Bizonyos processzorait a Samsunggal gyártatná az Intel?

Erről ír a Sedialy néven ismert dél-koreai média, de a pontos részletek egyelőre ködösek.

Meglepő riportot közölt nemrég a dél-koreai Sedialy, amely média a saját forrásaira hivatkozva arról ír, hogy az Intel a Samsung üzemeit venné igénybe bizonyos készülő processzoraik legyártásához. Konkrétan a Rocket Lake kódnevű fejlesztést említik, amely már feltűnt egy kiszivárgott útitervben, és a mobil mellett az asztali piacot is támadná 2, 4, 6, 8, illetve 10 maggal.

A Sedialy beszámolója szerint a Samsung a következő év végén kezdené meg a tömeggyártást az Intel számára, méghozzá a 14 nm-es node-jukon, ami egyébként pont megfelelne a Rocket Lake 2021-re előrejelzett startjához.

A pontos részletek egyelőre ködösek, de érdemes kiemelni, hogy a fentebb linkelt hírünkbe szereplő mobil Rocket Lake fejlesztéseknél a processzorra és a grafikus vezérlőre is külön jelzi a 14 nm-es lapkát az Intel. Elképzelhető tehát, hogy itt már egy chipletes megoldásról van szó, és a Samsung csak az egyik fejlesztést gyártaná. A grafikus vezérlő azért adná magát, mert az Intel grafikus fejlesztéseiért felelős Raja Koduri áprilisban a Samsungnál járt, és bejelentést ugyan nem tett a két cég, de erős pletykák indultak el arra vonatkozóan, hogy az Intel itt gyártatná majd az egyes készülő lapkáit. Ez akár lehet az első Xe GPU is, annak ellenére, hogy a Sedialy processzorokról ír, elvégre a grafikus vezérlő is a Rocket Lake része.

A Sedialy egyébként a saját forrásaira hivatkozva arról is ír, hogy az Intel ellátással kapcsolatos problémái súlyosabbak annál, amiről a frissebb riportok szólnak, ami szintén indokolhatja a megállapodást a dél-koreai bérgyártóval.

A 14 nm-es node használata talán az egyetlen tényező, ami nem tűnik elsőre logikusnak, de valójában az Intel problémáit figyelembe véve, ennek van a legtöbb értelme. A Samsung, előbb említett csíkszélességű eljárása nagyon kiforrott, évek óta használják, relatíve olcsó, valamint a kihozatal is rendkívül jó rajta. Ezzel szemben a 10 nm-es eljárás nem hoz annyi előnyt, amennyivel drágább, míg a tényleges előrelépést jelentő 7 nm-en a Samsung tömeges szinten még nem gyárt komplex lapkát. Utóbbi így az Intel számára hatalmas kockázat, és ha a bevallottnál tényleg súlyosabbak az ellátási gondok, akkor nem szabad erre menni, ugyanis túl nagy a rizikója annak, hogy kihozatali problémák miatt relatíve kevés chipet tudnak majd gyártatni. Bár az kétségtelen, hogy a csúcstechnológia hasznos, de semmit nem nyerne vele a Santa Clara-i óriáscég, ha valamilyen nem várt probléma miatt nem tudnák kiszolgálni a partnerek igényeit.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés