Érkezőben a GeForce GTS 450

A GF104 rajtja után új GPU érezik az NVIDIA konyhájából. A GF106 néven emlegetett megoldás a 100 és 200 dollár közötti rést hivatott lefedni, amit az előzetes adatok szerint két versenyzővel fog kivitelezni a vállalat. Az eddigi adatok szerint az egyik megoldás GeForce GTS 450 jelzést fogja viselni, ám a tényleges adatokról még senki sem beszél. Pletykából persze rengeteg volt eddig is, ám most felkerült az internetre az egyik termék nyomtatott áramköréről készült terv, melyből már ki lehet olvasni némi információt.


GeForce GTS 450 (forrás: PCinlife) [+]

Rögtön észrevehető, hogy a GPU-hoz hat darab memóriabank kapcsolódhat, ami kizárja az eddig kiszivárgott 128 bites memóriabusz lehetőségét. Az előbbi buszszélesség amúgy is problémás lett volna ennél a terméknél, mivel a Fermi memóriavezérlője valamiért nem szívleli 3,8 GHz-nél nagyobb effektív frekvencián ketyegő GDDR5-ös chipeket, miközben a HD 5770-as Radeonok a 4,8 GHz-et sem vetik meg. Ezt a problémát az NVIDIA minden bizonnyal szélesebb busszal enyhíti, ami a GF106 esetében 192 bites interfészt jelenthet. Három memóriacsatornával számolva a ROP blokkokból is három lesz, így 24 blending egységre van kilátás. Persze nem kizárt, hogy a HD 5750 ellen egy 128 bites megoldás indul harcba, ami 16 darab blending operátort eredményez.

A rendszer logikai felépítése továbbra kérdéses. A zöldek a GF100-at és a GF104-et is megnyirbálhatták. Tekintve, hogy az utóbbi GPU sokkal alkalmasabb a PC-s piacon való versenyre, így érdemes az új GPC blokk alkalmazását feltételezni. Ez lényegében 192 darab CUDA magot jelenthet 32 textúrázó csatorna mellett. Ebből az NVIDIA bármikor letilthat egy shader multiproceszort, így az olcsóbb versenyzők esetében 144 CUDA maggal és 24 textúrázóval érdemes számolni. Az órajel természetesen nagy kérdés, de kivitelezhetőnek tűnik a 800 MHz körül ketyegő mag, ami az eddigi termékek alapján 1600 MHz-es shaderfrekvenciát jelent.


GeForce GTS 450 (forrás: PCinlife) [+]

A kimenetek a tekintetében marad a szokásosnak mondható két DVI és egy mini HDMI felállás, míg a nyomtatott áramkör végén látszik a 6 tűs PCI Express konnektor számára kialakított hely. A GF106 kódnéven futó lapkára épülő termékek várhatóan az iskolakezdéssel párhuzamosan jelennek meg. Ezután már csak a GF108 van hátra, aminek a startja októberre tehető.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés