CES 2020: bemutatkozott a Canon EOS 1D X Mark III

A Canon a CES-re időzítette új tükörreflexes zászlóshajójuk bemutatóját, amely szinte minden szempontból állva hagyja elődjét.

Ideje volt már a Canon EOS 1D X széria új generációjának leleplezésére, hiszen a Mark II még 2016-ban mutatkozott be. Az új modell logikusan az EOS 1D X Mark III nevet kapta, és bár full frame érzékelőjének felbontása csökkent (20,2-ről 20,1 megapixelre), egyéb specifikációit tekintve egyértelmű fejlődésről beszélhetünk.

[+]

A magnéziumötvözetből készült, 1250 grammos váz a gyártó szavaival élve nagy részletgazdagságú aluláteresztő szűrőt kapott az EF bajonett és a szenzor közé, a képek feldolgozását pedig a DIGIC X processzor végzi. Az érzékenység ISO 100 és 102 400 között állítható, de kiterjesztett módban akár az ISO 50 és ISO 819 200 értékek is elérhetők. Az automatikus élességállítást a gyártó Dual Pixel névre keresztelt, fáziskülönbség-érzékelésen alapuló rendszere végzi, amely 191 AF pontot tartalmaz, képes az arc- és szemkövetésre, hatékonysága pedig a Canon állítása szerint -4 FÉ. Zárból mechanikus és elektronikus változatot is kapunk, utóbbival elérhető az akár 20 képkocka/másodperces sorozatkép készítés lehetősége is.


[+]

Mozgóképfelvétel terén szintén előrelépés történt, elérhetők például a 4K és DCI-4K felbontások 60 fps mellett, sőt az 5,5K RAW és a Log mentési opciók is rendelkezésünkre állnak. A belső mintavételezés 4:2:2-es 8 bites színmélységgel és 5,5K esetén 2600, 4K esetén pedig 960 Mbps-os bitrátával párosítva, de HDMI kimeneten keresztül 4:2:2-es 10 bites anyagokat is készíthetünk. A videósoknak kedvező tulajdonságok közé tartozik a mikrofon be- és a fejhallgató kimenet, míg az adatok továbbítása történhet USB 3.1 Type-C és Gigabit Ethernet csatlakozón keresztül. Az elkészült felvételeket két darab CFexpress B memóriakártyán tárolhatjuk, a vezeték nélküli modulok között pedig IEEE 802.11n-es Wi-Fi-t, Bluetooth modult és GPS-t is találunk.

[+]

A képek komponálásában a 3,2 hüvelykes, 2,1 millió pixelt felsorakoztató TFT kijelző és a 100%-os lefedettségű, 0,76-szoros nagyítással bíró pentaprizmás optikai kereső lesz segítségünkre. A váz tartóssági jellemzőire rövid és hosszú távon sem lehet panaszunk, ugyanis az akkumulátor egy feltöltéssel 2850 kép készítését teszi lehetővé (optikai kereső használata mellett), míg a redőnyzár állítólag legalább 500 000 exponálást is kibír.

A Canon EOS 1D X Mark III februártól lesz megvásárolható az Egyesült Államokban, vételára 6500 dollár körül lesz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Canon

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés