memória sebessége: 4,5
    videokártya: 4,0
    3d munka és játégrafikai teljesítmény: 4,1
    merevlemez adatátviteli sebessége: 5,4

    A gép így Vistával is jóval gyorsabb, mint az asztali gépem (celeron D 356 3,33 GHz, 1024 MB RAM, 240 GB winchester, GeForce 7300GS). Multimédiás használatra tökéletesen alkalmas, a képernyő szebb, mint az átlag, a hangszórók pedig gyönyörűen szólnak, bár mély hangokat ebben a kategóriában ne várjunk - így is jobb a többi laptoptól.

    Amire használom: filmnézésre, videoszerkesztésre, szövegszerkesztésre, internetezésre, zenehallgatásra, google earth-özésre tökéletes és a játékok is élvezhetők. Én az NFS Pro Streettel játszok rajta rendszeresen, ez utóbbi 800*600-as felbontásban, max detail-en AA nélkül egyáltalán nem szaggat. Ennél magasabb beállításokkal nem próbáltam, mivel ez nekem teljesen megfelel, az asztali gépemnél így is jobb. Valószínűleg menne még nagyobb felbontásban is, és szerintem a többi hasonló gépigényű játékkal se lenne gondja.

    Ami a melegedést illeti, egyáltalán nem vészes. Amióta az SP1 rajta van, nekem kiegyensúlyozottabnak tűnik a hűtő fordulatszáma, de az nem idegesítő magas fordulatszámon sem. A gép zavaróan nem meleg sehol, az alja is kevéssé melegszik, de ha ölben használjuk, akkor jobban, úgyhogy azt nem ajánlom. Az EVEREST-tel mérve üresjáratban 43 celsius fokos a processzor és 36 celsius a winchester, 100%-on terhelve 68 celsiusig ment fel, míg a merevlemez maradt 36 fokos (a szobában, ahol a gépet teszteltem, 24 fokos volt a hőmérséklet). Az NFS PS-sel való játék során csak 64 celsiusig ment fel, a merevlemez pedig 38 fokra. Ilyenkor a hűtő azért hallatszik, de szerintem ez természetes.

    Több tesztet nem végeztem, mert a 3dMark 2005 a Vistán nem volt hajlandó elindulni nekem. Ami a Vista vs XP vitát illeti, eddig én is az XP pártján álltam, de be kellett lássam, hogy a Vista is tökéletesen megfelel, csak egy-két nap kell a megszokására. Azért az sem mindegy, hogy a gyári telepítő fél óra alatt teljesen feltelepítette a gépet minden egyes driverrel együtt. Úgyhogy bár korábban úgy gondoltam, hogy amint meglesz az új laptopom, cserélem le a Vistát XP-re, most már ezt máshogy gondolom. Az XP egy nagyon jó oprendszer, de a Vista is teljesen oké.

    Én mielőtt megvásároltam volna ezt az A300-ast, A200-asban és Dell Inspiron 1525-ösben gondolkodtam, de végül nagyon örülök, hogy ezt vettem meg. Azért döntöttem e mellett, mert az A200-as nekem annyira nem tetszett, a Dellből pedig ennyi pénzért (196 ezer volt a Senorgnál) hasonló teljesítményű gépet kapni, csak X3100-as videókártyával, szóval ez az A300-as nekem tökéletes. Bízom benne, hogy sokáig ki fog szolgálni, mert én úgy vettem, hogy legalább 4-5 évig használni akarom.

    Remélem segítettem a posztommal.

    üdv: Dán Mihály

Új hozzászólás Aktív témák