Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • asdf_

    veterán

    válasz PROTRON #11013 üzenetére

    Nem kötözködésből, tényleg érdekel a válasz:
    láttál már ilyen esetet bíróságon

    Nem, hiszen mint említettem, nem vagyok jogász.

    Ha nem lehet rá számítani, akkor a szakmai általános előírásokat (pl szigetelt vezeték-kábel behúzás) betartása mentesíteni tud egy papírral rendelkező villanyszerelőt-gyengeáramos szerelőt.

    Villanyszerelő sem :D, de ismereteim szerint (melyek előző okból bőven lehetnek tévesek is) azért nem húzunk egymás mellett 230V-t meg UTP-t, mert csak olyan vezetékek mehetnek együtt, melyeknek szigetelési ellenállása (ha egyáltalán ennek hívják, továbbra sem vagyok villanyos) egyazon értékre szól. Egy UTP kábel esetén pedig az a halálvékony külső köpeny tökre nem 230V-ra, se nem tizenhuszon amperre van méretezve, mert az UTP-ben PoE esetén 50V környéke és (alapesetben) pár tíz watt szaladgál csak. Pont ugyanezért nem illenék egy csőben/kábelcsatornában vinni a napelemes DC kábelt az MT-vel (aztán persze telepítés utáni képeket látva ezt is megcsinálják sokan), mert az MT-t azt nem 1000 meg 1500V DC-re csinálták.

    Arra hogy egyáltalán hogy kerülhet életveszélybe valaki a fenti esetben?
    230V vezeték sérül, mellette az UTP-be átüt, ennek végén mondjuk egy beltéri műanyagházas biztonsági kamera van, amely így elpukkan, félbenyílik, felgyújtja a házat és az ráég a delikvensre? Jó, elismerem, Final Destination-szerű gondolatmenet, de 0-nál nagyobb az esélye, hogy megtörténjék. Olyanra sem gondolná az ember, hogy megtörténhet, hogy egy számítógép eldurranó tápegysége kvázi lakástüzet okoz, ismerősnél pedig megtörtént, ment a gép, bent a tápban pukk, az izzó alkatrészdarab a venti nyílása fele repült (esetleg a venti még oldalba kapta és megsegítette mozgásban), kikerült a tápegységen kívülre, a gép mögött levő függönybe és hopp, már lángolt is a függöny, ha nem ül a gép mellett a csóka, egy lángoló szobája van, így csak a függönyt tépte le valahogy majd oltotta el.
    De mondjuk ha egy ilyen UTP-t -ami a nem kívánt feszültség alatt van- később szerel valaki, amikor pöndörgeti a vezetéket a dugóhoz, akkor is simán belenyúlhat a vezetékvégi rézbe.
    De nem kell ide UTP, volt nekem olyan, hogy rendes 230V kábel lehetettt valahol sérülve. Kapaszkodtam a létrán fan coil alucsövébe (tényleg cső, nem az a hurka) közben hozzáértem az ugyanezen a falon levő rack szekrényhez, és mondom a fene bizergálja már az államat néha, aztán mondtam hogy hümm, csípős érzés ez, nézünk már rá, aztán világított a fázisceruza.
    (vízözön előtti villanyhálózat, ÁVK nélkül)

Új hozzászólás Aktív témák